Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Díky Dani za zajímavý článek. Vlastně celou sérii. Pokud platí, že magnetické pole potřebuje k tomu, aby vzniklo, ony tři zmiňované faktory Petrem Palečkem, pak snad nejvíc proměnnou bude ten pohyb. S ohledem na velikost planety je to u každé jinak ne? Je to dosti dobrodružné, dozvídat se detaily o tak podstatných věcech pro život od jediného jemňoučkého seismografu. Díky a zdravím.R^

1 0
možnosti
OU
MB

Doposud jsem si myslel, že pokud mám jeden seismometr, tak musím mít spolehlivou informaci, kde něco "křuplo", abych podle časového zpoždění dokázal vyhodnotit, jak a kudy to křupnutí cestovalo.

Nebo mám vícero seismometrů a potom zase vím, kde nebo co to křuplo, protože to slyším postupně a spočítám to trigonometricky.

Jeden seismometr na Marsu tedy poslouchá co? Jak to pod ním křupe a na základě poznatků seismologů se to nějak vyhodnotí?

Pokud vím, tak na Měsíci astronauti taky instalovali seismografy a potom využili odhozený startovací stupeň lunárního modulu k tomu, aby s ním bouchli o Měsíc a zjistili, že Měsíc "zvoní jako zvon".

0 0
možnosti
OU

R^ Magnetické pole Země je vytvářeno elektrickým proudem, vznikajícím prouděním tekutého vnějšího zemského jádra mezi pevným vnitřním jádrem planety a zemským pláštěm. Je to možná další z náhod, která umožnila vznik a trvání života na Zemi. Jestli Marsu magnetické pole chybí, nejspíš nemá takto výhodně uspořádané vnitřnosti.:-)

5 0
možnosti
OU
TT

Země se prostě povedla líp.;-)

1 0
možnosti
DT

Země se opravdu povedla. R^ Máme obrovské štěstí, ale ty ostatní planety si nakonec taky nějak uzpůsobíme. Časem... :-) Mějte krásný den, Tomáši, ať se vám hezky daří.

2 0
možnosti
JK

Bezva článek.:-)K Marsu jsem se ještě nedopracoval.Zasekl jsem se u Měsíce...jeho rotace a odvrácené tváři. Možná mi paní Dana pomůže:-)

1 0
možnosti
DT

R^ Dlouho jsem neslyšela nic o Číně, jak se na té odvrácené tváři vlastně má. Jinak co se týče tématu schovaných věcí na Měsíci - můžu odkázat na film Iron Sky. I když to tam neberou zrovna moc vážně. :-)

Krásný den přeju, ať se daří. :-)

1 0
možnosti
PV

P38a55v83e77l 33V49é57b30r

2. 8. 2021 10:17

Pěkné počtení, a už v průběhu čtení mě napadlo proč nemá Mars magnetické pole, když má tekuté jádro. Asi to s existencí ochranné magnetosféry není tak jednoduché a budou tu i jiné příčiny, než jen tekuté jádro.

PS. Venku poprchává, nebo je právě po dešti a tak Čumák zkouší, kde se mu leží nejpohodlněji. Vyzkoušel už cca šest míst (dokonce i některá pro něj neobvyklá) a pohovka zatím vede.

1 0
možnosti
OU
Foto

Je obdivuhodné co všechno už lze takto zjistit. Vám opět díky za velice zajímavé informace R^

1 0
možnosti
DT

R^ Žijeme ve skvělé době. Za dob našeho dětství se jen hádalo, jak to tam asi vypadá a kousek před tím se hádalo, jestli se vůbec bude dát přistát na Měsíci, jestli má pevný povrch. A dnes víme, jak vypadají zevnitř a nakolik mají tekutá jádra... člověk může být jen nadšený.

Krásný den, Ivo, ať se vám daří. :-)

2 0
možnosti
Foto

Dano, děkuji a hezký nový týden celé rodině!R^

1 0
možnosti
DT

Já děkuju a přeju krásný den, Horste. :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 18,96
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.