Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dano, u tebe nebývají zajímavé jen články, také diskuze za to stojí. R^R^R^R^

1 0
možnosti
MK

Problém je keď niekto vytrháva veci z kontextu alebo povie len časť pravdy.

Stačí sa pozrieť sem https://www.sujb.cz/jaderna-bezpecnost/ines/stupnice-ines/

A porovnať to s tou tabuľkou v odkaze článku aby človek zistil, že sú to úplné hlúposti.

Ale to by ten dotyčný nemal byt hlupák /lenivec alebo manipulátor.

1 0
možnosti

Víte já si myslím, že pomaličku nastává obrat. Aspoň příznaky už cítím v médiích. Včera se objevil na Idnes rozsáhlý článek o obrovských potížích s recyklováním velkých větrníků. Je to taková první vlaštovka, že si i mainstream začíná uvědomovat, že jde do tuhého. Tyhle kecy o nebezpečnosti jádra a všemocnosti obnovitelných zdrojů vydrží tak akorát do prvního blackoutu. Včera tu foukalo jak o život. Pili jsme kávu, pak vypadla elektřina, a mě napadlo, že už je to možná tady. Ty větrníky na Baltu musely běžet jak o život. Manžel (energetik s praxí na rozvodnách) se mnou hodinu rozebíral, jak si ON neumí představit, jak by se řešilo v rámci blackoutu jen spojení s rozvodnami. Zná jich desítky ze své 40 leté praxe. Ani jedna u nás není stejná, jako druhá. Kdysi byly napojené na zvláštní telefonní systém, který se dal připojit na nouzové napájení. To je dávno zrušené (prý aby se ušetřilo), sice se všichni odvolávají na radiové spojení, ale bez napájení vysílačů je otázka, jak by najetí nouzáku sem fungovalo. Totéž platí pro mobily. Každá rozvodna má jiný způsob, jak řídit vlastní spotřebu. Kdo tam ty lidi dostane, když nebudou fungovat benzinky - a včas? On sám tvrdí, že by to byl během 3 dnů takový binec, že by proti tomu jaderná nehoda byla prkotina. Fakt je, že lidstvo nekontrolovaně přibývá, vyčerpává zdroje a nakonec, jádro je nejmenší zlo. Tedy pokud si chceme kdykoliv uvařit to kafíčko na elektrickém vařiči. To, že se začínají pomalu přiznávat nesmysly, které tvrdí Zelení, je myslím začátek. Neštěstí je, že sbírají body ve volbách v Německu, které dnes přes EU zkouší poručníkovat celé Evropě. Ale věřte tomu, jen do prvního maléru s obnovitelnými zdroji. Až něco lidi opravdu vyděsí, na tyhle žvanily se fofrem zapomene. Do té doby ovšem bude VW prát do výroby plno eur na elektromobily, které není ani kam zapojit - naštěstí. Jinak by došla elektřina už zítra. Zdravím všechny a držím palce, nenechte se zblbnout rádobyaktivisty.

5 0
možnosti
DT

To jste napsalal moc hezky. R^ A úplně přesně. Tohle nám hrozí - a zdaleka ne všichni si to umí uvědomit. Ne že by lidi byli přímo hloupí - ale prostě na to ve víru všedního života nepřijdou, že by o tom měli přemýšlet.

Myslím, že by o takové věci byl dobrý blog. Nechcete ho napsat? Nebo několik blogů. Máte doma přímo zdroj relevantních informací - to by bylo moc cenné myslím.... R^

Mějte moc hezký den, Dani, ať se vám vydaří a díky za milou návštěvu! R^:-)

1 0
možnosti
MS

R^ Já našim jaderným elektrárnám a jejich obsluhám věřím stoprocentně. I tak by mě ale zajímalo, jestli tam existuje bezpečnostní mechanismus, který by ohlídal lidskou nedbalost či úmysl (sabotáž) - tedy kroky obsluhy, vedoucí nezvratně k havárii.

3 0
možnosti
DT

Jsem si naprosto jistá, že ano. R^

1 0
možnosti
Foto

R^Ale jakých "nehod".;-D

0 0
možnosti
DT

:-) Napadá mě ten pamětihodný případ s ustřiženým vedením. Už vám nevím, kdy a kde přesně to bylo, je to pár let.

Kdesi se po odstávce elektrárny likvidoval nějaký provoz. Odmontovávali tam přístroje. Bylo tam zapnuté a nevypnutelné čidlo, které kontrolovalo stav čehosi. Poté, co to cosi odmontovali, začalo čidlo řvát. Tak našli, jak to odpojit. Ale existovalo tam ještě další čidlo, co kontrolovalo to první čidlo. Řvalo a blikalo jim to i poté... Do dějin to ovšem vešlo jako potenciálně kritické selhání primárního a sekundárního systému (jestli se nepletu - požární ochrany?) ... No to zní přeci naprosto krásně!!! V jaderné elektrárně selhaly všechny systémy!!! Hrůza a katastrofa a Černobyl! Ještě že už to bylo odpojené, mohli jsme být všichni po smrti! Jaderná mega superkatastrofa nás minula jen čistou náhodou! Všechny jaderné elektrárny okamžitě odstavit!!!!!!!! :-)

Dělám si z toho legraci - ale s tím fakt aktivisti operovali... A lidi... logicky si nemůžou všichni obstarat skutečně relevantní informace, nevědí k de k nim přijít a tak věří hodnému strýčkovi aktivistovi, který to s nimi přeci myslí jen dobře (podbně jako ten týpek co prodává ty skvělé deky a hrnce). Samozřejmě se pak šíleně bojí ... a to už legrace není ani pro mě...

Mějte krásný den, Kláro, ať se daří. :-)R^

4 0
možnosti
Foto

Stručně a jasně napsáno.R^

Napadlo mne, že tak jako máme normy a certifikace na vše možné, potraviny, auta, léky atd., tak bychom měli mít i certifikace na aktivisty. Necertifikovaní aktivisté by neměli mít možnost zasahovat do veřejného dění. ;-) Aktivisti proti certifikaci aktivistů by měli být uvrženi rovnou do vězení. ;-)

2 0
možnosti
DT

No to nemůžete. Půlka by musela do léčebny. :-) Mějte moc hezký den, Jaroslave. R^

2 0
možnosti
MS

R^ Pěkný článek jako vždy.

Ve zprávě se píše neutrálně o událostech (Ereignis), daly by se charakterizovat jako poruchy. Nehoda je něco závažnějšího a může být důsledkem poruchy. Aktivisté přehánějí jako obvykle a vůbec nechápou základní pojmy a principy jaderné bezpečnosti.

Podle následků se poruchy dělí na bezpečné a nebezpečné. Bezpečná porucha vede k odstavení zařízení bez dalších škod. Nebezpečná porucha vede k selhání bezpečnosti zařízení a ke škodě na zdraví, majetku nebo životním prostředí. Je to třeba selhání povelu k zavření ventilu na plynovém potrubí. Neumíme vyrobit 100% spolehlivé komponenty a proto se používá zálohování, např. dva ventily na plynovém potrubí za sebou.

Bezpečnostní ventily se konstruují tak, aby se při ztrátě energie (elektrický povel, tlakový vzduch...) samočinně zavřely. Složitější je to u nouzového chlazení reaktoru, které musí být zabezpečeno řadu týdnů po odstavení reaktoru kvůli odvodu zbytkového tepla. Proto jsou tyto systémy mnohonásobně jištěny, např. zmíněné čerpadlo 4x. Že to není přehnané svědčí havárie ve Fukušimě, kde došlo k poruše všech zdrojů elektřiny nouzového chlazení kvůli společné příčině - vlně tsunami větší, než se kterou se počítalo.

Kdo si tyto souvislosti uvědomuje, nechají ho běžné provozní poruchy i na klíčových zařízeních v klidu. Ale aktivisté to vidět nechtějí a snaží se všechny vyděsit k smrti.

8 0
možnosti
DT

Přesně tak. Kdo nic nedělá, ten nic nezkazí.

Ještě štěstí, že nevíme, kolikrát bývá zaseknutý ventil nebo pumpa v chemičce v sousedním městě, kolikrát se cosi pokazí v benzínce na rohu ulice nebo v jiném běžném a také kritickém provozu.

Děkuju za příspěvek a přeju krásný den, Michale. :-)R^

3 0
možnosti
Foto

R^

Njn, ukopnutý palec vrátného = jasná jaderná katastrofa ....;-D

5 0
možnosti
Foto

A co takhle mávnutí motýlích křídel a efekt domina?

0 3
možnosti
Foto

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Příliš velké množství energie na příliš malém prostoru. Z toho to riziko plyne. Proto mnohé asi mrazí kosti v zádech.

Ujišťuji, že nemám nic proti tomu, aby Evropa i svět zajišťovaly spotřebu energie výlučně z jádra, ale nelze také nic mít proti diverzifikaci zdrojů. Ostatně ten největší (jaderný) z nich se nalézá přímo na obloze. Až ten jednou bouchne, tak už tu nebudeme téměř zcela jistě.

0 2
možnosti
DT

Je vám jasné, že vlastně říkáte, "tak dlouho má auto zaseknutý stěrač, až celé vybuchne"?

Lidi mají logicky hrůzu z neznáma, lékem na tuhle hrůzu ovšem není zákaz neznáma, lékem je vždy a pouze jen seznámit se s tím neznámým a poznat, že se například vůbec není třeba toho všeho bát.

Nedejte se manipulovat. Ti, kdo ve vás tu hrůzu z neznáma živí, rozhodně nechtějí vaše dobro. Jde jim jen o vaše peníze, které dostanou různými oklikami ze zhysterizovaného davu daleko líp, než z davu, který myslí a omítá nesmysly.

Přeju hezký den, Jiří. R^

6 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,22
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.