Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nevím, čí to byla zodpovědnost, ale pokud vím tak první vlna hašení byli vojáci co běhali s batohem po sousední střeše a shazovali ten pytel s borem do reaktoru. Mám pocit, že jsem i kdysi viděl jakýsi filmový šot téhle akce.

0 0
možnosti
DT

Oni měli na té střeše napadané jaderné palivo (mimo jiné) - a byla to druhá nejzamořenější část elektrárny. Zatímco ty zbytky po výbuchu ve strojovně mohli nechat, jen je zaházeli materiálem, museli to palivo ze střechy nejdřív sundat, naházet ho dolů do strojovny a pak až zakrývat.

Nejdřív to dělali pomocí robotů. Měli pár exponátů bývalého Lunochodu. To byl přístroj, který byl vyvinut přímo do podmínek se zvýšenou aktivitou (ionizujícím zářením). Zatímco na Měsíci to pracovalo dobře, tady je vyřadilo záření z provozu už po prvních (třech) dnech. Technika je ještě náchylnější na škody způsobené ionizujícím zářením než lidé - lidé mají biologické systémy, které ty škody opravují (viz minulé blogy) - technika nic takového nemá. Prakticky se dá říct: jednou poškozené - navždycky poškozené.

Pak měli jeden německý robot. Stál je hrozné peníze - a nefungoval vůbec. Respektive vysadili ho na střechu, on dojel na kraj průrvy, mezitím přestal reagovat a spadl jim dolů do strojovny.

Tím byly technické možnosti vyčerpány. Palivo muselo pryč. Zoufalá situace - a zoufalé jediné možné řešení.

Museli tam poslat lidi.

Celkem se na takových a podobných pracích "protočilo" kolem půl milionu likvidátorů. Zjistili si, jaké v tom místě panuje záření - vypočítali, kolik času se tam mohou lidé ochomýtat než dostanou nějakou určitou dávku záření, vybavili je maskami, atombordelem (jak se tomu myslím i u nás říkalo), pancíři z olova - a šli. Na té střeše mohli být jen pár desítek vteřin. Takže dostali instrukce - vezmeš lopatu, je za rohem. Běžíš tam, najdeš jednu nějakou věc, shodíš ji ze střechy dolů, běžíš zpátky, položíš lopatu na místo a jdeš se umýt. Takovýmhle způsobem, kousek po kousku, to zvládli s nasazením obrovského množství lidského materiálu uklidit.

Děkuju za návštěvu a zájem o věc! Mějte moc hezký den, Pavle.

2 0
možnosti
  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,07
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.