Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nejlepší přednáška, jakou jsem v poslední době poslouchal.

https://www.youtube.com/watch?v=4fityhz_kDs&ab_channel=CVUTFEL

Nemá nic společného s Jupiterem, ale mohla by Vás zajímat.

0 0
možnosti

Je to už tolik tisíciletí trvající záhada pro všechny, kdo sledují oblohu, že je prima, že se asi brzo dočkáme přesnějších dat a reálného vysvětlení. Díky Dani a přeji krásný víkend.R^

0 0
možnosti
DT

R^ Sonda Juno přeci jenom pracuje, i když pomaleji než se počítalo. Ale je výborné sledovat, že se zatím neusmažila, i když se v magnetosféře Jupiteru pohybuje už opravdu dlouho. :-)

Krásný den, Dani, moc děkuju a vám také krásný víkend! :-)

1 0
možnosti
DT

Děkuju za link, mějte krásný den, George, a ́t se daří. :-)R^

0 0
možnosti
MB

Meteorolog amatér je zmaten.

Coby vojín - u protiletadlového dělostřelectva jsem musel tehdy nastudovat něco málo o meteorologii, aby ty naše pozdravy pilotům létaly do jejich ocelových ptáků ;-) bez plýtvání municí.

Obecně se meteorologický útvar nazvaný cyklóna, česky tlaková níže, také hurikán, vyznačuje tím, že na severní polokouli rotuje proti směru hodinových ručiček, na jižní polokouli ve směru hod. ručiček. Vzniká v oblasti nízkého tlaku vzduchu a vzdušná masa proudí zdola nahoru, vlhkost kondenzuje, vzniká charakteristický tvar mraků. Na satelitních snímcích má uprostřed oko.

Opakem je anticyklóna, tlaková výše. Na severní polokouli se otáčí ve směru hod. ručiček, na jižní proti směru. Vzdušná masa proudí shora dolů. Protože nemá prakticky žádnou oblačnost, na satelitních snímcích není vidět, je to jenom pohyb masy vzduchu.

Co vidíme na Jupiteru?

Na jeho jižní polokouli je útvar rotující proti směru hod. ručiček. Takže to bude anticyklóna, tlaková výše. Coriolisova síla doufám že na Jupiteru funguje stejně, jako na Zemi, takže tam musí být sestupné proudění. Nic se nemůže nasávat zdola.

Tudíž ty různé informace a teorie, proč je rudá, jak vznikla, kdy zanikne (fakt se zmenšuje), proč je jenom na jihu, jsou nadále otevřené otázky.

--------------------------------------------------------------------

Paní Dano, neberte prosím můj popis jako popření Vašeho článku. Je to jenom námitka proti označení Rudé skvrny jako cyklóny, která něco nasává.

Možná se časem zjistí, že skutečně nasává a způsobuje to nějaký fyzikální jev, který na Zemi neznáme a na Jupiteru funguje. Díky za článek, který mě trochu vrátil do let dávno minulých.

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
Foto

I60v84o 50C39i36l50i83c29h

2. 12. 2021 10:05

Super R^ Netušil jsem, že i planety se opalují :-)

1 0
možnosti
DT

:-)R^ Ta zpráva se mi moc líbila. Krásný den, Ivo, mějte se moc hezky. :-)

0 0
možnosti
PV

P62a74v15e49l 75V76é70b50r

2. 12. 2021 9:19

Tak to koukám, ani jsem si nemyslel, že se o té Velké rudé skvrně tolik ví.

Posíláme s Čumákem pěkné pozdravení (o víkendu jsme na chalupě zapadli sněhem, heč! Ale už jsme zpátky ve městě a sníh bude také pryč. Byla to ale sněhová pohádka).

0 0
možnosti
DT

Děkuju. :-) Nám moc toho sněhu nenadělilo, ale i to má své výhody, člověk nemusí uklízet chodník.

Očekávám vánoce se sněhem, jsem zvědavá, co by na to pak řekli klimaaktivisti.

Apropos klimaaktivismus. Naše klimaaktivistické zprávy pomalu spadají do legrační absurdity. Titulek v televizi... "Klimakrize vyhání více a více zvířat na sever! Bílý žralok se blíží!" mě dnes ráno upřímně rozesmála.

Podstatou zprávy bylo, že někde v Kalifornii se koupal člověk a kolem něho byli (prý) bílí žraloci. A jaká náhoda! Zrovna u toho byl dron a zrovna ho právě z výšky filmoval... :-) Oni nás vážně mají za úplně... ne, ne?

Krásný den vám i Čumáčkovi. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Dano, jsi naše vesmírná blogerkaR^:-)

3 0
možnosti
PV

P54a45v73e62l 64V98é72b54r

2. 12. 2021 10:40

Paní Dana je tady prostě první dámou vědy (a jinde by, nemohu se zbavit toho pocitu, konkurenci s přehledem převálcovala, kdyby se nějaká taková vůbec vyskytla...)

1 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.