Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Na tom obrázku Dani vypadá jako čerstvě rozlitá krev. Nádherná barva. Taková rumělka, ale když se v přírodě vyskytnou už takové zářivé odstíny, většinou jsem ostražitá. :-) Např. překrásně barevné tzv. "šípové" žáby, patří k nejjedovatějším tvorům na planetě. Většinou jde o druh pralesniček - http://jdem.cz/fgp4f7. Děti by byly nadšené - a amazonští indiáni z nich vyráběli jed na své šípy. Proto šípová. S tímto chromem mi to připadá úplně stejně lákavé - a smrtící. Díky rozhodně za varování. Pěkné úterý přeji.

1 0
možnosti
DT

R^ Ty jsem obdivovala v zoo, jen jsem nevěděla že jsou šípove. :-) Zdá se, že je příroda chrání hned dvakrát - divnou barvou a jedem. To je zajímavá strategie, ostatní se snaží spíš schovat. Ale vychází jim to... R^

Díky za link i za milou návštěvu a krásný den přeju, Dani. :-)

2 0
možnosti
Foto

Tak kamínek rozpustný ve vodě by stejně asi nikdo na šperk nechtěl.:-) Dichroman mám zafixovaný jako analytické činidlo, tedy "nešahat!".

0 0
možnosti
DT

R^ Nepříjemné a jedovaté, ale na druhou stranu zase stabilní, proto se rádo používá. R^ Krásný den a díky za milou návštěvu. :-)

1 0
možnosti

On kovový chrom je sice hodně inertní, ale technologické procesy jak ho dosíci jsou pěkné svinstvo a slušné riziko pro životní prostředí.

Ale drobná připomínka: Ten strukturální vzorec dvojchromanu je špatně. Draslík se opravdu neváže kovalentní vazbou (Ty dvě čárky od K). Alkalické kovy se téměř výhradně váží vazbou iontovou. To je to + a -. Ta kovalentní vazba je tam jaksi 'navíc'.

1 0
možnosti
OU
Foto

Velmi zajímavý článek.

Používáni Chromu bylo před lety omezeno. Dříve bývaly například blatníky lepších aut chromové, pochromovány. Mám pěkné silniční jízdní kolo Kogu Miyatu z roku zhruba 1999. Když jsem s ní po letech přijel do servisu, tak ji prodavač obdivoval, protože má pěkné pochromované části. V těch letech už se toto jízdní kolo s chromem/pochromováním nevyrábělo.

Nechápu, proč tato omezení jsou. Nejspíš to jízdní kolo s chromem nebo blatníky aut nebezpečné nejsou, avšak při jejich výrobě je chrom asi nebezpečný pro personál nebo životní prostředí. Je to škoda, chromové-pochromované věci se mi líbí a nekorodují.

2 0
možnosti
Foto

O trojmocném chromu píše wikipedie toto, dle toho se zdá, že je pro člověka užitečný:

Biologické účinky chromu jsou silně závislé na mocenství, ve kterém se do organismu dostává. Trojmocný chrom je pokládán v malém množství za nezbytnou součást každodenní potravy. Naopak šestimocný chrom působí negativně a Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny ho klasifikovala jako lidský karcinogen.[3][4]

Z těchto důvodů je při provádění zdravotních studií nutno důsledně zkoumat ne pouze obsah chromu v prostředí, ale především to, v jaké formě (mocenství) se tento prvek setkává s živými organizmy.

Z potravin bohatých na trojmocný chrom lze uvést především melasu a přírodní hnědý cukr, červenou řepu, lesní plodiny, kvasnice a pivo. V prodávaných potravinových doplňcích se obvykle používá organická sloučenina pikolinát chromitý, který však u pokusných zvířat způsoboval poškození chromozomů ovariálních buněk.[5] Doporučená denní dávka je přibližně 0,1 mg chromu.[zdroj?]

Dostatečný obsah chromu v organizmu je důležitý pro správný metabolismus cukrů a tuků.[zdroj?] Pomáhá stabilizovat hladinu krevního tuku a tlumí chuť na sladké potraviny.[zdroj?] Farmaceutické přípravky s obsahem chromu jsou vhodné ke kontrole tělesné hmotnosti a také jako doplněk sportovní stravy pro údajný, ovšem neprokázaný růst svalové hmoty – viz kulturistika.[zdroj?]

0 0
možnosti
DT

Děkuju a krásný den přeju. :-)

0 0
možnosti
Foto

Ještě že jsi mě, Dano, varovala, děkuji!R^R^R^R^

0 0
možnosti
DT

:-) Jsem ráda, že se líbilo, Horste, díky za návštěvu a krásný den. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,24
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.