Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TT

Pozastavil jsem se nad tím, že i Země byla obnažena. Znamená to, že bez oněch obnažovacích srážek by byla podstatně větší, s pěkně tlustou litosférou?

0 0
možnosti
DT

Byla, po srážce s Theiou. Máme větší kovové jádro, než by jednotlivé planetě našeho typu náleželo. Ve Sluneční soustavě je na tom podobně ještě Merkur, který má ještě daleko větší jádro než by měl mít. Tam těch srážek muselo být víc, je blízko Slunce, tam bylo původně víc hmoty a počítá se, že tam musely být dokonce 4 protoplanety. R^

Část naší litosféry a pláště a část litosféry a pláště Thei vytvořily Měsíc, se dnes říká.

Krásný den, Tomáši, mějte se moc hezky. :-)

0 0
možnosti
Foto

Tak to jsou velká lákadla. Jen se tam dostat.:-)

0 0
možnosti
TT

To byla jedna Američanka, které v noci žuchl do ložnice, možná dokonce do postele kousek od její hlavy, nějaký ten meteorit - byla díky tomu celkem dlouho slavná. Ale byl to holt jen šutr. Já bych kašlal na slávu, ale ať se naopak to zlato a platina dostane ke mně! No a ať to stojí za to, raději větší kousek, tak bych si přál, aby mně žuchl do zahrady. A kdyby s něčím přišli všeteční vědci, hnal bych je svinským krokem! ;-D

1 0
možnosti
MB

Obávám se, že dokud budeme pro pohyb do kosmu (v souladu s Newtonovým gravitačním zákonem) používat Ciolkovského rovnice, tak o nějakém využití asteroidů si můžeme povídat v hospodě u píva.

Samozřejmě nyní pouze očkovanci a uzdravení prodělanci ;-D

Tuším, že by to chtělo nějakou jinou rovnici...

Ale jakou?

0 0
možnosti
Foto

Myslím, že by to mohlo být řešitelné. Asteroidy mohou být i zdrojem pohonných látek a materiálu pro výrobu některých součástí. Pak by Ciolkovského rovnice zase tolik vadit nemusela. K navedení kontejneru s nákladem z asteroidu mezi Marsem a Jupiterem na kolizní kurs se Zemí stačí udělit rychlost kolem 3km/s. O zabrzdění postará tepelný štít a zemská atmosféra.

1 0
možnosti
PV

P87a30v49e37l 28V36é88b31r

10. 1. 2022 16:33

Myslím, že potrvá ještě hodně dlouho, než bude těžba čehokoliv na asteroidech rentabilní. Pokud ale naše civilizace přežije, tak se zcela určitě bude na asteroidech kutat.

Moc pěkný článek, paní Dano. Posílám pozdrav společně s Čumákem, který teskně vzpomíná na ranní bílou sněhovou pohádku, která se přes den změnila v blátivý hnus.

2 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
MN

Ten film jsem viděl shodou okolností včera. A sice jsem se smál, ale byl to smích takový hořký. Bohužel největším nepřítelem lidstva nejsou šílenci co vyhrožují atomovkou nebo nějakou jinou zbraní (klišé filmů 2. poloviny 20. století), ale naše vlastní hamižnost, lenost, kariérismus. Včetně toho, že až půjde opravdu do tuhého (koronavirus, změna klimatu) tak politické elity vezmou roha jako první. Hlasatelé varování budou označeni za hysteriky, co nám chtějí brát svobodu. Fúúúj! A lidi tomu budou vesele tleskat, protože se chtějí bavit na palubě Titaniku, zajímá je víc zda se zpěvačka XY rozešla s raperem YZ. Vizionáři z korporátu podstrčí vládám technologie na totální sledování lidí a lidi opět budou tleskat, mobil jednoduše rozezná jejich emoce a rozveselí je! Není to krásné? Kometa nad hlavou, ale JÁ chci žít! Nechci přemýšlet, nechci pracovat, chci tzv. "žít". Tedy bavit se a neposlouchat nějaké pomatence, co říkají, že padají ledovce. Ten je daleko, co mi je do nějakého ledovce... :-/

0 0
možnosti
Foto

Nemáte pravdu. Největším nepřítelem každého člověka je vláda, která mu vládne. Hamižnost, lenost a ani kariérismus škodí jen v systému státu. Ve svobodné společnosti by žádný problém nepředstavovala.

0 0
možnosti

R^To bude prča, až v daleké budoucnosti vypukne zlatá horečka a zlatokopové se vydají ve svých soukromých kosmických plavidlech k asteroidům, aby tam vykolíkovali své zábory.:-)

0 0
možnosti
Foto

Spíš bych to viděl na firemní autonomní roboty.

Člověk je v kosmických vzfálenostech a časech příliš drahá a křehká součást kosmické lodi, protože potřebuje velké zásoby a systémy podpory života.

4 0
možnosti
Foto

Letos by měla také letět k asteroidu Psyché (200km průměr) stejnojmenná sonda Psyché a prozkoumat tento asteroid, který má být složený z kovového materiálu. Těším se, že o tom něco napíšete. R^

0 0
možnosti
DT

R^ To bude třetí díl tohohle miniseriálu. :-) Už se na tu misi těším, i když bude asi trošku ve stínu toho, co proběhne kolem James Webba. Krásný den, Františku, ať se daří. :-)

1 0
možnosti
Foto

Dano, přeji ti, abys nás i v roce 22 byla schopná dále zásobovat svými články. A dnes příjemný den!!R^

0 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný den do Norimberku. :-)R^

0 0
možnosti
OU
Foto

Začne to mít smysl v okamžiku, kdy to firmy začnou, po vytěžení, zpracovávat v kosmu a vyrábět věci potřebné pro život mimo naší Zem.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS