Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tentokrát nepoužili poetický název - překladač mi řekl, že Xuntian je Průzkum. Trefné. Díky Dani za info, je to všechno velkolepý závod o vědomosti o vesmíru. Zdravím a přeji hezký víkend.R^

0 0
možnosti

R^ O tomto jsem nevěděl, díky. Kéž by se Číňané zaměřili víc na vědu než na její zneužívání totalitní mocí.

Pokud vím, rozhodujícím kvalitativním omezením dalekohledu je plocha primárního zrcadla. Hubble má ohniskovou vzdálenost 57m - dvojnásobnou, JWST 131m. Technika čipů za ty roky pokročila, a bude zajímavé srovnání obou dalekohledů v jemnosti detailů téhož objektu a potřebné doby expozice pro stejný jas snímaného objektu. Pro snímky větších oblastí bude přístroj velkým přínosem, určitě větší než kopie Hubbla.

1 0
možnosti

R^ Má mít stejné rozlišení. Taky jsem zvědavá, jaké snímky ukáží.

Co se týká toho zneužití moci - jsem myslím ráda, že se tak silně exponují na oběžné dráze Země. To je podle mě skvělá zpráva. Taky mohli jen tak z legrace rozstřílet nějaké svoje satelity a zaneřádit ji statisíci úlomky. Tohle už dělat nebudou, protože by to trefilo také je. Možné je dokonce, že to po sobě zase uklidí, když skončí například doba použitelnosti satelitů (oni mají i svou satelitovou sítˇ, jako my GPS, různé další systémy pro komunikaci a jsou poměrně svižní i ve vývoji něčeho podobného, co dělá Musk).

Dobrá zpráva, že chtějí orbitu využívat. R^

Krásný den, Michale, ať se vám vydaří. :-)R^

0 0
možnosti

Jsen nadsen kazdym vesmirnym projektem a nezalezi, kdo je strujcem, pani Tenzler. Tim chci rici, ze ten vas "novy zavod o vesmir" je znehodnoceni celeho vesmirneho usili. Cina tim ukazuje dve veci. Maji penize a maji mozky obcanu, kteri zvysuji ego teto krajiny. Provadeji tim nesmirnou kooperaci s dalsimi zememi pro uspesny pohled toho nekonecna. Tak to ma byt.

0 0
možnosti

Oni to Čínani ovšem přesně takhle vidí - jako závod s USA. A pokud fandíte spíš těm USA, tak můžete brát jako kompliment, že Číná závodí právě s nimi. Ne s námi, Evropou, nebo Rusy.

Krásný den, ať se vám daří, Jaroslave. :-)R^

0 0
možnosti

Pekny clanek, R^ ale mate tam docela dost nepresnosti. 2.5 MPixelova kamera tam asi nebude, muj fotak (neni to zadna absolutni spicka) ma 26 MPixels, tedy je ma 10x vice. Jestli to nema byt 2.5 GPixels. To by davalo vic smysl. Plus par dalsich veci. Hezky den

1 0
možnosti
Foto

Ano má to být 2,5 GPixel a senzor má mít rozměr doslova 0,5m x 0,5m to je obrovský rozdíl oproti Hubble, jehož snímací ccd senzor se vejde prakticky do dlaně.

1 0
možnosti
Foto

Pěkný článek. Co jsem zatím slyšel, tak start je plánován až na rok 2024. R^

0 0
možnosti

Uvidíme, třeba se to ještě zpozdí, s tím se musí vždycky počítat. Krásný den, Františku, mějte se moc hezky. :-)R^

0 0
možnosti

Děkuju a krásný den, Horste. :-)R^

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS