Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak dobře, prozradím vám chybu, kterou někdo udělal někdy před více než 50 lety a stále na ni narážím a čekám až to někdo opraví, leč marně.

Při popisování Coriolisové síly se uvádí, že řeky tekoucí od severu k jihu, vymílají pravý břeh více než levý a vlaky u dvojkolejných tratí opotřebují venkovní koleje více , než ty vnitřní.

Toto tvrzení by bylo pravdivé, pokud by vlaky jezdily vpravo, ale jelikož vlaky v ČR jezdí vlevo, tak se zákonitě opotřebují více ty koleje vnitřní. Tuto chybu jsem objevil v níže popsané učebnici a později ještě v mnohých publikacích.

Je to podobné, jako s tím železem u špenátu, nebo s vitamínem A kdy nás nutili pojídat syrovou mrkev, ale ve skutečnosti vitamin A člověk může získat jen z mrkve vařené, pokud není kráva. Tak to jsem jen trochu odbočil a nemíním se biologií dále zabývat.

0 0
možnosti
WW

Ze všeho nejdřív se musí přesně specifikovat, co si představuješ pod "vnitřní a vnější kolej". Přesně se ví, kde se "jedna" kolej opotřebovává a o co se opotřebovává, stejně jako o kterou "jednu" kolej z páru se jedná a na které straně leží. Dodatek o dvojkolejce dává tušit o snaze vykroucení se z toho. Takže, na příkladu jednokolejky - co si představuješ pod vnitřní a vnější, orientace dráhy a pak může následovat exaktní odpověď. Co si někde píšou na webech a jestli si to opraví, nás skutečně nezajímá, protože to nečteme.

1 0
možnosti
Foto

Někdy nestač jen opisovat z Wiki a nezamyslet se nad tím, zda tam autor neudělal chybu. Tak například se uvádí, že Coriolisová síla způsobuje opotřebeni venkovních kolejí více, než vnitřních. Já tvrdím, že to je špatně, protože se opotřebují více ty vnitřní a můžu to dokázat. Tato chyba se publikuje více než 50 let a nevím, že by si toho někdo všimnul. Poprvé jsem na tuto chybu narazil v učebnici \ Fyzika od Z.Horáka, F. Krupky strana 81, již na střední škole.

0 0
možnosti
DT

:-) Když to můžete dokázat, proč s tím dokazováním váháte? :-)

Když se člověk drží reality a nevymýšlí své vlastní splašené teorie, neříká se tomu mimochodem "opisovat" ale "popisovat realitu". Jedno, kolik webových stránek ji popisuje také...

Ono té popularizace není nikdy dost, jak tu sám demonstrujete.

1 0
možnosti
Foto

Nebudu psát \ všechno špatně \ jako Vy, ale upozorním na chyby, které jste udělala.

Coriolisová síla je zdánlivá síla.

Tak to je první chyba, protože vlaky opotřebují jen jednu kolej více než tu druhou, když jezdí stále stejným směrem, nebo řeky tekoucí od severu k jihu omílají pravou stranu více nežli tu levou. Tak to byl důkaz, že Coriolisova síla není jen zdánlivá, ale reálná. Fyzikální klam se projevuje je tehdy, když se pohybující těleso nedotýká země. Třeba, když střela nezasáhne cíl v důsledku tohoto efektu, kde nejde o sílu.

Atmosférické víry.

Tak to je druhá chyba ve Vašem blogu, protože to nemá s Coriolisovou sílou nic společného. Při tlakové níži se vír točí proti směru hodinových ručiček a při tlakové výši obráceně. Proč to tak vždy je na severní polokouli, nebudu popisovat, protože to bude téma mého dalšího blogu

Víry při odtoku vody

V tomto případě máte pravdu, že voda se začne ve víru vždy točit proti směru hodinových ručiček na severní polokouli a na jižní polokouli obráceně, ale jen proto, že se na to díváme hlavou dolů. Kdybychom se postavili na jížní polokouli a tento pokus zopakovali, tak by vodní vír měl stejný směr jako na polokouli severní.

.

0 1
možnosti
DT

Je sice hezké mít oportunistické názory, ale měly by mít hlavu a patu - a hlavně by se měly dát něčím prokázat. ;-)

Ale pokračujte, těším se na váš blog. :-) Třeba tam nějaký důkaz uvedete. (Důkaz "protože prostě proto" pro mě není důkazem.) Hezký den přeju. R^

2 0
možnosti
JV

Skvělé R^. Karma jako Brno.

