Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Co je příčinou, že se řada rud v hlubinách Země vyskytují v žílách?

0 0
možnosti

L57u98k83a31s 10F67i23k27r

9. 8. 2019 8:54

Migrace geothermalnich roztoku, jejich nasledne ochlazeni a krystalizace.

1 0
možnosti

[...] Hlušina, která se nacházela v blízkosti uranové žíly, obsahuje možná jen o něco více přírodního uranu, než je tomu na místech, kde se těží uhlí nebo železná ruda. Přesto zde žijí po tisíciletí lidé - a nejsou nemocnější než jejich vrstevníci, žijící v méně exponovaných lokalitách. [...]

Takze konecne padlo to slovo nemoc, o to nam take vlastne jde, kdyz hovorime o ekologii. V dejinach tezby uranu jsme my Cesi a Sasove sehrali v dejinach lidstva tu rozhodujici roli - viz Jachymov a dulni oblast v Sasku. U mestecka Schneeberg se tezilo od nepameti stribro a samozrejme se vytezena hlusina skladovala pobliz.

A od nepameti umirali obyvatele Schneebergu na zvlastni formu rakoviny plic, nemoc ktera nese jmeno jejich mesta.

Od poloviny 17. stoleti se zacali o tu nemoc zajimat lekari a samozrejme je mezi prvnim napadlo, jestli za to nemohou ty haldy v okoli. Ale protoze to nebyli zadni hloupi aktiviste, tak jim doslo, ze tou nemoci trpi pouze muzi pracujici v dole a ne jejich zeny a ze to bude asi tou praci v podzemi.

Az do 20. stoleti se presne nevedelo kolik bije, az v roce 1952 zjistil akademik Behounek, ze duvodem onemocneni jsou rozpadle castice z radonu vazane na prach.

Od roku 1950 do 1990 se v Sasku tezil nadale vesele uran pro Sovetsky svaz. A vysledkem byly ty obrovske haldy hlusiny, ktere jak vime nejsou ekologicky zavadne.

Aby ty haldy ale mohly vzniknout, na to se nadrelo za tech 40 let mnozstvi horniku. A 10000 (deset tisic) jich dodnes zemrelo (z 95%) na rakovinu plic.

Jsou ty haldy opravdu tak nezavadne?

0 0
možnosti

[..] Aktivisté si nejspíš představují, že hornina, ve které se nachází uran, vypadá a chová se jako vyhořelé jaderné palivo, které [...]

[..]Je to samozřejmě nesmysl.[...]

Kteri aktiviste? Kolik jich je? 3 nebo 3 miliardy. Vlastni autorka skutecne kristalovou kouli, aby vedela co si _tito_ aktiviste predstavuji. Nevadi, v kazdem pripade je to, co si predstavuji nesmysl.

Klasika, nekomu, nejlepe neznamemu podstrcit nejake mineni, predstavu a pak to zkritizovat - me to pripada jako ucelova manipulace.

0 1
možnosti
Foto

Omlouvám se za mínus, překlikl jsem se. Používat strašáka opravdu není fér.

Na druhou stranu to autorka uvedla jako svůj názor (slovem "nejspíš") a nikoliv jako fakt. Pokud k tomu dodá odkaz na několik aktivistů, kteří něco takového tvrdí a uvede jejich počet, tak už to nebude ani domněnka, nýbrž fakt.

A k tomu je dobré podotnkout, že například v lokalitě Oklo se hornina skutečně jako vyhořelé jaderné palivo chová a nepopírají ta ani zastánci jádra.

0 0
možnosti
Foto

Jste čtyřnásobná jednička. Přečteno 1111. Gratuluji.

0 0
možnosti

P44a32v44e32l 35V39é49b30r

6. 8. 2019 17:46

Paní Dana je jedna, neopakovatelná, jednička.

0 0
možnosti
Foto

Danuš, Ty tady svými blogy pokládáš všechny ostatní na lopatky. A někteří diskutáři u tebe by zasluhovali jako TyR^R^R^R^:-):-):-):-)

1 0
možnosti

Na moje diskuze chodí až na malé výjimky lidé skvělí - a často se dozvím zajímavé věci já od nich. R^ Přeju krásný večer, Horste, ať se daří. :-)

0 0
možnosti
Foto

Paní Dano, Vás je pro ty Němce škoda.

