Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dík za zajímavosti poslední doby Dani. Tady u Vás mám všechno pěkně pohromadě, zatímco info z médií musí člověk vyzobávat z nekonečných politických komentářů. Přeji krásný víkend a zdravím.R^

1 0
možnosti
DT

Děkuju. :-) Jste na mě moc hodná, Dani.

Ta politika nám poslední dobou dává... :-) Naštěstí tam máme také nějaké hezké zprávy, o vesmíru. Mějte moc hezký víkend, Dani, ať se vám hezky daří. R^

1 0
možnosti
Foto

R^Zdravím. A jdu padnout.:-P

0 0
možnosti
DT

Jé vy jste asi měla službu až do večera! Krásný den, Kláro a hezký víkend! Ať se vám hezky vydaří. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

Je vidět, že se to na Marsu opravdu hýbe životem. Ten dron, to je něco jako skarabeus, který se náhle objeví na poušti.

0 0
možnosti
DT

Není skarabeus brouk? :-) Krásný den, Jiří! Mějte se moc hezky.

0 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný den. :-)

0 0
možnosti
Foto

Pěkné shrnutí.

Jen bych měl připomínku k porovnání doby letu na Mars a Jupiter: není to 1:10, ale spíš 1:4. Dlouhé doby letu některých sond jsou dány především složitou drahou, využívající řady gravitačních namévrů kolem jiných těles sluneční soustavy, aby se ušetřilo palivo.

Výpočet:

Pokud se zvolí jednoduchá Hohmannova dráha, tak doba letu je podle 3. Keplerova zákona dána (zjednodušeně pro kruhové dráhy) vzorcem T=1/2 * (t1^(2/3)/2 + (T2^(2/3)/2)^(3/2) , kde t1 a t2 jsou doby oběhu obou planet, stříška značí mocninu, T je doba letu. Pro Zemi je T1=1rok, pro Mars je T2=1,88, pro Jupiter T2=11,86. Doba letu pro Mars pak vyjde 0,7 roku, pro Jupiter 2,7 roku. Podíl obou dob vychází 3,9. Ale klidně to po mně přepočtěte, jestli nemám někde chybu.

0 0
možnosti
DT

Máte to určitě dobře - já to jen někde viděla a ten poměr si takhle zapamatovala - sama jsem to nepočítala. Díky za opravu! :-)R^

A děkuju za chválu a jako vždy milou návštěvu. Mějte také moc hezký víkend, ať se vám vydaří! :-)

0 0
možnosti
PV

P14a64v40e26l 98V69é41b88r

22. 4. 2021 11:52

Paní Dano, už od rána přemýšlím, jak vám neomšele poděkovat za hezký článek, ale nic mě nenapadá. Doufám tedy, že prosté "děkuji" a "s chutí jsem si početl" budou stačit.

Zprávy z domova: Čumák se poslední dobou projevuje čím dál, tím víc, jako pes-gentleman. Kupř. dnes ráno ráno běhal s jednou fenkou za házecí kolečkem a přestože mnohokrát evidentně přiběhl jako první (je to opravdu rychlý běžec), nechal kamarádku to kolečko uchopit. Ještě před pár měsíci by se kolečka zmocnil (i s pomocí zavrčení a podobně) a odmítal by ho vydat. Jiné vysvětlení, než to gentlemanství, nemám, protože teorii o úbytku sil, vzhledem k jeho právě dovršeným dvou letem věku, odmítám jako zcestnou.

Příjemné dny vám, vašim blízkým i vašemu Čumákovi.

0 0
možnosti
DT

Jsem ráda, že se vám líbilo. :-)

Čumák je už naprosto dospělý pes a zjevně pochopil, že takové chování by mohlo být v budoucnu výhodné. Až bude fenka hárat. Chytrý pejsek! Proč by vlastně tohle jednání měli mít jen lidi? Pejsci jsou také savci a sociální zvířátka. :-)R^ Krásný den plný her Čumáčkovi a vám krásný víkend, Pavle. R^

0 0
možnosti
Foto

I70v30o 83C55i76l54i29c75h

22. 4. 2021 10:03

Děkuji za opět velice zajímavý a poučný článek R^

1 0
možnosti
DT

Já děkuju za milou návštěvu. :-) Mějte krásný den, Ivo! R^

1 0
možnosti
MS

R^ Je úžasné sledovat pokrok v technice a sledování Marsu. Dnes vyšla zpráva, že Perseverance vyrobil z marsovské atmosféry kyslík na 10 minut dýchání.

https://www.idnes.cz/technet/vesmir/perseverance-mars-robot-vyroba-kyslik.A210422_060544_zahranicni_bur

Co se týče vody, podle posledních výzkumů jí možná až 99% neuniklo z atmosféry v článku popsanými mechanizmy, ale je uložena v horninách marsovské kůry.

https://www.astro.cz/clanky/slunecni-soustava/voda-z-marsu-neunikla-je-ulozena-v-kure.html

2 0
možnosti
DT

R^ Bylo by to skvělé, kdyby voda byla ještě na místě, respektive pod povrchem - a bylo jí tam značné množství. V budoucnu by to hodně usnadnilo. R^

Určitě se zanedlouho dožijeme dalších překvapení.

Díky moc za ty linky a krásný den, Michale, mějte se moc hezky! :-)

0 0
možnosti
DT

Já děkuju a přeju krásný den vám všem do Norimberku. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Díky moc za článekR^ Ten dron-vrtulník je pecka. Až se doladí detaily, bude obrovským prostředkem pro získávání informací.

4 0
možnosti
DT

R^ Co všechno to umožní!!! Podívat se "na ten zajímavý kámen, který leží stranou" a ke kterému by se rover nedostal, podívat se, kam nejlíp dál ten rover poslat - čekám opravdové zlepšení a nové objevy. Je to skvělé, že se jim to povedlo - a zároveň obrovský kompliment tvůrcům. Ono se to zdá, že je to prosté, protože jim to tak jde od ruky, ale když vidíme, jak ostatní (včetně ESA) na podobných úkolech krachují, musí mít člověk o to větší úctu k těm vědcům z NASA.

Krásný den, ať se vám vydaří, Petře. :-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,68
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.