Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

R^ R^Dobře napsáno. Zatím nechme podobné plány autorům sci-fi. :-)

0 0
možnosti
DT

R^Děkuju za milá slova i milou návštěvu. :-) Mám ráda sci-fi a tohle se bohužel také řadí do jejích řad. Krásný den, Milane, mějte se moc hezky.

1 0
možnosti
JH

J96a17n 55H70u79r35k42a

21. 9. 2018 17:19

nezbývá než si novou planetu se vším postavit sami projekty Genesis TERRAX a Genesis TERRA F zaměstnávaly vědce v 90.letech...dnes jsme o trochu dál hloupější vědomostmi (ano jsem vykolejen objevem a z minulého týdne i popíráním temné hmoty) ale z hlediska objevů v technice fyzice....jsme v rozjetém rychlíku jen se domluvit...a materiálu i možností je vesmír kolem nás plný...vědců a miliardářů má tato země opravdu hodně ale hubou na rozdíl od primitiva se zdravýma rukama a selským rozumem se dům nepostaví z pokusů omylů jsme kde jsme a nežijeme v jekyních říkával děda ...nedávno prolétala planetka složená ze vzácných kovů měli jsme 17 let na to se připravit k experimentu těžby, zachycení, odklonění...a my? NIC

co jsme?...inteligentní rozhodně ne

Děkuji za hezký článek jdu dělat s prckama buchty nějak tu vědu do nich dostat musím...

0 1
možnosti
PV

P57a87v33e31l 73V18é74b54r

21. 9. 2018 19:20

Jasně. Že nelétáme na víkend na Měsíc, nýbrž na necelý měsíc kamsi na upatlané Zemi - za to může jen a výhradně jen naše ne-inteligence, hloupost a tak vůbec. Pěkně jste nám to všem vytmavil.

0 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný den. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

R^Teorie hezké, ale v praxi to není jen tak.

0 0
možnosti
DT

To se stává často... :-)R^ Přeju krásný den, Kláro, mějte se krásně!

1 0
možnosti
Foto

Obávám se, že terraformace jakéhokoli jiného vmírného tělesa je a bude nemožná určitě v horizontu několika desítek let a obávám se, že i v jednotkách set let. Jenže....

Do té doby, nedojde-li k zásadní změně v užívání matičky Země a v komunikaci mezi jejími hosty/uživateli, nebude již terraformace reálná ani realizovatelná. Je to poněkud začarovaný kruh. :-/

0 0
možnosti
DT

R^ Je to možné. Je možné, že se zlikvidujeme dřív, než stihneme cokoliv jiného zobyvatelnit. I když to nejhorší snad už máme za sebou, divoká sedmdesátá léta, kdy to mohlo špatně dopadnout s atomovými zbraněmi.

Krásný den, Pavle, mějte se moc hezky a díky za nahlédnutí. :-)R^

0 0
možnosti
MS

Dobře napsáno. Kam se na terraformaci Marsu hrabe komunistické heslo "Poručíme větru, dešti", to se nedá srovnat! ;-)

1 0
možnosti
DT

:-)R^Na Marsu se nedá poručit dešti, neb tam déšť není. Tam se musí poručit "větru prachu". A to bude pěkně těžké. :-)

Mějte krásný den, Michale, a děkuju za milá slova i jako vždy milou návštěvu. R^

0 0
možnosti
PV

P97a29v22e71l 48V42é16b12r

20. 9. 2018 9:15

Pěkný článek jedním dechem zhltnutý. A už se těším na pokračování.

Mimochodem, mezi námi: Já toho Muska nikdy tak moc nežral. A ve světle posledních jeho činů a vyjádření se pozvolna a neúprosně přesouvá ze škatulky "Udělal aspoň něco" do škatulky s velkým nápisem "B.L.B.". (sice netuším, co ta zkratka znamená, ale určitě v ní nechci být)

2 0
možnosti
DT

:-) Na Muskovi je zajímavé jen jedno - jak dokázal zmátořit takové obrovské množství lidí a jak dokázala z toho množství lidí vytáhnout takové obrovské množství peněz.

Škoda jich. Mohly se použít na něco skutečně smysluplného, než na nějaké "vize" nesoudného nedouka. :-/

Krásný den, Pavle, díky za milou návštěvu. R^

0 0
možnosti
MK

Sledoval jsem hodně dokumentů ohledně osídlení Marsu. Celé to je vlastně chiméra alá scifi příběhy.

Jinak Dani, prosím o navrhnutí na Nobelovu cenu. Chleba padá na namazanou stranu proto, protože namazaná část je těžší než ta nenamazaná. :-P;-D

1 0
možnosti
PV

P98a79v90e82l 21V94é39b21r

20. 9. 2018 9:09

To byla nobelovka stejné ceny, jako ta Obamova...

0 0
možnosti
LB

Na Mars je třeba se v první řadě dopravit a vytvořit zde lidský habitat. Prozkoumat, zda tu není či nebyl život (samozřejmě, že pokud ano, tak s největší pravděpodobností jen mikrobiologický). Toto už současná technika zvládne.

Neděje se tak, protože se zbrojí. Argumentace o tom, jak strašně "drahé" by bylo dostat se na Mars jsou naprosto směšné, porovnají-li se odhadované náklady na takovou misi a náklady na zbrojení.

V druhé fázi má lidstvo povinnost zjistit, zda v podmínkách jedné nezměnitelné vlastnosti Marsu, a sice jeho gravitace, lze vůbec žít, a to po generace, po mnoho generací. Zda prostě lidský organismus není nějak zásadně svázán s naší gravitací a zda děti a jejich děti počaté na Marsu budou životaschopné.

Tuto povinnost máme proto, protože s naprostou jistotou dříve nebo později postihne Zemi nějaká katastrofická událost, tektomagmatického či vesmírného původu, která ji učiní na dlouhou dobu neobyvatelnou. Je třeba zjistit, zda by Mars mohl posloužit alespoň k přežití našeho druhu. Mars je totiž místem nejpodobnějším Zemi, jaké je v našem dosahu. Kolonizace nějaké planety u jiné hvězdy než je Slunce bude ještě nesmírně dlouho, ne-linavždy nedostižným snem.

Terraformace Marsu, pokud někdy začne, bude muset probíhat s využitím vědeckých znalostí a technických principů, o kterých máme zatím jen mlhavé představy. Bohužel ji ještě dlouho nebude možné brát jako uskutečnitelný plán, který je třeba jen "nějak" realizovat.

0 0
možnosti
MS

Výprava kosmonautů na Mars není v první řadě otázkou peněz, ale technických problémů, které neumíme řešit - pokud nechceme jednosměrnou výpravu s velkou pravděpodobností fatálního selhání už během letu. Autorka nastínila ve 3 článcích, první je

https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=560755

2 0
možnosti
PM

Čim dál víc si myslím, jestli by nebylo přeci jen jednodušší terraformovat Venuši než Mars. Přeci je dle mého jednoduší něco upustit, zastínit apod. Skutečný problém by asi byla kontaminace povrchu chemickými látkami a vázaná rotace, ne?

0 0
možnosti
LB

Venuše má oproti Marsu v současné době jednu zásadní nevýhodu: Pekelné podmínky na jejím povrchu prostě neumožňují tam přistát s lidskou výpravou a postavit habitat. Potenciálně má však Venuše oproti Marsu jednu velkou výhodu: Gravitaci velmi se blížící gravitaci Země.

0 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,57
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.