Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^ Možná by se měli vědci NASA zamyslet nad možností doplňovat palivo u sond za letu, podobně jako to umí dnešní vojenská letadla.:-)

0 0
možnosti

Díky za informace a krásný den Dani. :-)R^

0 0
možnosti

Vám také krásný den, Dani, ještě pár sond mám v zásobě, na Marsu je pěkně živo. :-) Mějte se moc hezky a zdravím. R^

0 0
možnosti

R^

Na zakázce před léty jsem si všiml, že ve stechiometrických výpočtech se používají jednotky průtoku m3/hod, ale jeden podsystém používal kg/hod; je tam převodní faktor 1.3. Napadlo mne zkontrolovat, zda se ve výpočtech v hlavním řídicím systému tato hodnota koriguje, ale nebylo tomu tak. Se šéfy Angličany jsem mnohokrát vtipkovali, a tak jsem za nimi přišel s otázkou: "Víte, proč selhala sonda Mars Climate Orbiter?" - "Ne." - "Jeden modul byl naprogramovaný v metrických jednotkách a druhý v palcích, a při přistávání se nedomluvily. Obávám se, že jsme v trochu podobné situaci." :-P

1 0
možnosti

R^ Ještě že vás měli!

To je právě to, že práce kvapná ... a tak spousta lidí vyčítá NASA, že jsou moc drazí. Jenže nevidí, že taky fungují. Někde jsem četla, že tolik, co váží sonda, vážívá také dokumentace k ní. Všechny ty testy a simulace všech možných stavů a případů. Kéž by si tak počínala i ESA, zatím jsme na Mars hodili jen Schiaparelli, co se rozbil při přistání a "krtka", co se neumí zahrabat do půdy, ještě že to u ExoMarsu zachránila ta francouzská seismická sonda... Takových peněz se vydává na (nic... ) a tady se šetří.

Krásný den, Michale, ať se vám hezky vydaří. :-)R^

0 0
možnosti

Paní Dano, co to tady píšete za nesmysly?

Žádný Mars neexistuje, protože neexistuje "vesmír"! Mars je jen světlo na nebeské klenbě!

https://informace.top/vyzkum-marsu/

NASA od samého počátku lže. NASA je satanistická organizace, která má zakrývat přítomnost Boha Stvořitele (evoluce je podvod), který je lidem tak blízko – už nebeská klenba je součástí Nebe.

https://informace.top/nasa/

;-D

Tož, dají se na webu najít všelijaká moudra...

Smutné je, že tomu věří spousta lidí.

0 0
možnosti

:-) Zrovna jsem se dokoukala na sérii dokumentačních filmů na youtube o Scientology, takže už se opravdu ničemu nedivím.

Krásný den, Mirku, ať se vám vydaří. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

R^Další dlouhá mise. Zdá se mi to, nebo většina vydrží proti plánu déle?;-)

0 0
možnosti

Ono je to zaplánované na pár let - ale většinou, když se nestane nic nepředvídaného, tak ta technologie funguje daleko déle. Nebo jsou chyby znát hned jako u HubbleST. Většinou tyhle sondy končí svou životnost ztrátou zásob paliva, protože počítače mají renundantní (i tahle sonda má zdvojený počítačový systém a už před lety přešla na záložní počítač) a přístroje jsou dělané tak, že se tam nemá moc co pokazit.

Vlastně si nevzpomínám, že by se někde pokazil nějaký vědecký přístroj, snad jen u Juno, ale tu taky smaží nepředvídaně dlouho u Jupiteru (u té selhalo něco v pohonném systému, snad tryska?) a tak musela být navedena na úplně jinou oběžnou dráhu, takže výzkum trvá neskutečně dlouho - na tak dlouhou dobu nebyly ty přístroje plánované.

Škoda, že na ty korektury kursu je pořád ještě potřeba skutečné palivo, a tak každá sonda jednou doslouží. Jinak by ta životnost byla úctyhodná - viz Voyager, ta už si jen tak letí ... a funguje.

Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky. :-)R^

1 0
možnosti

Krásný týden do Norimberku, Horste, ať se hezky vydaří. :-)R^

0 0
možnosti

P49a42v27e80l 66V16é78b15r

5. 9. 2022 8:54

Statečná to sonda a přejme jí, ať ještě vydrží.

Pěkné pozdravení, paní Dano. Venku se nám ochlazuje a tak je Čumák venku čím dál spokojenější (ostatně: já taky).

0 0
možnosti

R^ Náš Čumák se taky cítí líp v zimě. Teď si pořídil zanícenou tlapu (v létě je na tom vůbec zdravotně hůř), a tak jsme směli jít k veterináři. Dostal pochvalu, že je ve svém věku (skoro 11) naprosto fit a žádný z jeho tumorů není rakovinový. Bernští salašoví na to hodně trpí, tak nás těší, že máme nejstaršího salašníka široko daleko. V tomhle směru máme doma takovou psí Mars Odyssey. :-)

Krásný den vám i Čumáčkovi. R^

0 0
možnosti

Jsem ráda, že se líbilo, krásný den, Jiří. :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,32
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.