Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dani toto je moc zajímavé. Je možné, že by se pátá obří planeta napřed vydala ven z naší soustavy a pak se zastavila??? Nemůže existovat něco, co způsobí, že dál nemůže (např tajemná neviditelná černá hmota - nevím, jestli se vyjadřuji správně, ale mám na mysli síly na hranicích vesmíru, které vědci popisují jako jakousi pružnou síť, neviditelnou)? Když si čtu tuto sérii, tak si vznik velkých planet vlivem Velkého třesku, nebo výbuchu supernovy představuji, jako jakýsi rozstřel na kulečníku, možná tam v nesmírné dáli existují i okraje stolu, ale zatím je pozorujeme jako koule, které byly prvotní sílou rozstřeleny, a dál jsou ovlivňovány ještě vlastními srážkami o sebe, a také třeba hustotou prostředí, ve kterém se pohybují - je to jako kdybychom rozstřel provedli ve vícerozměrném prostoru, a ne jen na dvojrozměrné ploše. Možná, že ji za těchto podmínek, kdy je tak těžké předpovídat pohyby planet, vědci objeví překvapivě na místech, kde zatím nikoho nenapadlo hledat. Prostředky na to i do budoucna zdá se budou, Čína dokončila obří teleskop FAST - rozměry, jako ten zhroucený v Portoriku - asi větší. Tak možná budeme překvapeni, co všechno ukáže. Doufám, že se o ně se světem podělí. Díky za krásný článek, vlastně celou sérii. Víte kvůli tomu bych se chtěla dožít raději budoucnosti, než se vracet do minulosti, i když i tam mám krásné vzpomínky. ;-DR^V

1 0
možnosti
OU
TT
DT

Díky, jsem ráda, že se vám líbilo. :-) Když teď našli tu vzdálenou planetu, to jsem nemohla přejít jen tak. Mějte krásný den, Tomáši. R^

0 0
možnosti
Foto

R^Jsem zvědavá, jestli se najde.:-)

0 0
možnosti
DT

R^ Tipovala bych, že vzhledem k tomu IR spektru se na tom bude podílet ALMA v Chile, možná už na tom pracují ... R^ krásný den, Kláro, ať se vám vydaří. :-)

1 0
možnosti
PV

P24a93v78e26l 70V86é49b95r

8. 4. 2021 10:06

Kdo umí, umí. R^

1 0
možnosti
DT

Oni ji určitě najdou -a když budeme mít štěstí, bude to celkem brzy a ještě se to dozvíme. Fascinuje mě, že by to mohla být exoplaneta. Představte si, že bychom měli v systému cizí planetu, ke které nemusíme letět deset tisíc let, ale jen pár... :-)R^

Krásný zbytek týdne Vám i Čumáčkovi. :-)

0 0
možnosti
Foto

Dano, děkuji za další napínavou kriminálku!R^

1 0
možnosti
DT

Jsem ráda, že se líbila a přeju krásný večer. :-)R^

0 0
možnosti
MS

R^ O deváté planetě se mluvilo před pěti lety, kdy byla označena jako pravděpodobný původce korelace drah šesti transneptunických těles. Jiří Grygar byl k této možnosti spíše skeptický. Stejný efekt by mohlo způsobit nahuštění hmoty v Kuiperově pásu, a statistika objektů je příliš malá.

https://www.idnes.cz/technet/vesmir/grygar-pluto-devata-planeta.A160602_131016_tec_vesmir_kuz

Loni byla zveřejněna práce,uvažuje také 300 objevených transneptunických objektů v posledních letech, a zde se důvod k existenci deváté planety vytrácí.

https://phys.org/news/2020-05-astronomers-undiscovered-9th-planet-solar.html

1 0
možnosti
DT

Díky za ty linky, ráda si přečtu. R^

Já to chápu tak, že zatím byly všechno jen teorie a nevěděli, jak vysvětlit ten poslední nutný fakt, že se totiž pátá obří planeta nevyspiralizovala ze systému ven, ale po cestě se zastavila. Teď našli přesně takový systém, kde podobná planeta skutečně existuje. Takže co je možné tam, je možné i tady.

Ještě to bude zajímavé! R^ Krásný večer, Michale, mějte se moc hezky. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 18,96
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.