Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Děkuju za návštěvu a přeju krásný den. :-)

0 0
možnosti

Je to krásně napsáno, ale já už se v tom tak trochu ztrácím. Aspoň jsem si pro sebe trochu ujasnila hlavní hvězdné pojmy, ale výpočty už jsou nad mé síly - a představivost. Díky Dano. Chápu, že jsou fyzikové touto vědou okouzleni, ale myslím, není pro každého. A tak zdravím a zůstávám u své muziky. Víte, že tato Symfonie č. 9 D-dur http://jdem.cz/etpcf5 Franze Schuberta měla přízvisko "Nebeských délek"? Zdravím. R^

0 0
možnosti
DT

To jsem nevěděla! R^ Díky moc za tip na muziku i za link - a za moc milou návštěvu. Mějte moc hezký večer, Dano. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Je to stejné, jako když se rozkřikne, že ve skále je drak. Nikdo ho neviděl, ale všichni mudrují jak vypadá a navzájem se trumfují, aby dokázali jak jsou chytří na to, aby mohli dělat starostu.

Není lepší přijít na to, z čeho se skládá prostor, kde se bere energie prázdného prostoru, nebo dokázat podstatu gravitace a to tady na Zemi?

0 0
možnosti
PV

P41a25v14e81l 88V22é11b62r

15. 2. 2019 13:08

Není. To proto, že poznání mikrokosmu vede přes poznání makrokosmu (a naopak).

Proč si myslíte, že se stavějí supervýkonné urychlovače? Protože jsou potřeba vysoké energie. A kde naleznete větší energie a silnější gravitaci, než v okolí černých děr?

1 0
možnosti
DT

Děkuju. :-) Lidi jako vy to umí navíc spočítat. R^ Mějte moc prima den a díky za návštěvu.

1 0
možnosti
KB

Koule o poloměru 4,4x10^-23m ... to není mnoho.

0 0
možnosti
DT

Je to malé, ale o kousek víc, než nula. A mohlo by to fyzikálně skutečně existovat, což je z mnoha důvodů lepší než představa o singularitě. R^ Přeju moc hezký den, díky za návštěvu blogu.

3 0
možnosti
Foto

Zajímavé - skoro to vypadá, že si náš vesmír stvořil nějaký Bůh-kutil, když zjistil, že mu dochází železo a ve skladu mu ladem leží několik bombiček s vodíkem... :-)R^

2 0
možnosti
DT

To je zajímavá myšlenka. Víte, že jste přišel na to, jak prokázat Boha? Musíme si jen dávat pozor na to, jestli se nám někde neztrácí železo. :-)R^

(to vám tedy budou náboženští nadšenci vděční!) :-)

Přeju moc hezký večer, mějte se moc prima. R^

1 0
možnosti
Foto

Černé díry jsem si představovala v rozměru bílého trpaslíka nebo neutronové hvězdy. Jen nesvítily a sežraly všechno kolem... Budu si to muset přečíst znova, až nebudu po obědě.;-D

0 0
možnosti
WW

Je to zhruba podobné. Pro neutronovou hvězdu uplácanou a zmačkanou ze dvou našich sluncí do průměru 12-15km (to jsou běžné rozměry),platí velikost únikové rychlosti při povrchu 0,7c (to je zhruba třičtvrtina rychlosti světla), tedy vše, co dokáže letět touto rychlostí a vyšší, unikne, v tomto případě energetické částice (světlo). Do černé díry, tedy do stavu, kdy ji neopustí ani to světlo, chybí pouhých 0,3c parabolické rychlosti, takže to svým způsobem jde srovnat. Černá díra by byla jen o polovinu menší, tj že by měla zhruba 6km v průměru měřeno přes Schwarz. poloměr.

5 0
možnosti
Foto

Může "černá díra něco sežrat"? Časozběrem bylo pozorováno, jak se hvězdy přibližují, urychlují, ale vždy oběhnou ČD a po elipsovité dráze se zase vzdalují. Prach a plyny, které se dostanou až k horizontu událostí se jako by svezou k ose otáčení a vytvoří energetický záblesk obrovských rozměrů. To je realita, která byla pozorována, vše ostatní je jen spekulace, tedy SCI-FI ,ale pěkné, dávám karmu.

0 0
možnosti
PV

P15a31v68e43l 73V26é20b84r

14. 2. 2019 14:16

To je, jako by jste tvrdil, že meteority neexistují - že na Zemi nic nemůže spadnout.

2 0
možnosti
MS

Ta hypotéza, "že černé díry opravdu nejsou singularitami, nekonečně hustými a nekonečně malými body, ale mají určité (i když velice malé) rozměry", se mi zamlouvá. Je to něco ve stylu "malá, ale naše", tedy ještě pořád představitelná.:-)R^

3 0
možnosti
DT

Považuju to za velice ale velice elegantní věc. Konečně něco, co by skutečně tak mohlo být a neprovokuje to nefyzikálním stavem... V tomhle speciálním případě by se to dalo dokonce i prokázat experimentem, až se naučíme udělat ještě větší urychlovače. R^ To by bylo moc prima.

Děkuju za milou návštěvu, mějte hezký večer, Milane. :-)

1 0
možnosti
Foto

Takže Velký třesk mohl být výbuchem obří černé díry, která před tím schlamstla námi chápaný vesmír a posledním soustem překročila hranice snesitelnosti.

0 0
možnosti
WW

Zatím se nenašla "díra" po bombě, ani zbytky po rázových vlnách, kromě toho, že vesmír je všude stejně starý, což výbuch vylučuje. Náš vesmír stále expanduje a jednou se zředí do takové míry, že se roztrhají i protony , tedy nebude nic, co by se z gravitace přitáhlo a mohlo znova vybuchnout. Vypadá to na rychlé nafouknutí prostoru bez žádných kinetických projevů a víc z velkého plesku, než třesku. Tím se nevylučuje možnost, že až náš prostor dosáhne maximální entropie, že k dalšímu kvantovému plesku nedojde.

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.