Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Jě děkuju za milou návštěvu, mějte se moc hezky, Dani. :-)R^

0 0
možnosti
MB

Tady...

https://www.astro.cz/clanky/hvezdy/betelgeuse-je-mensi-a-blize-k-zemi-nez-astronomove-predpokladali.html

...se píše, že to s tou velikostí Betelgeuse není tak divoké.

A taky je trochu blíže, ale furt dost daleko, aby nám neublížila. No, nám... Našim pra pra pravnoučatům :-)

0 0
možnosti
DT

R^ Ta hvězda dělá problémy při určení vzdálenosti, protože je tak velká, že to moc nefunguje s běžnou paralaxou. Díky za připomínku a přeju krásný den, Mirku, mějte se moc hezky! :-)R^

0 0
možnosti
Foto

a zase vím o něco víc, jen jestli nezapomenu:-)

1 0
možnosti
DT

:-) Přiznám se, že zapomínání je moje královská disciplína. Zapomínám jména lidí, kteří se ke mně pak hrnou a třepají mi rukou, já si říkám proboha kdo to BYL? Samozřejmě že se za to stydím...

Krásný den, Jaromíre, mějte se moc hezky. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Jednu dobu se říkalo, že už třeba vybouchla a naše generace tu podívanou stihne. Na přelomu dětství a puberty jsem si hrozně přála vidět supernovu, ale je pravda, že Orion kvůli tomu padnout nemusí.;-)

0 0
možnosti
DT

Dnes se říká, že ještě nějakou dobu zůstane jak je. Rozhodně se to dozvíme až po několika stoletích, i kdyby vybuchovala právě teď. Nemůžeme mít asi všechno, buďme spíš rádi, že není žádná tak blízko, abychom se kvůli ní museli stěhovat pod zem. :-)

Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky! R^

1 0
možnosti
DT

R^ Krásné linky, děkuju George! Mějte moc hezký den, zdravím za oceán a přeju příjemnou pohodu. :-)

0 0
možnosti
JK

Vážená autorko, v souvislosti s Vaším příspěvkem myslím na jeden nesmysl Josefa Škvoreckého. Já obdivuji souhvězdí Orion. Už je zase na popůlnoční obloze vidět. Nejlépe tak po čtvrté hodině ráno, samozřejmě když je jasno. To souhvězdí je takové monumentální. Ale kroutím hlavou nad tím, jak o něm píše Škvorecký ve Zbabělcích. Ten také v knize obdivuje Orion a to na východě 8.května. A rozplývá se nad tou načervenalou hvězdou vlevo nahoře. No, když to člověk ví předem, tak ji trochu jako načervenalou uvidí, ale musí se dost namáhat. Ale to je přece nesmysl. Podle wikipedie je Orion u nás naposled vidět ještě tak koncem dubna a to na západě, a jen na chvilku a to ještě za zvláštních okolností. Pak od května přes léto se na obloze nevyskytuje, až někdy v září se opět objeví. A nejskvěleji a nejdéle září za mrazivých lednových nocí. Přitom Škvorecký uvádí, že 8.května 45 jednak vycházel měsíc (...v měsíčním svitu se zablýskla na stráni nad fiktivním Kostelcem kolínka Dagmar Dreslerové) a k tomu ještě vycházel ten Orion. Údajně na východě. Tak to pěkně kecal – no, spisovateli se to asi musí prominout – ale tohle si mohl odpustit, to je přece kontrolovatelné. Pak to vrhá pochybnosti i na další texty v knize. Anebo se pletu?

1 0
možnosti
DT

Možná je rozluštění v tom slově fiktivní. Mohl to být také záměr autora, aby zvýraznil tu fiktivnost. Tedy ne že by to nevěděl, ale udělal to schválně, aby o tom čtenář přemýšlel. R^

Zajímavá věc - díky za návštěvu a přeju samozřejmě i vám krásný den, Josefe. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Betelgeuze neboli alfa Orionu tam letěli, pokud se nemýlím, astronauti v knize Planeta opid. :-)R^

0 0
možnosti

R^ Doufejme, že pokud v té době bude ještě existovat lidská civilizace, bude mít k dispozici daleko lepší pozorovací prostředky, než klasický dalekohled.:-)

1 0
možnosti
DT

R^ Hezky řečeno, musím se přidat, s přáním, aby naši potomci na tom byli alespoň tak jako my, ne-li líp. Krásný den, Milane, mějte se moc hezky!

1 0
možnosti
MK

Asi by bylo zajímavé srovnání se supernovou, kterou čínští a arabští hvězdáři pozorovali roku 1054. S tou supernovou, jejíž zbytky dnes pozorujeme v souhvězdí Býka jako Krabí mlhovinu. Je to objekt vzdálený 6500 světelných let. Přesto byla supernova tak jasná, že po dobu 23 dnů byla viditelná i ve dne. Takže mnohem bližší Betelgeuze asi přichystá našim potomkům zajímavé divadlo.

Ještě bych si dovolil nesouhlasit s tvrzením, že Betelgeuze je nejjasnější hvězda v souhvězdí Orion. Nepatrně jasnější je β Orionis, Rigel.

2 0
možnosti
DT

R^ Díky za opravu, to jsem si neuvědomila. R^

Můžeme se spoléhat jen na jejich popis, vnímaný subjektivně. Ale zato máme k dispozici obrázky, co se událo poté a jak vypadá stav dnes, to je úžasné...

Krásný den, Michale, mějte se moc hezky. :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.