Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J79a51n 28H29u66r50k66a

9. 3. 2021 2:16

vše špatně musím vás ač nerad za poutavé čtení pokárat;-D;-D;-D za všechno může Jára C.( utajeno celé příj...pro GDPR) a tedy my Češi že naše vřelost a obětavost dobyla Sever a zbytková teplota z přemnožství vřelosti naší národní povahy akumulovala pomocí bludných proudů do nadloží i podloží...Jih měl smolíka Varle F. snědl zbytek výpravy a tak se Jižní pól nás vřelých teplých ... nedočkal. Ale ještě není vše ztraceno v kruzích se fabuluje že stěhování migrantů z teplých pískoven a hor do EU je předzvěstí změny zemských pólů...R^R^R^ krásný den

0 0
možnosti

Zase jste mi udělala radost, a hned dvakrát - zajímavé téma Dani - a ta fotka na konci, to je drahokam, ve velikosti... baráku (?) dřív se vedle objektu pokládala krabička sirek ;-D. Nádhera. Díky a doufejme, že ani my, tady na Rakovnicku, ani Vy, u Vás v Berlínsku, nezmrzneme. Jaro je za dveřmi. Huráááá. R^

0 0
možnosti
PV

P27a52v88e68l 44V65é79b67r

4. 3. 2021 19:27

Před dávnými a dávnými časy (to bylo černé uhlí ještě hnědé a hnědé zelené) jsem někdy 2-4 třídě (už si přesně nepamatuji) ohromil učitelku dotazem, proč ptáci letí na zimu na jih, když na jižním pólu je větší zima, než na severním. Byl jsem považován za geniální dítě, ale tuto zcela chybnou tezi se mi podařilo během let zcela vyvrátit.

Pěkný den přeji paní Dano - a bude tohoto přání zapotřebí, protože se na pár dní ochladí (myslím, že i tam, u vás). To se Čumák poměje.

0 0
možnosti
DT

Ta hláška s barevností uhlí se mi líbí. :-)R^

Čumákovi se zima líbí, i když už shazuje kožich a mění ho na letní. Jinak při procházkách funí jak mu je teplo. :-) Krásný den vám oběma.

0 0
možnosti
Foto

Pokud mne neklame, co mi zbylo v paměti z goniometrických funkcí, tak rozdíl v ploše dopadu mezi rovníkem v rovnodennosti a polohou, kde sluneční paprsky dopadají na zem pod úhlem 30 stupňů, by měl být dvojnásobek a pod úhlem 15 stupňů cca čtyřnásobek.

0 0
možnosti
DT

Chtěla jsem tam dát výpočet, ale můj fyziku studující a matematiku milující syn mi řekl, že je to na mě moc komplikované. Není to jen úhlem, jede v tom taky plocha koule a podobné...

Takže se musíme obejít bez výpočtu a spokojit se s hrubým odhadem. :-)

Mějte krásný den, Štěpáne, ať se vám daří. R^

0 0
možnosti
ZJ

Příjemní čtení, kde jsou uváděna fakta, A ne tvrzení, že za to může Putin.

K Vámi uváděným je potřeba připočítat to, co píše pan Jelen,

Amgličtí námořnící, již od 17. století mlubili o "běsnících padesátkách". Silný západní vítr. vanoucí až 350 dní v roce tam udržuje stálé vodní proudy, které omezují pronikání teplé vody ze severu.

Ovšem, Gréta to napraví.

1 0
možnosti
OU
Foto

Nebude tam hrát roli i proudění vody?

K severnímu pólu míří dálkový teplovod Golfského proudu, zatímco jižní pól je obkroužen a izolován Západním příhonem. Nemusí tedy jít jen o akumulaci tepla, ale také o jeho trnsport.

5 0
možnosti
DT

R^ Je to i transportem a je tam ještě jeden, proud, který je blíž než ten golfský myslím. Krásný den Stanislave, díky za doplnění, jste moc hodný! :-)

0 0
možnosti
Foto

Podle mne je to dáno tím, že severní pól je nahoře a jižní dole. A teplý vzduch stoupá nahoru, takže logicky se severní pól víc ohřívá. ;-D

2 0
možnosti
MS

Vy nás ale zásobujete, pane Dvořák! ;-)

3 0
možnosti
Foto

R^Tohle dává mnohem větší smysl než to, co jsme se jako malí učili stran teplejšího léta na jižní polokouli ("protože mají léto v době, kdy je Země ke Slunci blíž"). Když jsem namítla, že většina jižní pevniny je blíž k rovníku než my (a u rovníku je přece tepleji vždy), byla námitka smetena... A ono za to vlastně může totéž, co za přímořské a kontinentální klima.:-)

0 0
možnosti
DT

Ty vlivy tam sice jsou, ale jsou malé. Daleko větší efekt má kumulace tepla vodou. R^ Krásný den, Kláro, ať se vám vydaří a díky za milou návštěvu. :-)

1 0
možnosti
DT

Krásný den do Norimberku, mějte se všichni moc hezky, Horste. :-)R^

0 0
možnosti
MS

R^ Opět zajímavé téma. Určitou roli hraje také proměnná vzdálenost Země od Slunce. Nejblíže je začátkem ledna, a pól je Sluncem ohříván jen během polárního dne. Jižní pól tedy dostává o něco více sluneční energie než severní, protože v období polárního dne je Slunce blíž. Ostatní popsané efekty jsou ale podstatně silnější a působí protichůdně.

1 0
možnosti
DT

R^ To jsem tam zapomněla napsat. Díky za doplnění. R^ Krásný den, Michale mějte se moc hezky. :-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 969
  • Celková karma 18,99
  • Průměrná čtenost 1329x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.