Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^Doma se všichni snažili dělat marmelády jen z ovoce, bez přidání něčeho dalšího, protože "hnusná chemie". Je pravda, že v želírovacích přípravcích je většinou i konzervant... A marmeláda není za pár týdnů plesnivá.:-)

1 0
možnosti
DT

R^ Přesně. Když člověk není chemik nebo potravinář, tak do toho celého spletence logicky moc vidět nemůže - a jak má pak rozeznat hodný bílý prášek od nepříliš nehodného... Proto tyhle blogy, abych ukázala, že právě tahle chemie vůbec není špatná věc.

Konkrétně pektin, vláknina, by mohla jednoho dne platit za superpotravinu. :-) Radši bychom neměly různým bioeko moc radit, nebo bude pektin všude. Zažívání upraví, cholesterol sníží a těžké kovy, chudák, navíc ještě vychytá... Pektinové oplatky, pektinová polévka, pektinové smothie.

Konzervant je vitamin C, takže vlastně nic proti ničemu. Marmelády jsou vlastně hrozně zdravé. R^

Krásný den, Kláro, ať se vydaří, s pektinem nebo bez.

2 0
možnosti
Foto

Dano, děkuji za tuto zajímavost!!R^ Já ráno buď hrušku, jabko nebo banán, tedy vždy jen půlku, po nich káva bez mléka a cukru, to je má snídaně už dva roky... Teď to vystřídaly třešně. Prodleva s kávou je ale delší...

0 0
možnosti
DT

R^ To je bezpochyby zdravé. Já bych vypustila hrušku a dala další hrnek kafe. :-)

Krásný den, Horste, ať se daří. :-)R^

0 0
možnosti
MB

Pektin má ovšem pro nás Valachy, křtěné slivovicou, jednu trochu nepříjemno vlastnost. Pokud se do sudu nahází vícero nedozrálých švestek, tak tam vznikne i vícero methylalkoholu. A kdo neumí pálit, tak má potom problém se čtením drobného písma...

https://www.palenice-pistovice.cz/metanol-a-etanol/

Abych udržel diskusi na stejně odborné úrovni, jako je článek, tak vkládám úryvek textu z bakalářské práce Stanovení obsahu methanolu v ovocném destilátu, Jana Veselá, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická.

Methanol v přírodě vzniká z polysacharidu pektinu. Dochází k působení protopektinasy a protopektin se hydrolyzuje na pektin a ten je degradován pektinesterasou na kyselinu pektinovou. Štěpení kyseliny pektinové je katalyzováno polygalaktouronidasou na galaktouronovou kyselinu. Enzymy protopektinasa a polygalaktouronidasa katalyzují hydrolýzu glykosidických vazeb, pektinesterasa katalyzuje hydrolýzu esterových vazeb za odštěpení methanolu.

Tak, a teď je doufám všem jasné, jak vzniká "slepecká hůl" ;-)

0 0
možnosti
DT

R^ Zní to logicky, takže pálit jen zralé! :-) I když, není toho škoda, krásné zralé švestky...? Nebyla by z toho skvělá marmeláda, tady povidla?

S těmi názvy je to vůbec zajímavé. Každý národ si tomu říká, jak se jim to zlíbí. Někde je to marmeláda, někde džem. Někde je džem jen to, co je z citrusů, my zase švestkové marmeládě říkáme jen povidla.

Krásný den, Mirku, díky za skvělou chemickou vsuvku, mějte se moc hezky. :-)R^

0 0
možnosti
PV

P90a96v66e68l 43V14é70b64r

30. 6. 2022 9:02

Tedy, chemie byla vždycky moje slabá stránka, ale tohle je zajímavé.

Společně s Čumákem posíláme pozdravy (Čumák se momentálně nevyjadřuje, protože napjatě přes okno sleduje situaci na ulici, kde se objevil jakýsi vetřelec. Zřejmě bude nutno ho verbálně přes okno upozornit, že tady jsme všichni hodní, tak ať se chová slušně. Tuto službu koná, prosím, Čumák dobrovolně, takový znamenitý pes to je!)

0 0
možnosti
DT

Děkuju, jsem ráda, že se líbilo, Pavle. :-)

Víte co u Čumáků obdivuju? Oni prý špatně vidí, ale náš Čumák,když sedí v jednoucím autě spolehlivě rozezná jiné Čumáky a reaguje na ně. Tedy nemůže je cítit, ani reagovat jen tak na pohyb, protože ten se skládá s pohybem toho auta (rychlejším, než na co připravila Čumáky příroda). Přesto ví, že je to pes, co vidí za sklem v dálce.

Naopak při procházce, někdy kňučí na vzdáleného chlápka s hráběmi nebo sekačkou - i když hrábě a sekačka nevypadají úplně jako jiný Čumák.

Krásný den vám oběma, ať se daří. :-)R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.