Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dano podemnou a Dano autorko, přeji vám povedený konec týdne s obranáři! Těm je fuk, jak jsou dlouhé nebo krátké dny, si myslím. Autorko R^R^R^R^:-)

0 0
možnosti
DT

:-) To je pravda. :-) Děkuju a přeju krásný víkend. R^

0 0
možnosti

Měla bych Dani taky náměty na blogy. Hned dva. Ten první - vědecký: "Jak je možné, že se mění úhel zemské osy a co na to má největší vliv?". A ten druhý - praktický: "Jak je možné, že nám někdy i ty nejdelší dny připadají, že uběhnou jak voda a naopak, i ty nejkratší se táhnou věky?". Např. prázdniny a zubař. :-) Tady by bylo zase pěkné, podložit to vědou a nespoléhat jen na onu tolikrát skloňovanou relativitu. ;-D Teď asi plácám už moc, že? Copak dnes asi dělají Váš a Horstovi obranáři?

Ten náš se právě pokusil vyhnat kominíka - bezúspěšně. Zdravím a dík za milé počteníčko.R^

0 0
možnosti
DT

:-) To by asi mohl nejlíp vysvětlit psycholog. Podívám se, jestli o tom něco najdu, díky za tip. R^

Náš Obranář má kominíka rád. Kominík má také doma psy, hned několik, to je pak nějakého očuchávání (tedy očuchává pes kominíka, nikoliv naopak)... :-) Ten náš Čumák je hrozně zvědavý, je vidět, že se bez stáda krav nebo ovcí v životě hrozně nudí.

Přeju krásný den, vám i psovi. :-)

0 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný den. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

R^ Karma. Hezké počtení. Mám pro Vás námět. Zkuste rozebrat vliv vzdálenosti (aktuální vzdálenosti) Zeměkoule od Slunce na roční období na severní polokouli. Spousta lidí si myslí, že v létě je léto (čti teplo) protože v létě je Země Slunci blíž..... (já si to nemyslím :-) ). Hezký den přeji.

0 0
možnosti
PV

P49a92v57e39l 76V90é57b18r

3. 10. 2019 17:45

To můžu napsat hned. Ano, má to vliv. Když je u nás zima (a na jižní polokouli léto), je Země Slunci blíž. Když je u nás léto (a na jižní polokouli zima), je Země od Slunce dál.

Proto je u nás, tj, na severní polokouli léto poněkud chladnější a zima teplejší, než je tomu na jižní polokouli.

1 0
možnosti
Foto

Skutečně jsou některé dny kratší a jiné delší. To je ovšem způsoben tím, že v létě je teplo a v zimě zima. A jak víme, teplem se vše roztahuje a chladem smršťuje. Proto je i nejstudenější měsíc únor nejkratší, kdežto dva letní měsíce, červenec a srpen, jsou stejně dlouhé. ;-D

3 0
možnosti
DT

:-) To je hezké vysvětlení. Únor je nejkratší protože je nejvíc zima. :-)

Mějte krásný večer, ať se vám vydaří. R^

1 0
možnosti
Foto

Pěkně vysvětleno. Měl bych pro Vás typ na podobné téma. Jak je možné, že Lucie noci upije, ale dne nepřidá? Tímhle článkem jste si pootevřela dveře, teď do toho zamíchat Keplera...

0 0
možnosti
DT

Pomalejší pohyb v apohelu? A rychlejší pohyb v perihelu? :-) Přeju krásný večer Rudolfe, a děkuju. :-)R^

0 0
možnosti
MK

Přirovnání ke kyvadlu je naprosto vhodné. V obou případech jde o harmonický kmitavý pohyb, který je popsán stejnými rovnicemi. Také je to obdobně názorná demonstrace toho, proč je derivací funkce sinus (fázově posunutá) funkce cosinus. Umístíme-li počátek třeba do jarní rovnodennosti, pak sinusovka je v nule (tedy uprostřed mezi amplitudami - den a noc jsou stejně dlouhé), v témže okamžiku má cosinus maximum, změna délky dne je největší kladná. O letním slunovratu sinus vystoupá do svého maxima a cosinus klesne na nulu (den se přestane prodlužovat) a vzápětí se dostane do záporných hodnot, tzn. délka dne se začne zmenšovat. Nejrychlejší zkracování dne je při podzimní rovnodennosti - cos je v minimu, další půlrok to probíhá obdobně se záporným znaménkem. Změnou změny (tj. druhou derivací) je pak zase funkce sinus, ovšem záporná. :-)

6 0
možnosti
DT

R^ Vysvětlil jste to perfektněji než já. :-) Děkuju a přeju krásný den. R^R^

0 0
možnosti
JJ

J96i81ř40í 40J15o57h31n

3. 10. 2019 11:23

Přirovnání ke kyvadlu se mi nezdá vhodné. Nezkusíte doplnit nějaké podrobnosti, čísla? Není to také otázka zdánlivého pohybu Slunce po povrchu Země, který není plochý, ale skoro kulatý? Rychlost pohybu Země se také mění (Keplerův zákon).

0 0
možnosti
DT

R^ Ano, jsou tam ještě různé jiné vlivy, ten princip rychlejší a pomalejší změny ale připomíná právě to kyvadlo.

V různých místech (různě daleko od rovníku) jsou ta absolutní čísla různá, ale v našich zeměpisných šířkách a délkách je ta největší změna kolem 4 minut denně. Vzorečky po mě radši nechtějte, ale kdybyste se na to chtěl podívat sám lííp, tak je myslím na Wikipedii příslušnýpojem, něco jako matematické kyvadlo, to by mělo ten princip vystihovat nejlíp.

Děkuju za návštěvu a přeju hezký den. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

R^Zrovna včera jsem si cestou z práce říkala, že před 14 dny ještě touhle dobou šel načít 6km výběh. Včera byla už napůl tma.:-/

0 0
možnosti
DT

R^ Je to hrozné, jak rychle se zase začíná stmívat. A je to opravdu tak, že je to rychleji než po zbytek roku. :-)

Krásný den a hezký běh. :-)R^

1 0
možnosti
MS

Trochu v tom tápu. Mám za to, že Země se nikam nepřiklání, Pomineme-li precesi, má její osa rotace pořád stejný směr. To, že některé části jsou v přísluní a jiné v odsluní je dáno jejím oběhem kolem Slunce.

0 0
možnosti
Foto

Podobně byste mohl rozporovat frázi - Slunce vychází, či Slunce zapadá.

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.