Děkujeme za pochopení.
M50a11r68i20e 93Š49í43p46k66o48v91á
Tak nejlepší bude zvolit taktiku: kdo nehraje, neprohraje!:-D
Dano, díky za pěkný předvelikonoční blog.
Víte, co mě vrtá hlavou? (už dlouho)
Proč když se vaří rýže, tak ráda "utíká" z hrnce? A to i při minimálním plamínku.
D66a77n10a 83T28e50n86z43l36e88r
Díky vám, za milou návštěvu a slova, Marie.
Tipla bych si, že je to tím, že se z rýže uvolňuje škrob a zvyšuje viskozitu tekutiny. Ta pak má sklon k tomu, aby dělala bubliny a "pěnila" - a může proto také utíkat z hrnce. Normální málo viskózní tekutina by jen bublala.
Ale třeba to někdo ví přesněji, jak to skutečně je a zapojí se do diskuze?
Krásný večer, mějte se moc hezky.
M29a90r97i64e 92Š77í97p52k19o87v18á
Díky moc, Dano! To zní dost věrohodně. Asi to tak bude.
I Vám přeji příjemný večer a hezké dny!:-))
T73o19m54á45š 17T40a52t24í38č96e85k
Je to tak, jak píše Dana. Škrob (sacharidy lepivé jako cukr) se z loupané rýže uvolňuje aneb rozpouští ve vodě v hrnci rád, protože v ní není vázán na vodu jako třeba v bramborách, ze kterých při lisování vytéká lidově řečeno škrob (obsah vody u rýže cca 13 %, u brambor cca 80). Ostatní obilniny neobsahují o moc víc vody než rýže a chovají se ohledně tvorby pěny při vaření podobně, akorát se to málokdy vidí - například když se vaří ječné kroupy jako příloha, ale to dnes není běžné, že ano.
Zákeřnější vznik pěny u luštěnin způsobují už složitější sloučeniny - saponiny. Jak název napovídá, jsou to ty látky, které jsou schopné vytvořit "mydlinkovou vodu", pročež občas dochází k zalití sporáku pěnou z čočky nebo hrachu.
D22a49n28a 95T83e49n67z67l95e82r
To je zajímavé, takže by se vlastně dalo s vodou z čočky a hrachu prát?
Děkuju a přeju krásný den, Tomáši, ať se vám daří.
J73a92n59a 58M59a20j54o81v52á
Safra, proč se mi to s rýží nikdy nestalo a ani nevím, že se to může dít? Zírám tady jako jelen...
D28a85n47a 55T38e80n90z31l58e16r
Určitě vaříte Basmati druh. Basmati mi nepění - leda když vařím risotovou (jak ona se jmenuje... Abori...něco?) nebo mléčnou.
M46a58r71i86e 26Š17í80p90k15o43v51á
Ano, rýži Arborio nebo Carnaroli používám nejvíc. A ta tedy prchá z hrnce jak divá:-))) Ale mám ji úplně nejraději.
M54a33r49i44e 47Š37í63p11k93o46v52á
Záleží na druhu rýže a způsobu vaření.
Žebříčky
- Karel Trčálek
Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím
- Ivana Dianová
Billa šok
- Milena Zelenková
Rómové se bouří před brněnským soudem
- Josef Nožička
Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím
- Blog Info
Blogy projdou zásadní změnou, podívejte se jakou
- Irena Fuchsová
Můj život s Kukurou
- Martin Mařák
PRO na Malém rynku
- Ondřej Šebesta
Základní pilíře populismu a generál na Hradě
- Jan Pražák
Mají mít staří lidé přednost?
- Miroslav Václavek
Hnutí ANO a jeho majitel Andrej Babiš jsou bezpečnostním ohrožením České Republiky
- Milena Zelenková
Rómové se bouří před brněnským soudem
- Josef Nožička
Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím
- Markéta Šichtařová
Návod na opravu naší ekonomiky
- Karel Trčálek
Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím
- Ivana Dianová
Billa šok
- Petr Hannig
Nejistota ve všem
- Vladimír T. Gottwald
Úsměvy a úšklebky CXXXII. (o jilmové aleji a vytížné Sněmovně)
- Irena Fuchsová
Můj život s Kukurou
- Ladislav Pokorný
Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp
- Miroslav Václavek
Hnutí ANO a jeho majitel Andrej Babiš jsou bezpečnostním ohrožením České Republiky