Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

R^Omlouvám se za zpoždění.

0 0
možnosti
PV

P59a24v81e95l 25V72é47b97r

23. 3. 2019 13:23

Paní Dano, mám problém: Strašně rád si přečtu váš blog, strašně rád si pročítám diskuze, ale protože jsem již starší ročník (doufám neskromně, že víte o kolik), tak už mně občas nezbývají síly - tedy, síly ... spíš nápad ... - reagovat třeskutně vtipně (kdyby kvůli ničemu jinému, tak kvůli pracovnímu vytížení, které jsem na sebe dobrovolně uvalil), aby to bylo hodno úrovně vašich blogů a úrovně vašich kmenových diskutujících.

Nebudete se moc zlobit, když občas nebudu reagovat, jako bych semo tamo občas nečetl váš blog (nebo, nedej bože, s ním nesouhlasil)?

PS. S kritikou vašeho blogu bych ale přispěchal neprodleně (a s potěšením, s kterým ale moc nepočítám - naše názory se, na potěšení tohoto druhu, příliš blíží)

0 0
možnosti
DT

Chápu ... já mám také hrozně (příliš) málo času na čtení zase jiných blogů, které bych ráda zvládala číst.

Jsem ráda, že se vám blogy líbí - ať už v diskuzi jste nebo ne. :-) Mějte moc hezký den, Pavle, a i kdyby jste přišel jen zamávat, budu ráda. R^

0 0
možnosti

Dano, děkuji za další zajímavé informace - jsem naprostý laik a tak díky Vám začínám mít seriozní představu o tom, jak to vlastně v té radioaktivitě funguje. Zdravím a přeji krásný víkend.R^V

0 0
možnosti
DT

Jsem moc ráda, že se vám líbí, Dano. Ona je to dost složitá, ale také hodně napínavá věc. Chtěla bych, aby se tyhle věci staly vysvětlitelné a pochopitelné, protože pak přestávají být strašákem. R^ Mějte moc hezký den, díky za milou návštěvu. :-)

0 0
možnosti
Foto

Já často, Dano, zářím štěstím. Momentálně k tomu nemám důvod. Osud mi to chce zarazit. Tobě R^R^R^R^

0 0
možnosti
DT

S vaší maličkou je mi to moc líto a držím palce, to je hrozné, když je něco s dětmi. :-/ Snad se brzo uzdraví. R^ V rámci možností milý večer vám všem...

0 0
možnosti
WW

R^

Pěkné pokračování. Alfa záření skutečně nepronikne odumřelou kůží, stejně tak nemá energii pronikat do větších vzdáleností (je to několik cm), protože rychlost částic rovnající se zhruba desetině rychlosti světla svou celou energii odevzdají prostředí ve velmi krátké době. Alfa záření (vnější) nemůže zapříčinit rakovinu, narozdíl od plynného radonu, který se dostává do plic a můźe způsobit přímé poškození buněk jemné tkáně. Toto ještě záleží na tom, jestli se radon rozpadne právě v plicích (emise alfa), protože normálně je jej možné vydechnout bez následků. Nejvíce se radon dostává různými puklinami do obytných místností v topném období díky podtlaku. Dnešní bytové radonové detektory běžně v prodeji s wifi dokáží zaznamenat od 0 do 50 000 rozpadů na m3, takže kromě radonu by zaznamenaly i Černobyl - záleží, na jaké uživatelem přednastavené hodnotě by se spustil alarm v mobilu. ))

1 0
možnosti
DT

Děkuju za milá slova a návštěvu. :-)R^

Naštěstí už další Černobyl nehrozí, myslím. Co se týká provozu elektráren, jsme hodně jinde než tehdy byli Sověti. Ale takový detektor může být rozhodně zajímavá věc. Jsou oblasti, kde by asi zvonil pořád...

Mějte moc hezký večer, Waldo, ať se vydaří. R^

1 0
možnosti
Foto

Tu "velkou dávku" v úvodu jsem vždycky brala jako kumulativní.:-)

0 0
možnosti
DT

Záleží na tom, jak rychle se to nakumuluje. Stihne se to opravit? Stihnou se neopravené buňky alespoň odstranit? Pokud ano, nastupuje to pozdní riziko, z logiky věci tedy tehdy, když ta dávka moc vysoká nebyla (tak jsem to myslela).

Chtěla jsem zdůraznit, že je rozdíl mezi nemocí z ozáření a určitou pravděpodobností dostat následně rakovinu.

I člověk s akutní nemocí z ozáření může jednoho dne dostat rakovinu - ovšem pokud se vůbec rakoviny dožije, jak nás naučila nehoda v Černobylu.

Krásný večer, Kláro, díky za milou návštěvu. :-)R^

1 0
možnosti
MS

Zajímavý paradox: Spálení kůže na slunci či radioaktivita mohou vyvolat po desetiletích rakovinu kůže, ale kožní buňky mají životnost maximálně 3 týdny. Spálení tedy musí ovlivnit také buňky v hlubších vrstvách, u nichž je životnost řádově větší. Nebo je mechanismus dlouhodobého poškození vzhledem k omezené životnosti buněk ještě jiný?

0 0
možnosti
DT

Myslím že se rozhodně jedná o hlubší buňky, každopádně v případě ozáření ionizujícím zářením.

Je taky zajímavé, že tam existuje mechanismus, podle kterého se pozná ozáření i na sousedních buňkách, které se samy v oblasti ozáření nenacházejí. Zdá se, že si spolu vyměňují "zkušenosti" pomocí nějakých látek/přenašečů. R^

Děkuju za příspěvek, to je opravdu zajímavá věc. Krásný večer, Michale, mějte se moc hezky. :-)

0 0
možnosti
MK

Určité radioaktivní pozadí je přítomno všude okolo nás. Někde slabší, jinde silnější. Na netu lze nalézt podrobnější mapy. Jedná se samozřejmě o velmi slabé záření, avšak úplně bez vlivu určitě není.

K radiově nejexponovanějším oblastem u nás patří Vysočina. Paradoxně je zde výskyt rakoviny nižší, než v jiných regionech. Nabízí se řada otázek. Např:

- nepůsobí náhodou malé dávky jako lék (eventuálně prevence) ?

- nevyvolávají malé dávky větší odolnost organismu ?

- budou tyto (možná) kladné faktory působit i na mě, když jsem se do této oblasti přestěhoval až v průběhu života ?

0 0
možnosti
DT

R^ Aktivace je prakticky okamžitá, maximálně v rozmezí několika dnů. Viz minulý blog.

Ano, všechno naznačuje tomu, že se malé dávky záření pozitivně podílí na našem zdraví. Celkovém zdraví. Jinými slovy - troška záření, váš organismus se "otřepe" a opraví škody - a s nimi opraví i to, co bylo zanedbané.

Záleží samozřejmě zase na typu záření - schválně se ozařovat alfa částicemi zevnitř (inhalace, inkorporace) by bylo kontraproduktivní i tak. R^

Děkuju za zájem o věc! Mějte moc hezký den a díky za návštěvu blogu. :-)

0 0
možnosti
DP

R^Dalsi , jak zajimavy, tak i poucny clanek z vedecke kychyne pani Dany:-)Pri jeho cteni jsem si vzpomenul na vecne a neustavajici diskuse o tom, jestli a jak zareni z mobilnich telefonu skodi nebo ne. V teto souvislosti a take v souvislosti s blogem je zajimave, ze cast lidi, kteri byli vystaveni velkym davkam zareni v Hirosime a Nagasaki zemrela pomerne brzo, cast ostatnich se bez nejakych priznaku dozila ci jeste i doziva vysokeho veku. Zrejme mame rozdilnou odolnost vuci skodlivemu zareni.

0 0
možnosti
DT

Děkuju. :-)

To je přesně ono. Když by něco mělo ozářit vás a zároveň váš počítač, tak je situace jednoznačná. Váš počítač bude pokažený (čip zničený ionizujícím zářením) a vy budete nemocný. Vy se ale eventuálně uzdravíte, zatímco váš počítač nemá šanci. Ty opravné mechanismy jsou sice známé, ale jejich aktivita může kolísat. Existuje prý i člověk, který přežil jednorázovou (nebo hodně rychle po sobě následující) dávku 14 Sievertů. Jedná se o jednoho z likvidátorů v Černobylu. Někteří z nás vydrží víc než jiní. R^

Přeju moc hezký den, Dane, ať se daří. R^

0 0
možnosti
MS

Dobře shrnuto.R^R^

Pro zajímavost a k doplnění dávám odkaz na článek o používání rentgenových přístrojů v medicíně:

https://www.sujb.cz/radiacni-ochrana/zajimavosti-z-praxe-radiacni-ochrany/pouzivani-rentgenu-lekarske-ozareni/

0 0
možnosti
DT

Děkuju, jsem ráda, že se vám líbilo. :-) A děkuju také za link! R^ Mějte moc hezký den, Milane.

1 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.