Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^R^ Opožděně po návratu od Pilatusu

0 0
možnosti
DT

R^ Přeju krásný den, Horste, ať se daří. :-)

0 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju hezký den. :-)

0 0
možnosti
LJ

Vzpomínám si na dobu před 30-40 roky, kdy jsem pracoval na výrobě zařízení pro JE (kompletní parogenerátor, kompletní kompenzátor objemu, výkovky pro reaktor, výkovky pro primární potrubí...). Specialitou bylo, že se musela u všech taveb dělat analýza na obsah kobaltu, což se běžně nedělá. Kobalt se do oceli přidává jen zřídka, například se přidává do rychlořezných ocelí. Proč se musel analyzovat jeho obsah? Protože kobalt je jediný prvek v oceli, který má radioaktivní izotop. Co59 v tělese reaktoru může "chytit" jeden neutron a změnit se na Co60. Samozřejmě že v běžné oceli kobalt nenajdeme. Pouze v nerez oceli, ze které byla vyrobena vnitřní vestavba reaktoru (18% Cr, 10% Ni). Ložiska niklu totiž obsahují příměs kobaltu, při výrobě feroniklu z této rudy neumíme kobalt odstranit, poněvadž se chová velmi podobně jako nikl. Kupoval se tedy feronikl z Afriky, kde mají ložisko niklu s nízkým obsahem kobaltu, ačkoli tento feronikl byl dražší. Zdá se mi, že obsah kobaltu byl udržován pod dvě setiny procenta. Žádný z našich reaktorů nebyl ještě sešrotován. Až k tomu dojde, díly z této oceli se jistě přetaví na další díly pro reaktor, jde o drahou ocel. Můžeme být klidní, žádná další ocel na jaderné elektrárně neobsahuje nic, co by se mohlo stát radioaktivní.

8 0
možnosti
DT

Aktivisti hřeší na to, že odborné detaily lidi moc neznají - díky za ně, to jsem sama neznala!!!

Celkově je jasné, že takovou speciální ocel, co z ní dělají přímo kontejner na reaktor, bude něco drahého, něco, z čeho se rozhodně hrnce, vidličky a ani rovnátka dělat nebudou. :-)R^

Moc díky za další detaily a zájem o věc jako takovou, mějte moc hezký večer Ladislave. R^

5 0
možnosti
Foto

Představa, že mám hrnec takového původu, je divná.;-) I když o bezpečnost bych se při tom, jak se u nás radioaktivita hlídá, snad ani nebála.:-)

0 0
možnosti
DT

Já bych se bála, že mi ho někdo ukradne, když je takový speciální.

Ale abych si z toho nedělala jen legraci. Píše se (sama jem tam nebyla ale věřím....) že v domech v Pripjati chybí veškeré železné vybavení, trubky, radiátory, apod... Kampak je asi podnikaví objevitelé bezprizorního šrotu prodali.......... :-)

Krásný večer, Kláro, mějte se moc hezky. R^

5 0
možnosti
WW

R^ Perfektní článek. Zajímavé, že nádobí a ne ocelové listy větrníků, tubusů z litiny a betonových základů... Na co se zaměří ekoteroristé zítra? Na žulovou desku na kuchyňské lince, stelivo pro kočky, lesklý papír...na ten vlastně ne, protože na takový tisknou své propagační nesmysly a přitom tak dobře umí absorbovat thorium a hezky "zářit". Hrnec z nerezové oceli, ať měřím jak chci, tak jen cosi malého...vlastně nic - ležel na žulové desce kuchyňské linky. :-)

6 0
možnosti
DT

Děkuju. :-)

Vidíte, to bude ono. Zakáží nám žulu a granit. Zato budou vychvalovány desky dřevěné, ve dřevě nic takového není.

Váš hrnec zjevně neviděl jadernou elektrárnu ani z rychlíku. Měla bych proměřit svoje... :-)

Mějte krásný večer Waldo, ať se vám všechno vydaří. R^

3 0
možnosti
Foto

K jaderné problematice existují dva možné přístupy. Jednak zveličování ( nesporného) nebezpečí a v druhém případě naopak jeho podceňování.

K tomu druhému - pamatuji krásný případ ze své praxe. Při měření na vrtu je Ra-izotop odložen v kontejneru v bezpečné vzdálenosti od aparatury. Praví předpis !

Kouknu z aparatury a vidím : mladá pěkná geoložka prohlíží vrtné jádro a pro větší pohodu si sedí na tomto kontejneru , na které je značka pro radioaktivitu a velký nápis AmBe - 5 Ci. Docela dost velká aktivita. Když mně ještě bezelstně prozradila , že je v jiném stavu - tak mě "vomejvali"

Mno , je to třicet let , "dítě" už vystudovalo VŠ , takže asi ok.

3 0
možnosti
DT

Přesně. Mlátíme se ode zdi ke zdi, místo abychom si k tomu vybudovali zdravý respekt, založený na dobré informovanosti. R^

Doufejme, že se to změní.

Mějte moc hezký večer, Otakare, ať se vám daří. :-)R^

3 0
možnosti
MS
DT

Děkuju za milá slova, Milane, mějte moc hezký večer. :-)

0 0
možnosti
Foto

8-o to nic neni ja mam z odpadu oba kycelni klouby a zubni inplantaty a su zdravy jak repaR^

1 0
možnosti
DT

:-)R^ Když už to musí být, ať jsou kvalitní. Počítám že materiál v JE kvalitní je... :-)

Krásný večer, Lubomíre, i vám díky za návštěvu blogu..

0 0
možnosti
MR

Prostě jim chybí zpětná životní vazba, což je přidaná hodnota středních a starších generací. Společnost nelze stavět jen na mladé vlastně zatím nepopsané generaci.

Naše země je vlastně Radonová velmoc ...

3 0
možnosti
DT

Lidi se mají moc dobře, v tom to je.

Tuhle jsem sledovala v televizi, jak jakási (autocenzura) hrdě hlásí, že díky jejich blokádě byly zastaveny dvě uhelné elektrárny.

Já osobně bych jim dala k úhradě ztráty a zavřela je. Stát to zjevně vidí jinak. Ještě dostávají prostor, aby se mohli předvádět v médiích... ach jo...

Mějte krásný večer, Mojmíre, a díky za návštěvu a zájem o věc. :-)R^

4 0
možnosti
PS

Já být aktivista tak bych vám zavařil(co se týká výrobků z radioaktivního materiálu z elektrárny), namátkou.... Co vše se vyrábí:

Vaničky na váhy kde se váží novorozenci....

Mističky pro koťátka narozená v útulku...

Obroučky brýlí pro děti a seniory...

Obaly na potravinářské konzervy určené na pomoc rozvojovým zemím

Brzdy invalidních vozíků...

Knoflíky na šaty pro kojící a těhotné..

0 0
možnosti
OU
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,28
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.