Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

U nás doma se dost omezilo pití mléka z tetrapaku bez úprav poté, co jsem si jednou chtěla vyzkoušet to, co moje mamka a babi dělaly běžně - nechaly srazit mléko, aby si vyrobily tvaroh. To prostě z kupovaného mléka nejde, nešlo ani z mléka v sáčkách a ani z tetrapaku. Ani jsem nemusela studovat, co všechno do něj dávají, prostě když sražením mléko nedá tvaroh, tak je určitě něco v nepořádku. A jako mladá se pamatuji, že kolem koncem 60. let bylo jeden čas mléko cítit penicilínem. Tenkrát jsme si zvykly pít mléko svařené, i když nám tolik nechutnalo. Dávala se do něj určitě nějaká antibiotika, protože se říkalo, že krávy by mohly být tuberkulózní. Naštěstí to bylo jen pár let a přečkali jsme to, ale myslím, že toto zaselo velkou nedůvěru lidí v kupované mléko na přímý konzum. Díky za toto téma Dani, ani jsem neměla představu, co jak působí. Zdravím a přeji hezký víkend. R^R^

1 0
možnosti
DT

To je zajímavé, to s tím penicilínem. R^ O tuberkuloze jsem věděla, ale ne, že ji léčili.

Srážení mléka znám, když kolem jde bouřka. Srazí se samo - pak se z něj dají dělat skvělé palačinky. Srážení na tvaroh jsem zatím nedělala - ale vzhledem k cenám tvarohu na to možná dojde... Nevím jak u vás, ale u nás se prodejci naprosto zbláznili, všechno je dvakrát nebo třikrát dražší.

Krásný den, Dani, mějte se moc hezky. :-)R^

3 0
možnosti
MS

R^ Připadá mi to, jak pejsek s kočičkou dělali dort - jsou tam samé dobré věci. Mimochodem nemá tak Josef Čapek podíl na vzniku anglického slova GOODS? Určitě to jsou taky samý dobrý věci. ;-)

0 0
možnosti
DT

:-) To je hezká asociace - pejskův a kočičin dort. To si musím zapamatovat. Krásný den, Michale, ať se daří. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

(palec hore) Náhražky mléka jsou pro chemika vděčný studijní objekt. A ani nejsou moc dobré. :-P

1 0
možnosti
DT

Ten blog byl pro vás, Kláro, díky za tip. Mějte krásný den. :-)R^

1 0
možnosti

R^ Zrovna včera moje žena koupila "Sójový nápoj s příchutí smetany" a to složení téměř přesně odpovídá vašemu článku:

Glukózový cukr, sójová složka 29% (sójový olej, sójová bílkovina), stabilizátory fosforečnan draselný a kaseinát sodný, protispékává látka oxid křemičitý, jedlá(?) sůl, aroma, emulgátor E481, antioxidant extrakt s vysokým obsahem tokoferolů, barvivo karoteny.

Mléko mi moc dobře nedělá, tak tu náhražku v malé množství používám do kávy. Snad to přežiju ve zdraví.:-)

3 0
možnosti
TT

Jedlá sůl = kuchyňská sůl.

0 0
možnosti
JM

J65a78n 52M84a60r14e26k

24. 11. 2022 16:59

Horste, jenom si nezoufej a všechnu hořkost svou větrům dej...tím myslím větry venku, ne tamty....

0 0
možnosti
MR

Normální zdravý savec ztrácí schopnost tvorby laktázy již od mladého věku. Takže neschopnost trávit laktózuje je spíše znakem zdravého vývoje než nějaké alergie.

0 0
možnosti
PV

P51a79v66e54l 71V20é81b12r

24. 11. 2022 10:06

Dovolil bych si nesouhlasit. Pokud drtivá většina populace je schopna trávit laktózu, je tento stav trávicí soustavy normální a odchylka k neschopnosti trávit je známkou chyby.

Samozřejmě, ten argument "takhle je to u většiny, takže je to tak správně" není univerzální, ale v tomto případě je zřejmě namístě (stejně jako úvahy o počtu hlav či končetin u člověka - úvahy o sexuální orientaci kvůli požadované korektnosti vynechávám).

4 0
možnosti
PV

P79a64v91e83l 53V78é72b76r

24. 11. 2022 8:43

Paní Dano, já každé pondělí a každý čtvrtek žasnu, o čem všem dovedete zajímavě a poučeně psát. A protože k tomu nemám co rozumného dodat, často mlčím a nechávám klávesnici odpočinout.

Haf (to dodává Čumák na potvrzení).

2 0
možnosti
DT

Jste na mě moc hodný, Pavle, přeju krásný den, Vám i Čumáčkovi. :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 18,29
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.