Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Děkuju. :-) Mějte hezký večer, Ivane. R^

0 0
možnosti
Foto

Mám v obyváku s jídelním koutem tři dvanáctiramenné křišťálové lustry, plus v kuchyni pětiramenný. Co rameno, to Bursíkova žárovka se rtutí..... Tož skoro abych sepsala závěť.....

0 0
možnosti
OU
DT

Děkuju, mějte hezký večer. :-)

0 0
možnosti
Foto

R^Ten radon bych v zářivkách nechtěla.;-)

0 0
možnosti
Foto

Nebojte, možná ho máte doma taky, zejména pokud bydlíte v přízemí

2 0
možnosti
Foto

Xenonové výbojky nahradily uhlíkové tyče v promítacích projektorech kin.

U uhlíkových tyčí bylo nutné k " zapálení " oblouku provézt kontakt a nastavit požadovanou vzdálenost. Potom se již vzdálenost mezi uhlíkovými tyčemi udržovala automaticky. Elektrický oblouk mezi tyčemi byl nestabilní, často se musela ručně korigovat vzdálenost a pokud byly uhlíkové tyče nekvalitní, tak část tyče upadl a oblouk zhasnul. Dále bylo nutné odsávání zplodin po hoření uhlíkové tyče.

Když se objevily xenonové výbojky, tak to bylo něco. Světlo bylo bělejší, nebyla nutná žádná korekce. Přibyli však složitější usměrnovače s vysokonapětovým generátorem, který pří startu vysílal silné elektromagnetické vlny, které se cpaly do zvukové aparatury, takže jsme vždy při startu xenonky, slyšeli zachčení, ale jinak pohoda. Xenonové výbojky produkovaly ozon, takže u výkonnějších výbojek 2kW bylo nutné rovněž odsávání.

1 0
možnosti
DT

To je zajímavé, díky za info a přeju hezký večer. :-)R^

0 0
možnosti
TT

Jak vy o tom mluvíte, to u mě vždycky vyvolá úsměv. Tak v tom musím pokračovat: Vzácné plyny nejenže nejsou zvědavy na žádné další chemické prvky, ony se straní i sobě rovných, namyšlenci. :-)

1 0
možnosti
DT

Jsou to takoví introverti. Stydí se, nestydy... :-)R^ krásný večer a díky za milá slova, Tomáši. :-)

0 0
možnosti
OU
DT

R^ To znamená, že s tím hodně třepal. :-) Krásný večer, Petře. Ať se vydaří.

2 0
možnosti

Zajímavé Dani - jako vždy. Radši se ale asi nebudu pídit po srovnání ekologické zátěže při výrobě různých světelných zdrojů. Jen mám dojem, že ony "úsporky", které vytlačily staré žárovky na smetiště dějin, jsou možná úsporné spotřebou energie (a i tam se lže, hlavně u laciných), ale někdo jaksi pozapomněl spočítat u všech energetickou náročnost vč. výroby a hlavně likvidace odpadů. Aspoň za situace, že budeme všichni vzorní a budeme je odevzdávat do patřičných zásobníků vedle Lidlu - nepoškozené. Jinak díky, připomněla jste mi mého bývalého zaměstnavatele. :-) Pro mě to byly zajímavé časy. R^

1 0
možnosti
OU
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,18
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.