Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Čína je země s tisíciletými tradicemi a zkušenostmi ve spoustě oborů. V dobách, kdy se u nás prali Germáni s Římany už oni měli své diplomaty a velké zkušenosti v oblasti řízení velkého státu a politiky. Navíc jako většina východních zemí se po 2. světové válce poučili ze zkušenosti Japonců, kteří pár desítek let jen kopírovali vynálezy Západu. Tak dlouho, až se dostali sami na špičku technologií. Čína to prostě dělala taky tak v době, kdy ještě vlastní odborníky neměla. Ale oni už tam jsou, napomohl jim celý Západ, když se tak snažil dostat na čínské trhy, že zapomněl na opatrnost v souvislosti s průmyslovou špionáží a chamtivost dostat se k nim způsobila, že nakonec ve většině případů kývl na jejich podmínky v investování (společné podniky, časové rámce spolupráce atd.). Čínští "komunisté" - jsou vůbec ještě rozdíly mezi komunisty a chamtivými kapitalisty (?) - zatím v tichosti, v době, kdy všichni jeli na vlně zadlužování, skupovali zlato a posilovali měnu i hospodářství. Důležité je, že v tichosti, a tak mají nejlépe našlápnuto dnes na budoucí světovládu. Ono totiž nikomu nikde o nic jiného neběží. Vesmírný program je i pro ně nutností, oni totiž nemyslí jen do příštích voleb, ty si umí zařídit sami a líp, než u nás, ale na budoucí Čínskou říši a osud své země, nejlépe jako světovládnoucí na Zeměkouli. A ta se bez výhledu na rozvoj kosmonautiky prostě neobejde. Myšlenka je to stará, vlastně ji pochopil už Ciolkovskij, ale v Číně se těmto odborníkům naslouchá. Už dlouho. Nepřekvapuje mě, jak se vše vyvíjí - mám strach co bude, ale možná je všechno zlé k něčemu dobré. To co tu máme teď, je naprosto destruktivní chaos v situaci, kdy se základní zdroje - voda, energie, potraviny - tenčí. Obvykle pak přichází pranice, mocná říše by mohla nastolit vlastní režim. Otázkou zůstává, zda by byl horší, než ta rvačka. Díky Dani za článek, je pro mě krásně přehledný a začínám vidět víc směr, kterým to u nich míří. Přeji pěkný víkend a těším se na další díly...

3 0
možnosti
Foto

Co se týče zadlužování: Čína na tom nejspíš není o moc jinak než Západ. Její vládní dluh i rychlost zadlužování jsou teď podle toho, co jsem dohledal, stejné či horší než v ČR.

0 0
možnosti

R^ Informace, že Čína dnes utrácí za lety do vesmíru více peněz než kterákoliv jiná země světa - s výjimkou USA, není nijak překvapující. V úvahu by možná přicházelo ještě Rusko, ale to má dnes úplně jiné starosti.:-)

0 0
možnosti

Rusko je podle mě nešťastná země - ale přikláním se k tomu, že dokud to lidi dovolí, tak prostě budou trpět. A nebere to konce. :-/

Vám krásný den, Milane,ať se hezky vydaří. :-)R^

0 0
možnosti

Hm, zarazilo mě, že Čchang'e je přece nefritový zajíc - jaká bohyně měsíce? No jo, ale měsíční/nefritový zajíc/králík a bohyně měsíce jedno a totéž jsou.

Jinak, nedivím se Číňanům, že jsou tak výkonní - pijí přece čínský čaj! :-) Kromě toho se naučili od Němců vařit pivo, pálenky měli už tradičně na úrovni. Akorát teda s vínem jsou začátečníci. Ale abych se jednoho dne nedivil jako dnes zaměstnanci NASy.

0 0
možnosti

Zřejmě máte na mysli lunární vozítko Jü-tchu = nefritový k r á l í k. To bylo vysazeno na Měsíci v rámci m i s e Čchang-e.

1 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
Foto

Myslím, že zatím Evropě a ani USA Čína neujíždí, ale pokud selže SpaceX a další soukromé společnosti zabývající se kosmonautikou, má Čína našlápnuto, aby je během pár let dohonila.

Pokud ovšem soukromé firmy uspějí, žádný stát nemá šanci je konkurenčně ohrozit. Ani ta Čína.

1 0
možnosti
Foto

Na měsíc by měli vystřelit Putina. Dano, hezký den!

0 0
možnosti

Ale pak by tam už nikdo další nechtěl letět. :-)

Krásný den, Horste, ať se vydaří. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.