U mě je ovšem nejdůležitějším faktorem stav odpadů. A ten neumožňuje sem tam ani běžný odtok, natož vír. ;-D;-D

Takže se nad tím musím vážně zamyslet a připravit rekonstrukci.:-(

0 0
možnosti
DT

Děkuju, jste na mě moc hodný. :-)

Znám, taky něco takového máme v rodině. Zatím trochu pomohla profi odpadová firma, co to asi třikrát přijela "vyfrézovat" čistící hadicí (má to takovou rotující hlavici, ze které stříká do všech stran voda a umí to trošku upravit i ty zkamenělé usazeniny, prý... ) třikrát zaťukat na dřevo, zatím to rok drží. R^

Hodně štěstí, držím palce. A hezký den. R^

1 0
možnosti
JH

J41a74n 73H81u51r15k72a

5. 10. 2018 10:32

;-DR^bezva článek máte úplnou pravdu když jsem koupal děti všiml jsem si že při propadání vody vlivem tlaku když z potrubí vylézala velká bublina vzduchu vír se tvořil opačně než když bublina byla malá nebo vůbec při potápění v sifonech bylo bytostně žádoucí chvilku pozorovat víry aby člověk neskončil jako špunt a zažil jsem i vír opačný zespodu než nahoře škoda že toto nikdo vědecky nepopsal nestudoval a škoda že jste krásný článek neuzavřela větou a galaxie směr otáčení určuje..někdy příště ;-D;-D;-D.hezký den

0 0
možnosti
DT

Děkuju. :-) Tím otáčením galaxie si nejsem moc jistá, ale spíš to vidím skepticky. :-)

Hezké bude, až se jednoho krásného dne setkáme s Andromedou a budeme to moci porovnat.

Krásný den, ať se vám daří. R^:-)

0 0
možnosti
Foto

Potřebný článek. Hlavně pro ty, co jedou na dovolenou někam k rovníku. Slyšel jsem několikrát od lidí, kteří se z takové dovolené vrátili, jak domorodec se škopkem ukazuje, jak se vír otáčí, pak překročí čáru, o které tvrdí, že je to rovník a vír se mu skutečně otáčí na druhou stranu. Nenechají si vysvětlit, že směr rotace záleží už jen na způsobu, jakým vytáhne špunt.

0 0
možnosti
WW

R^ Alespoň nějaký zážitek z dovolené. :-)

V Norsku, jihozápadně od Oslo v Langesund (Badeveien 12) je soukromá umělecká galerie Finsrud a kromě obrazů a soch, hlavní atrakcí, za pancéřovými dveřmi je kolejnice, po které do kruhu o průměru asi půl metru jezdí do zblbnutí ocelová koule (po směru hodinových ručiček). Středem kruhu prochází tři kyvadla, asi metr dlouhá, které řídí odskok magnetů urychlující kouli následně poté, co předala energii kyvadlu nájezdem na pružinu v kolejnici. "Perpetuum mobile" má prý fungovat z důsledku Coriolisových sil. :-) Můj osobní odhad je, že se Coriolisova síla v tomto nijak významně neprojevuje a že to funguje tak dlouho, dokud se nezmagnetizuje koule - proto jich má v zásobě několik a "perpetuum mobile" je spouštěno až s příchodem první skupiny turistů. I tak je možné si zajistit stálý příjem poskytnutím nevšedního zážitku. :-)

1 0
možnosti
DT

Děkuju za návštěvu a přeju krásný den. :-)

0 0
možnosti
Foto

R^Jo, to se říká, že podle polokoule se vír otáčí různým směrem... A taky se říká, že to není pravda a ono to tak je!:-) Vlastně je to logické.

0 0
možnosti
DT

R^ Víry ano, ale musí být dostatečně (opravdu hodně rozsáhlé). Na výlevku to nemá vliv.

Krásný večer přeju, Vám i Kocourkovi. :-)

2 0
možnosti
Foto

Vir se bude otacet tak, jak ho koupajici se osoba rukou roztoci;-D Hezky clanek, Danko, dikyR^ Preji krasny den:-)

1 0
možnosti
DT

R^ Tak tak... Děkuju, vám také, Honzo, i vašim milým lidem i zvířátkům. :-) Krásný večer!

1 0
možnosti
Foto

Jako kluci jsme se chodili koupat v Ohři v místech, kde poblíž byly víry, vlivem toho jsem spatřil mnoho utopenců, které víry stáhly nebo je držely. To jsou mé zkušenosti vírové. Děkuji, Dano, za víry!!!!!!!

0 0
možnosti
DT

Člověk musí mít před vodou takový ten základní respekt. Ani na jezu to není úplně jednoduché.

Krásný večer do Norimberku, Horste. :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.