Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Děkuju a přeju krásný den. :-)

0 0
možnosti
Foto

Rád bych přispěl se svou troškou do mlýna. Jeden izotop americia byl (nebo možná ještě stále je) zkoumán jako možný kandidát na malorážnou jadernou munici. Zkoumalo se jeho použití do malorážných dělostřeleckých nábojů pro vedení lokální jaderné války velmi nízké intenzity. Tedy spíš k jednotlivým jaderným úderům v lokálních konfliktech. Kritický objem tohoto izotopu cca 1,5 cm krychlového. Ale fakt nevím, kterej to je, k těmto informacím jsem se dostal v letech 1975-77, kdy jsem byl na vojně, ve funkci chemika praporu.

Ráže takovéhoto náboje byla spočítaná na cca 60 T TNT. Nicméně, izotop má dost krátký poločas rozpadu a tak se jeho zkoumání s největší pravděpodobností zastavilo.

0 0
možnosti
DT

Zajímavé . R^Chápu to správně, že z toho chtěli dělat malé bomby? Jako největší problém vidím fakt, že by taková munice vymazala z genofondu nejen protivníka, ale i toho, kdo střílel. Záření má tu nemilou vlastnost, že nedělá rozdíl.

Jinak se ujal jen ochuzený uran, ale ten díky své vlastnosti zpevňovat ocel a ne kvůli radioaktivitě.

Ten krátký poločas rozpadu způsobí, že se munice celkem rychel "zkazí" a také, že je manipulace s ní velice nebezpečná (září rychle a hodně ještě předtím, než se vystřelí).

Celkově je použití ve válce poměrně nesmyslné, zasažená oblast je hodně poničená a také částečně radioaktivní. Pokud tedy není uživatel takový typ, jako byl čínský Mao. Ten prý chtěl od Chruščova "bombu" s tím, že zničí západní svět. Prý... oni na oplátku zničí zase Čínu, ale to nevadí, nás je víc, přežijeme to, oni ale ne, tvrdil. To bylo na Chruščova definitivně moc a nechal ho vyhnat, protože při vší touze demonstrovat sílu, použít to vlastně nikdy nechtěli... Naštěstí...

Krásný večer a díky za příběh. R^ Mějte se moc hezky, Ladislave.

1 0
možnosti

Vždycky si Dani z Vašeho bohatého stolu informací vybírám ihned jednu, jako předkrm (ostatní si zkouším číst až v noci když mám čas). Dnes je to tantal. Proč? Asi pro tu vazbu na řeckou báji o zpupném králi, který už je tolik set let hluboko v Tartaru trestán tak, že se jeho trápení vžilo do pojmu "tantalova muka". Je to zvláštní kov, vypadá jako do čtverců nalámané krystalické stříbro (to už je úplná blbost, stříbro se láme jinak - a dá to dost práce). A vyskytuje se v rudách spolu s niobem (Niobé byla jednou z dcer tohoto Tantala, on celý ten následný Pelopův rod byl prokletý, bohužel). Ale náladu mi zpravilo Hafnium. Rozhodla jsem se, že bude mým oblíbeným prvkem, protože neznám pejska, který by nemiloval lidi, a to musí být pro chudáka Tantala velká pomoc (v jeho situaci), když má tohle hafnium v periodické soustavě hned vedle sebe. :-) Díky Dani, je to jako vždy s Vámi zajímavý začátek dne. R^

1 0
možnosti
DT

R^ Vida! V řecké mythologii se najde spousta chemie! Nebo v chemii mythologie? Rozhodně je to všechno moc milé. Díky za milou návštěvu a jako vždy milou diskuzi, krásný večer, Dani, mějte se moc hezky! :-)

0 0
možnosti
Foto

A co teprve, kdyby některý z nich ničil... víte co.;-)

0 0
možnosti
DT

:-) Nedejbože... nezkoušeli to s mědí? Nebo to byl fake a firmu teď vyšetřují? Něco takového jsem tu myslím na idnes četla...

Krásný večer, Kláro, mějte se moc hezky. R^

0 0
možnosti
AL

Já si z těch vašich článků založím encyklopedii, nechám si ji od Vás podepsat, a pak se budu chlubit, jakou mám chytrou kamarádku.

Děkuji za článek.

Jasně, že karma.

:-)R^

3 0
možnosti
VT

Presne,lépe bych to nenapsal.Její znalosti a umení je i zprosdredkovat je proste ohromující.

1 0
možnosti
Foto

Dano, moc mě pobavil PRASE ODYM. Hezký den! R^R^R^R^

0 0
možnosti
DT

Krásný den, Horste! Chemie je někdy legrační věc. :-) Zdravím a ať se vám všem hezky daří. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.