Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PM

P60e24t36r 50M11u71n48z75a92r

30. 12. 2022 23:19

Zajímavé je, že není uveden naprosto učebnicový případ, kdy se ukázalo, že člověk ve vesmíru bude nakonec ve vesmíru nutný. Jde o experiment Heat Flow and Physical Properties Package sondy InSigh. Přestože byl způsob vrtu do několikametrové hloubky pečlivě navržen, na místě se ukázalo, že geologické podmínky znemožňují provést tento vrt. Technici se skoro 2 roky snažili vymyslet řešení, jak toto obejít, nicméně se nezdařilo a tento experiment nakonec selhal. Přitom jsem přesvědčen, že člověk na místě by tento problém vyřešil během pár minut, ať už tím, že by odkopal písek nebo přesunul vrt. Prostě člověka robotem nenahradíš, jak už zjistil i Musk;-).

2 0
možnosti
Foto

Na Měsíci měla posádka Apolla 15 u stejného experimentu velice podobný problém. I přes velkou snahu dostali astronauti sondu jen metr hluboko namísto plánovaných tří metrů. Řádné zavrtání sond se povedlo až výpravě Apollo 17. Takže i podle reálných zkušeností není vůbec jisté, jestli by to člověk na místě vyřešil během zmíněného páru minut.

0 0
možnosti

Já bych se vůbec neodvažovala uvažovat o konkrétních časových horizontech. Výzkum a vývoj se občas může pohnout úplně nečekaným a jiným směrem a otevřít možnosti, které nás prostě ještě nenapadly. Lety do kosmu budou vždycky limitovány tím, co organismus lidský vydrží, ale lidská mysl dokáže zázraky, jak tyto hranice obcházet. Třeba výzkumem umělé inteligence, anebo třeba chce-li někdo fantazírovat využitím časových smyček. Co se uchytí přinese budoucnost. Jak to ale vidím teď, budeme mít pro nejbližší léta štěstí, když nám tahle planeta vydrží do těchto vzdálených časů obyvatelná. Ví Bůh, že se hodně z nás lidí snaží, aby to nepřežila. Dík Dani ta diskuse zde, je asi nejcennější, dokud se bude uvažovat a kombinovat, trvá naděje, a to je vždycky plus. Přeji Vám i čtenářům v diskusi krásného Silvestra a mírumilovný, Ladovsky bílý, Nový rok. Pak už jen hodně zdraví, všechno ostatní přijde, jak má.... R^:-)V

2 0
možnosti
DT

To je vlastně pravda, pořád ještě tu máme část vesmíru, kterou neznáme a fyziku, které nerozumíme. Kdo ví, jak to bude vypadat za sto let, on se ten vývoj v minulosti také posouval hodně skokově.

Děkuju za milá slova a přání a krásný zbytek roku, Dani, příjemnou zábavu. :-)R^

1 0
možnosti
DT

Jsem ráda, že se líbilo, mějte krásný večer, Janko. :-)R^

0 0
možnosti
MB

Já už do kosmu cestovat nemusím.

Mě úplně stačilo číst knihy od A. Clarka.

Třeba takový Měsíční prach se může "zanedlouho" reálně zopakovat.

Nebo příběh z povídky Maelstrom II.

Nezapomínejme, že tento pán již v r.1945 navrhl použití geostacionárních družic pro komunikační účely.

0 0
možnosti
Foto

Mně se spíš z dětských let vybavila kniha "6 dnů na Luně 1", kterou jsem nalezl zapadlou kdesi v městské knihovně.

Je zajímavé, že o řadě technologií, které jsou tam popsané, se dodnes stále jen uvažuje.

0 0
možnosti
JH

J34i32r78i 87H76l76a57v72a

29. 12. 2022 20:15

Myslim, ze kde je vule tam je cesta. Drive a nebo později se cesta na Mars, a jinam uskuteční.

2 0
možnosti
DT

Je to možné, protože lidi pořád lákají bílá místa na mapě. Nebude to třeba nutné v té nejbližší budoucnosti, ale přesto se tam lidi budou chtít vypravit osobně. Krásný večer a díky za návštěvu a za názor. :-)R^

0 0
možnosti
GK

Uvazovat dnes co bude za 800 milionu let je ztrata casu jelikoz nevime co bude zitra. Staci aby se par pomatencum zatmelo v hlave a ozkousej jadro a je konecna na minimalne xyz let.

Sleduji jeden porad na nemecke televizi kde jeden byvaly kosmonaut tvrdi ze pokud clovek poleti na Mars bude to 33 ale spis 48 kdy jsou nejmensi okna. Sice jsou okna kazdy 2 roky a 2 mesice ale to je let o hodne delsi a pri takovym letu se bude pocitat kazdy kilo na palube. Hodne napovi cesta lidi na Mesic. Poslat cloveka nekam dal s dnesni technikou ktera tu bude strasit jeste par desetileti by bylo asi velky riziko. Staci zanet slepaku a pak co? nebo zacne bolet blbej zub. Big problem. Pokud clovek nekam poleti budou se napred muset vyslat roboti s AI aby nekde vybudovali nejdriv zazemi pro cloveka. Kosmicke zareni jak na Mesici tak na Marsu kde neni magneticke pole ktere by ho odstinilo by clovek asi neprezil. Navic treba ten Mars. Pokud tam poleti clovek tak to nebude na otocku ale bude tam muset minimalne 2 roky byvakovat. Momentalne je clovek jeste nenahraditelny. Zadny stroj/robot se sebelepsi AI ho proste nedokaze nahradit.

Na delsi lety s lidskou posadkou se jeste nenarodil dalsi Schauberger. 😉

Takze, jeste desetileti budou misto cloveka litat dal od planety Zeme ruzny Opportunity, Curiosity, Perseverance, Jadehase, etc. Az prijde zas nejaky dalsi Schauberger nebo Braun a vymysli neco noveho prevratneho (napr. Repulsine?) pak teprve bude moc clovek letet nekam dal.

Ale taky muze nastat situace ze nekdo prileti k nam a vezme nas sebou. Ale to uz je asi Sci-Fi.

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.