4 0
možnosti

:-) Jste na mě moc hodní, děkuju. Jsem ráda, že se vám blogy líbí a budu ráda, když je budete sdílet kdykoliv, když budete mít pocit, že je to na místě. Krásný večer přeju, mějte se hezky. :-)R^

0 0
možnosti

Dani, dík za další dílek do osvěty veřejnosti o jádru. Pan Ludvík Souček, blahé paměti, by z Vás měl radost. Svého času napsal přepůvabný "Obrazový opravník obecně oblíbených omylů", a toto by se tam taky vyjímalo. Vidím, že to s tím thoriem a větrníky jen dokládá, jak málo se o jejich vlivu na životní prostředí ví mezi lidem. Zdravím a držím palce, možná z toho všeho dáte dohromady vlastní Opravník, zaměřený na jádro. Bylo by ho fakt zapotřebí. Jestli jste pana Součka nečetla, vřele doporučuji, je to velká zábava. :-) Zdravím.

4 0
možnosti

R^ To jsem neznala, už jsem asi příliš dlouho "pryč". :-) Děkuju za tip - mějte moc hezký den, Dani. :-)R^

0 0
možnosti

Děkuju a přeju krásný den. :-)

0 0
možnosti
Foto

R^S devastací krajiny těžbou mě prvotně napadlo uhlí, a ono to není to nejhorší.8-o Pokud jde o ty "haldy" od "uranu", napadnou mě dva příběhy doma léta vypravované. První o dětech, co si na těch "haldách" hrály a jedna z dívek pak ve dvaceti zemřela na rakovinu. Druhá o pánovi, co si "nakradl u silnic to, co se dává dospod", postavil na tom barák, později přišel o nohu, zemřel na leukemii a všemožné hrůzné nemoci postihly postupně všechny obyvatele toho domu.

1 0
možnosti
Foto

Stejné příběhy najdete i u materiálu z uhelných elektráren. Popílek je občas dost radioaktivní, také se dával do silnic - ale i do tvárnic. Další podobnou kapitolou je azbest.

1 0
možnosti

Pěkný den přeji. Samozřejmě karma paní autorce. Thorium je obsaženo i v hlušině po těžbě uranu. V rámci těžby uranu nemůže jít o zvětšení radioaktivního pozadí, když naopak ze země doluji jeden z hlavních zdrojů tohoto pozadí. A pominu hloubku atd, zastoupení na různých místech atd. Co by se dalo namítnout, že samotná těžba není jen o hlušině ale i separaci. Ta probíhala co vím často loužením v kyselinách. Zda je dnes nějaký efektivnější způsob, nevím. A zde bych se asi poprvé ekologů trochu zastal. Právě kaly atd jsou velkou zátěží. A velkým rizikem. Na druhou stranu, těžké/vzácné kovy nutné pro "ekologicko-zelené" zdroje energie se těží/separují podobným způsobem. Jen tam to jaksi nevadí. A je jedno, kolik a jak ekologicky se těží. Ono stačí se přečíst něco o městě Norilsk v Rusku, jak dlouho tam lidé žijí, co se těží atd. A tady, jednou to vadí, jednou ne. Ano, na úklid po těžbě by se mělo přispívat, tedy tvořit rezervní fondy, ale ty fondy musí být pro jakoukoliv těžbu. ostatně podobné fondy má každá jaderná elektrárna na svoji likvidaci. Škoda že ne větrníky, soláry. A zde k politické otázce, kdy tyto fondy vláda projí?

S pozdravem

MZ

1 0
možnosti

Dnes už se to dělá přímo pod zemí - nikdo nechce být za neekologického. Navíc, když bychom vzali v potaz, že můžeme rýžovat uran přímo z moře...

U těch památek na světlé socialistické zítřky je to samozřejmě jiné kafe, za to se dnes opravdu platí.

Chtěla jsem uvést ta čísla, protože si aktivisti často vymýšlejí nějaké horentní sumy. V celkové ceně z energii se to sotva pozná - i když firmy odkládají opravdu velké sumy na pozdější rekultivaci (a to dnes musí a také dělají).

Ten případ s thoriem a větrníky jsem chtěla uvést jako příklad. Jsem si jistá, že kdyby do toho člověk víc zaryl, tak najde ještě víc příkladů a bezpochyby stejně drastických. :-/

Mějte krásný večer a díky za milá slova a za úvahu. :-)R^

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS