Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jenom aby se to vědcům nevymklo a ze vší vody se nestal kov - špatně by se pila ;-). To jen tak na odlehčení zamračeného, deštivého dne. Pěkný článek a palec nahoru všem vědcům R^. Pěkný den...

0 0
možnosti

Je to pár týdnů, co to vynálezci oznamovali tady v televizi a bylo vidět, jak jsou veselí. Nejen že se jim to povedlo, ale hrozně se smáli tomu, že na to přišli a ještě vůbec neví, k čemu to bude v budoucnu dobré. :-) Je to základní výzkum, neplatí to žádná společnost účelově, a tak to bývá většinou. Napadlo mě, jestli to bylo u Newtona nebo Archiméda taky tak - byli to určitě veselí chlapi. Dík za krásný článek, radovala jsem se s nimi i s Vámi tady. Zdravím Dani.R^R^:-)

0 0
možnosti
Foto

Má na vodu zvláštní barvu. Tohle si asi při školní hodině fyziky nebo chemie neuděláte.:-)R^

0 0
možnosti
Foto

Vy to překládáte z ruštiny?

0 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti

Jóóó, kde jsou ty časy, kdy se mohl v hodinách chemie na ZDŠ hodit do kádinky s vodou kousek sodíku a koukat na divoký rej s hořícím vodíkem. Další level byla výroba sirovodíku (H2S -> smrdí jako pes) a mírné zamoření školy, neb se z oblibou překračovalo doporučené množství reakčních látek i doba reakce ;-D

Na videu je ovšem vidět, že k nějaké reakci tam dochází. Na vrcholu kapky, kde je zkondenzovaná voda nejdéle, se objevují bílé skvrny, což bude s největší pravděpodobností směs hydroxidů obou kovů. Zřejmě i proto musí z trysky kov kapat, aby byl ke kondenzaci stále nový povrch. Životnost vrstvičky kovové vody je asi omezená. Holt kde není tlak, tam si každý dělá, co chce...

2 0
možnosti

R^ To bude ono, budete mít pravdu! O hydroxilové skupině v roztoku vody taky psali, nepřikládala jsem tomu takovou důležitost - ale tohle dává smysl. Díky za další střípek. Krásný den, přeju, mějte se moc hezky, Mirku. :-)

2 0
možnosti
Foto

I77v29o 41C52i57l68i23c62h

30. 8. 2021 10:39

Velice zajímavé R^

0 0
možnosti

Děkuju, jsem ráda, že se líbilo, Ivo, mějte krásný den. :-)R^

1 0
možnosti

No jó, ale to je trochu švindl. Není to čistá kovová voda, ale spíš jakási "slitina" kovu a vody.:-) Jinak samozřejmě zajímavé.R^

1 0
možnosti

To ano. :-) Ale na čistou kovovou vodu ještě dlouho nebudeme mít zdroj - a tohle by se určitě nechalo k něčemu použít. Určitě už bádají, k čemu to bude dobré. R^ Krásný den, Milane, ať se daří.

3 0
možnosti
Foto

Dano, samé zajímavé věci nám vysvětluješ. Děkuji a přeji nadále další a další, a dnes aspoň povedený den, když už hezké dny jsou pomálu! R^:-)

0 0
možnosti

Jsem ráda, že se líbí, Horste! Krásný den Tobě i všem Tvým milým. :-)R^

0 0
možnosti

P96a37v26e80l 66V18é69b83r

30. 8. 2021 8:32

Tedy, koukal jsem jak puk. To tedy chtělo hlavu otevřenou, kterou napadlo takhle obejít požadavek vysokého tlaku a vyrobit kovovou vodu. Mě by to do nejdelší smrti nenapadlo (což ovšem není důkaz obtížnosti to vymyslet, že).

PS. Čumák si našel favoritku. Je to foxteriéřice Emy a je to správná divočanda, hned si padli do oka. Zjevně ji zbožňuje, což mu ale nebrání v pokusech o záskok. Nevěrník jeden.

1 0
možnosti

Je to úplně nové - vymysleli to Češi a výsledek proměřili na berlínské univerzitě. R^

Krásný den, Petře, ať se daří. :-)

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS