Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^Spíš ztracené planety... Ale tak mě napadlo, že ty planety od supernovy spíš odmete výbuch samotný.

0 0
možnosti
DT

R^ To je hezky řečeno. R^ Ten výbuch bude gigantická věc a malé kamenné planety jistě nemají šanci. Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky a příjemně. :-)

1 0
možnosti

R^ Mnohem dříve, než zánik Slunce, nás mohou ohrozit jiné vesmírné jevy. Například nás může smést výtrysk záření gama z polů kolabující hvězdy, nasměrovaný naším směrem, který se nedá nijak předvídat. A může jít o hodně vzdálenou hvězdu. Také jsem se včera dozvěděl, že existují i tzv. ne-novy - hvězdní nadobři, kteří mají tak velkou hmotnost, že jejich gravitace nedovolí hvězdě vybuchnout jako supernova, ale hvězda se "vcucne" do sebe a stane se z ní černá díra. Prakticky zmizí z oblohy bez jakýchkoliv světelných efektů. To jsou věci.:-)

0 0
možnosti
PV

P95a56v54e10l 97V70é48b52r

11. 11. 2021 21:11

Projděte si starší blogy paní Dany. Tam se podrobně rozepisuje o tom, za jakých podmínek vznikne nova a jak to skončí: Kdy vznikne neutronová hvězda a kdy černá díra.

0 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný den. :-)

0 0
možnosti
MB

Tak, jak svítí Slunce doposud, by mělo svítit ještě 5 miliard let. To je více, než je odhadované stáří Země (4,5 miliard let, i když kreacionisté tvrdí něco jiného). Za tu dobu se tady toho událo neuvěřitelně mnoho jak geologicky, tak biologicky.

V této knize je nástin možného vývoje života na Zemi. Samozřejmě, je to sci-fi.

Brian Wilson Aldiss Skleník

https://uloz.to/file/UjJe5XWuqnx8/sklenik-aldiss-brian-wilson-epub#!ZJL1BQR2AQIyZJDlMJLkAmqyLmLlAGu4oaSfJIA5E0u0ITV2At==

Mám čtečku, takže mi formát .epub nedělá problém. Na notebooku jsem si stáhnul program FBReader, který umí ty čtečkové formáty číst.

Takže i tak nějak to může se Zemí za pár miliónů let vypadat...

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
Foto

I když to bude za pár miliard let, pokud tu bude nějaká inteligentní rasa (typoval bych to na chobotnice), snadno Zem přesune na vzdálenější oběžnou dráhu. :-)

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
JT

Proč se musí vypařit vnitřní planety když je Slunce ve fázi rudého obra? Pokud Slunce naroste až k Zemi, tak jeho hmota bude 10M krát řidší, tj. 0,14g/m^3. Teda pokud jsem to spočítal dobře a neseknul se někde o pár řádů.

0 0
možnosti
JT

Omluva, ne hmota, ale hustota Slunce bude menší.

0 0
možnosti
Foto

I37v28o 36C82i30l92i22c60h

11. 11. 2021 10:04

Děkuji Vám za další výbornou porci nových informací R^

0 0
možnosti
DT

Děkuju, moc mě to těší, že se líbí. Krásný den, Ivo, mějte se moc hezky. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Dano, děkuji že nás zásobuješ!R^

0 0
možnosti
DT

Krásný den, Horste, ať se daří Tobě i Tvým milým. :-)R^

0 0
možnosti
MS

R^ Další super téma. Malé upřesnění: Při migraci plynných obrů ke hvězdě mohou mít kamenné planety "v cestě" trojí osud: s obrem se srazí, obr je pošle na hvězdu nebo vyhodí z gravitačního působení hvězdy. Pravděpodobnosti variant neznám. Vedle toulavých planet mohou vznikat podobnými mechanizmy a byly nalezeny i toulavé hvězdy a nejspíš budou i toulavé černé díry, které nelze detekovat, pokud neprochází dostatečně hustou oblastí plynu či prachu.

https://www.astro.cz/clanky/hvezdy/v-nasi-galaxii-objeveno-591-novych-hyperrychlych-hvezd.html

0 0
možnosti
DT

Ano. R^ Já si to představuju tak, že i v tomhle pomůže úvaha o gravitaci. Když se planety setkají tak, že malá kamenná je na oběžné dráze před velkou plynnou, tak se díky gravitaci té větší - zpomaluje. Pak může být navedena do hvězdy. Když je naopak za ní, tak se gravitačním vlivem zrychluje a časem vyletí ze systému. Oba případy by mohly být dílem náhody, tedy padesát na padesát, pokud tam nejsou ještě jiné vlivy, jako že migrují do centra systému hned dvě planety s nějakou vázanou rotací.

Snad si to představuju správně...

Děkuju za link, hned si ho přečtu a přeju krásný den, Michale, mějte se moc hezky. :-)R^

0 0
možnosti
PV

P74a15v76e90l 62V89é44b75r

11. 11. 2021 8:27

Pěkně počtení, paní Dano, pěkná. Původně jsem chtěl položit otázku "kde vezmou planety energii pro přesun na vyšší dráhy", ale jak jak jsem začal psát, tak jsem si, myslím, odpověděl sám: Slunce ztratí část hmotnosti, čemuž, při stejné kinetické energii planety odpovídá její vyšší dráha (té planety).

Posílám vám pozdrav za sebe i za Čumáka, který dnes vyvázl z velkého nebezpečí. Najednou se zprčil a vrhl se mezi auta na druhou stranu. Krve by se ve mně nedořezal, ale dopadlo to dobře a Čumák dostal nejen vynadáno, ale na kus cesty i vodítko.

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,20
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.