Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J92a92n 79H29u77r16k45a

12. 9. 2018 3:24

a přidáli se Eliášův oheň to je teprve divadlo (Mohelnická step...) zde není bouřek ale bouří...i vltavíny a fluority jsou zde dvoubarevné...a pod zemí...

0 0
možnosti
MS

Pan Mestan po oddychu publikoval další dva kousky a zřejmě pochodeň odhodlaně třímá dál.

0 0
možnosti
WW

R^:-) to jo, ale neboji se - má otevřenou diskusi. ;-)

0 0
možnosti
Foto

No vida, co způsobilo moje tetelení. Gratuluji k téměř bezchybnému článku. Proč \ téměř \ ? Vše, co jste popsala, se odehrává tady na zemi a bez zjevného vlivu gravitace na lom a ohyb světla. Tím jste jasně a velmi správně podpořila moji námitku o bludech pana Alberta, který tvrdí, že ohyb světla kolem hmotných těles, způsobuje gravitace. Děkuji, sám bych to lépe nenapsal. Co, ovšem způsobuje gravitace je ,že se kolem hmotných těles hromadí plyny různých hmotností a pod různými tlaky. Měla by jste dopsat dodatek jak se světlo láme a ohýbá v takovém hmotném prostředí. Pomohla by jste mi vyvrátit teorii pana A, že ohyb světla kolem slunce způsobuje zakřivení časoprostoru. Už to pochopil i pan Stratil.

0 0
možnosti
MS

Lom světla vzniká na rozhraní prostředí s odlišnou rychlostí světla v těchto prostředích. V okolí Slunce v koróně je hustota částic odpovídající extrémně vysokému vakuu dosažitelnému na Zemi, střední volná dráha částic je přes 10000km, to je o 16 řádů delší než v zemské atmosféře. Efekt ohybu světla je v takovém prostředí vyloučen.

0 0
možnosti
MS

Adaptivní optika se začíná používat na sekundárním zdrcadle místo primárního, např. u VLT dalekohledu Yepun. Má dva mody: Mód s širokým zorným polem umožňuje na relativně velké ploše obrazu opravovat poruchy způsobené turbulencemi v atmosféře až do výšky 1 km nad úrovní dalekohledu. Mód s úzkým zorným polem je schopen korigovat téměř veškeré turbulence v atmosféře nad dalekohledem a vytvořit tak mnohem ostřejší obraz, ovšem na značně menší ploše oblohy.

Plánuje se to také pro 39m dalekohled ELT, což přinese značnou úsporu oproti adaptivní optice primárního zrcadla.

https://www.astro.cz/clanky/ostatni/vykonne-zarizeni-adaptivni-optiky-uvedeno-do-provozu.html

https://www.astro.cz/clanky/ostatni/dalekohled-vlt-s-novou-adaptivni-optikou-porizuje-superostre-snimky.html

0 0
možnosti
DT

Cool! Děkuju! R^ Je to úžasné co s tím dovedou - teď tedy i na sekundárním zrcadle. R^

0 0
možnosti
MS

Pěkný odlehčovací blog po Einsteinovi. ;-)

Snad by se dalo říct, že i tetelení má svou "černou díru" - když se přežene, vznikne fata morgána. ;-D Fyzikálně to moc přesné nebude, spíš básnická licence.

.

Vzhledem k opětovné rozsáhlé diskuzi s panem Strašilem, i když hlavně z jeho strany poněkud monotematické, si dovolím jedno srovnání. Nějakou dobu zde publikuje pan Mestan clánky o expandující Zemi. Zkusil jsem s ním podrobněji diskutovat, hlavně v poslením článku k tématu o srovnání míry předpokládané expanze Země s jablkem.

https://mestan.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=676510

Našel jsem informace o přesných geodetických měřeních, mj. s využitím velkých interferometrů měřících radiové signály z kvasarů, a články, které na základě měření probíhajících několik desetiletí ohraničují případnou změnu průměru Země na max. 0.2mm/rok. Zastánci expandující Země udávají 2-4cm/rok. V delší dobu trvající diskuzi pan Mestan s argumentací ochaboval a nakonec přestal; další článek k tématu 10 dní nenapsal. Sice to výslovně neuvedl, ale vypadá to, že má o teorii přinejmenším pochybnósti a dále ji nepropaguje.

Ve srovnání se vskutku nevšedími koncepty pana Strašila jde o dnešními prostředky celkem snadno falzifikovatelnou hypotézu či teorii.

S panem Strašilem jsem zkusil diskutovát podobně podrobně. Ten na základě argumentů je případně ochoten lehce upravit svá trvrzení, aby se zakryl nějaký do očí bijící rozpor s realitou, ale od určitého bodu zcela přestane na argumenty reagovat a jede svůj kolovrátek, za každou cenu musí mít poslední slovo, i když jsem zesiloval ironický podtext.

Takže pan Mestan je nejspíš na podkladě argumentů schopen kritické sebereflexe, zatímco postoje pana Strašila nejsou nepodobné sektám jehovistického typu.

1 0
možnosti
DT

To je také velice výživné - ta věc s nafukující se Zemí. Běžně by si asi člověk řekl, že to jsou blázni a že to má nechat být. Ale v naší dnešní době to myslím nejde. Myšlenky (i takovéhle nesmysly, založené na nevědomosti a ignoranci) se dnes šíří rychlostí světla a čím víc lidi jako vy zanedbají napravování křivého zrcadla (potrhlých vizí a myšlenek), tím horší to bude. Uvidí to totiž nejen vzdělaní lidé co znají souvislosti mohou to hned odhalit jako nesmysl - uvidí to také lidé vzdělaní v jiné oblasti, co souvislosti neznají. A budou tomu věřit... co se pak děje - to vidíme na Muskovi a ochotě spousty bohatých lidí mu dávat peníze na nesmysly typu vystřelování lidí kanónem do Austrálie...

Vlastně děláte tu samou práci jako adaptivní optika. Narovnáváme křivé vývody, aby celkový obraz nebyl blátivý a zamlžený, ale hezky ostrý. :-) To je strašně důležitá práce, myslím - a vám dík, že jste tomu věnoval čas.

Krásný den, Michale, ať se daří! R^

0 0
možnosti
Foto

Jsem si tak říkala, že zas bude Einstein a ono ne. Takže dík za téma, kterému rozumím. ;-)

0 0
možnosti
DT

:-) Na vysvětlování Einsteina nejsem zrovna nejpovolanější - a pánovi by to asi nic nedalo, myslím. Ale ono se určitě zase časem něco objeví, co daleko chytřejší lidé vybádali. Pak to oslavím dalším blogem. R^

Krásný den přeju, Kláro, mějte se moc hezky. R^

1 0
možnosti
MS

Zajímavý článek. R^R^ Postrádám pouze vysvětlení fyzikální podstaty tetelení se blahem. :-)

1 0
možnosti
PV

P19a95v88e54l 76V78é71b96r

6. 9. 2018 18:55

Nemudruj a tetel se!

1 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný večer. :-)

0 0
možnosti
WW

R^ Pěkný blog a hezký snímek Blackbird. V této souvislosti jen doplním, že adaptivní optika je uvolněná utajovaná technologie armády, která si z orbity pořizovala detailní a ostré snímky objektů. Je to z té doby (z minulého století), kdy proniklo do médií, že špionážní satelity jsou schopné přečíst SPZ automobilů, čemuž nikdo nevěřil a bral to jako propagandu, nic méně, byla to bohužel pravda. Nabízí se otázka, jakou technologii používají dnešní armády, když se té "zastaralé" zbavili ve prospěch astronomů, kteří s ní provádějí pozorování hvězd kmitajících jen z gravitačních a stínících vlivů jejich planet. Tipuji, že jsou to technologie skládající interferenční mapy, které už některé radioteleskopy k radosti astronomů skládají.

2 0
možnosti
DT

R^ Zajímavé, to jsem neznala. Děkuju moc za doplnění - a také za jako vždy milou návštěvu. R^

Radši bychom ani neměli chtít vědět, co všechno mají. :-) Je dobře, že občas "pustí chlup" a nechají pár těch technických zázraků i zbytku lidstva.

Mějte krásný večer, Waldo. R^

0 0
možnosti
ND

Abych pravdu řekla, tak ta podstata teteleni je mi jasná, ale jinak tak nějak moc nepobiram :-)

0 0
možnosti
DT

Je to blog pro jistého diskutéra, co v jedné z minulých diskuzí srovnával tetelení s einsteinovými jevy kolem černé díry. :-) Což je tak absurdní, že mě to poňouklo k tomuhle blogu.

Krásný večer, Naďo, a díky za milou návštěvu. :-)R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,24
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.