Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To ani ne. Ono striktně exaktně by to nebylo tak čtivé a krom toho i křídla letadel se zkoušejí; nejde všechno spočítat - jsou to čarodějnické pokusy.

Jde o to, že Bernoulliho rovnice počítá (a změna tlaku je způsobena) změnou(!) průtočného průřezu. U křídla to tak nevypadá, ale proudnice jsou nahoře taky hustší, tedy musí se vejít do menšího místa - a s toho změna tlaku.

Ale jakápak změna u dveří otevřených kolmo? Zhuštění proudnic je na opačné straně a futrem nepohnete. Jakmile je máte otevřené na více než cca 60° je to ke křídlu 'daleko'. A síla blízko pantu by musela být obrovská abyste dostal nějaký moment.

To co popisujete existuje a dokonce se používá v technice jako 'úplav' (u letadel těžce nežádoucí). Ten působí i na prostou desku která má sklon ke směru proudění. A když má někde pant tak holt vyrobí klopný moment. Jenže úplav se hrozně blbě počítá, je nestabilní a kdysi platilo, že spočítat nejde. Jestli to platí dosud netuším.

0 0
možnosti
Foto

Dano, Vaše zajímavé blogy se nedají jen tak přelítnout, mrzí mě, že na ně nemám čas,ale až bude, prostuduju jich víc najednou:-)R^

0 0
možnosti
DT

To nevadí, ony ty blogy nikam neutečou. Počkají na vás. :-) Krásný den, Šárko, ať se vám daří. R^

1 0
možnosti
Foto

Dano, někde jsem četl, že byl podán patent na deštník odolným i velkým větrům. Zatím je kapuce nejlepší ochranou. Také holé hlavě nemusí déšť vadit.. Moc dobře tebou napsané R^R^R^R^:-)

0 0
možnosti
DT

Děkuju moc, za milá slova i jako vždy milou návštěvu. Krásný den Tobě i všem tvým milým, Horste. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Může někdo vysvětlit Bernoulliho zákon? Že je nižší tlak na straně, kde se vzduch pohybuje větší rychlostí, věděli již mořeplavci před našim letopočtem, takže se mohli pohybovat po moři, skoro i proti větru. Tento princip je podstatou vztlaku pro letadla, ale může nám odnést celou střechu, pokud není dostatečně ukotvená.

Nikde jsem , však nenašel, proč vzniká tato síla?

0 0
možnosti
PV

P93a32v84e94l 90V17é78b26r

22. 1. 2019 12:12

Inu, třeba proto, že je tam menší množství vzduchu a tím pádem nižší tlak. Pozoruhodný dotaz od člověka troufajícího si vysvětlovat všechny záhady všehomíra...

0 0
možnosti
JH

J42a17n 36H77u77r60k55a

22. 1. 2019 8:17

deštník má být plochý...;-DR^ to už vykoumali ČíňánciR^ hezký článeček

0 0
možnosti

Tady je návod na další využití deštníku - tedy pro ty, kdo se nebojí zmoknout - a policie: http://jdem.cz/b83qz8 . Zdravím a díky Dano. R^V

0 0
možnosti
DT

:-) Hezké, děkuju a přeju krásný den, Dano. R^

0 0
možnosti
DT

Může mi někdo pomoci s úvahou?

Dnes ráno bylo zatmění Měsíce s hezkou načervenalou barvou oné zakryté části. Napadlo mě, jestli by se ta barva nějak změnila, kdyby měla planeta jinou atmosféru. Dejme tomu - čpavkovou? Nebo (pro zjednoduššení) jen z CO2?

Vycházím z toho, že se jedná o barvy, plynoucí z Rayleighova rozptylu. Mění charakter molekuly barvu rozptýleného světla? Respektive proč? Je to kvůli valenčním elektronům? A jak by se taková změna dala vysvětlit?

Děkuju dopředu za rozluštění! R^

0 0
možnosti
WW

:-)Očekával bych, že právě jen Vy můžete k tomuto podat podrobné odborné vysvětlení. Načervenalý Měsíc většinu lidí moc nebere, protože ti jej vidí nad svými průmyslovými zónami při cestě do, nebo z práce možná v lepším a výraznějším vybarvení, než v reálu. ;-D

0 0
možnosti
DT

Děkuju, mějte hezký večer. :-)

0 0
možnosti
PV

P96a47v19e96l 42V73é63b65r

21. 1. 2019 17:34

Pěkný článek, člověk si uvědomí souvislosti, nad kterými nepřemýšlel. Tzv. velmi zasloužená karma je, paní Dano, vaše.

0 0
možnosti
DT

Děkuju - jste na mě hrozně moc hodný. Jako vždycky, milá návštěva a já za ni děkuju, Pavle, mějte se moc prima. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

R^Pekne, logicke a jasne. Jen bych se primlouval za vyrobu pevnejsich destniku:-)

0 0
možnosti
DT

R^ Já také! A také by nebylo špatné, kdyby někdo vymyslel závěs do sprchy, který se na člověka nelepí.

Mějte krásný večer, a příjemný k tomu. Díky za milá slova. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,32
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.