Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J57o34s37e72f 73P13o37t30r

11. 3. 2023 1:29

Doufám, že se paní Tenzler nebude zlobit kvůli mému příspěvku:

Pracoval jsem v potravinářském průmyslu, v mlýnech. Tam se drtí obilí v mlýnských stolicích - dva protiběžné rýhované válce o délce průměrně 1 metr. Světoznámým výrobcem tohoto zařízení je švýcarsko-německá firma Buehler. Při jednání tam u nich o nákupu nové technologie, nás informovali, že kromě válců na zpracování obilí, oni na tomto zařízení vyrábějí barvy pro tisk bankovek a jejich výroba představuje 95% světové výroby barev pro bankovky.

0 0
možnosti
DT

Ony se na takových zařízeních melou skoro všechny pigmenty, kromě těch, které se vyrábějí koloidním způsobem. A také keramické hmoty, které se také musí mlít do určité velikosti zrnek. Je to účinné a efektivní. Že je dělá Buehler jsem nevěděla, díky za informaci. R^ Mějte krásný den, Josefe, ať se daří. :-)R^

0 0
možnosti

Je pravda, že dolary se formátem všude krásně vejdou, ale bankovky jsou také krásnými uměleckými díly. A pak jsem za rozdílnou velikost vděčná. Umělec má pak širší prostor. Ještě by stálo za to podotknout, že postup míchání směsi, chemické složení a hlavně tisk jsou nejpřísněji utajované, i když většinou se i tato top secret občas prolomí. Ti špičkoví padělatelé se v minulosti v kriminále ani moc neohřáli. Vyplácelo se víc, zaměstnat je jako specialisty na bankovky. 🙂 Dík Dani za "návrat k papíru". Moc zdravím 👍🌞

2 0
možnosti
DT

To je zajímavé téma - padělatelé! Podívám se na netu, pokud najdu něco vhodného, mohl by být blog /neslibuju. :-) Děkuju a přeju také moc hezký den, Dani! :-)R^

0 0
možnosti
Foto

R^Zejména menší bankovky často vypadají hodně použitě. Naproti tomu 2000 a 5000 (tu moc často nevidím), bývají jako nové snad vždycky.:-)

0 0
možnosti
DT

Tady snad v krámě ani 500 neberou. Každopádně jsem 500 viděla jen když si je přivezl někdo ze zahraničí a byl problém, za to něco koupit. Skoro pokaždé volali šéfa, bankovky prohlíželi pod UV světlem. Skoro vždycky co si vzpomínám, chtěli nakonec bankovní kartu, že takovou vysokou hodnotu nesmí přijímat. (...to pro případ, že byste sem někdy jela a v bance vám dali vysoké euro-bankovky. Jestli nechcete mít problémy, neberte nic vyššího než 50. I u 100 už dělají problémy)

Krásný den, mějte se moc hezky, Kláro. :-)R^

1 0
možnosti
JL

Zde snad jako technolog znajici cenu vyrobu ktery kontroluje, jsem podiven formou bankovek ve svete. Tedy jejich velikosti. Prichodem do Kanady jsem poznal krasu bankovek od jednoho dolaru az po 100 dolarovku, vsechny byly stejne velikosti a syta barva kazde bankovky byla tou rozlisovaci jednotkou pro obcana. Ta velikost byla dana pro udrzeni bankovek v penezenkach a ty se mohly s prelozenim uschovat do kapse normalniho cloveka.

Americky dolar je zhruba stejne velikosti. Bankovky jsou krasne vypracovany s portrety vynikajicich osobnosti z historie. Po roce 1932, je nominalni hodnota bankovek jen do 100 dolarove bankovky. Chybi rozdilna barva pro nominal. Tim prichazi nutnost byt obezrely pri placeni.

Prijezdem do Evropy, poznavam ten nerad rozdilnych velikosti u Eura a take u ceske koruny. Mysleni zde stale vychazi v nutnost, mit vetsi velikost bankovky podle vyse nominalni hodnoty. Tak ceska stovka je daleko mensi nez ta ceska peti tisicovka. A ta velikost ani u jedne se nezhoduje s velikosti me penezenky.

To je muj povzdech pri pouzivani svetovych penez. Jako sberatel papirovych bankovek, dokazi ohodnotit ty velikosti pro uskladneni v albumech.

1 0
možnosti
DT

U eura to považuju za šikovné, že mají rozdílnou velikost. Dá se dobře rozlišovat mezi pěti a deseti. Ty ostatní, vyšší hodnoty mají myslím stejnou velikost jako desetieurovka. Barvy by mohly být sytější - to by bylo prima. Myslím že Holanďani měli velice syté barvy na guldenech, jestli si dobře vzpomínám.

Krásný den, Jaroslave, ať se vám vydaří. :-)R^

1 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný den. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Dano, děkuji za upozorněníR^ žehlit je nebudu:-)

0 0
možnosti
PV

P92a58v56e25l 92V60é78b21r

9. 3. 2023 16:15

Bylo by zajímavé vědět, jestli tam to vyžehlení mají nějak legislativně ošetřeno, jestli tím člověk přijde o bankovku, nebo zůstává v platnosti, nebo je možné ji vyměnit.

0 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný den. :-)

0 0
možnosti
PV

P15a34v17e56l 46V50é82b70r

9. 3. 2023 14:44

Nechápu to. Ani zde, ani v jiných diskuzích není možno reagovat, každá reakce se mi zařadí jako nový příspěvek.

0 0
možnosti
PV

P93a26v62e24l 66V52é45b82r

9. 3. 2023 16:13

Tak chyba byla u mě.

0 0
možnosti
Foto

Malinkatá sbírka platných bankovek by nebyla od věci:-)

2 0
možnosti
PV

P32a33v11e84l 72V86é77b94r

9. 3. 2023 12:17

Dvacet kg by mohlo stačit...

0 0
možnosti
PV

P77a16v41e68l 41V86é87b75r

9. 3. 2023 8:59

Zajímavosti kolem bankovek jsou zajímavé a může za to - ne fyzika, nebo chemie. ale paní Dana. Moc děkuji (a líbilo se!). Jenom musíme doufat, že papírové peníze (nebo v jiné fyzické podobě) tu zůstanou hodně, hodně dlouho. Jsou tu totiž urputné snahy převést úplně všechny peníze do digitální podoby a tím získat kontrolu nad ... vším ohledně placení. Ono platit digitálně je pohodlné (a kdo to dnes nepoužívá, že?), ale snadno se to kontroluje. Peníze ve fyzické podobě jsou ale peníze, nad kterými stát nemá kontrolu.

Čumák posílá pozdravení Čumákovi a já zase, pro změnu, Vám. Pěkné dny (dnes je u nás svátek - odpoledne bude inaugurace nového prezidenta, ve kterého mnoho lidí vkládá mnoho nadějí).

1 1
možnosti
DT

R^ Ano, je to vlastně praktické a dost to svádí - kdy naposledy jsem vlastně platila opravdovými penězi? Už i jízdenku si člověk kupuje buď na netu nebo kartou. Jsem ráda, že se líbilo, Pavle a přeju krásný den Vám i Čumáčkovi. :-)

Váš nový prezident si mi líbí daleko víc než ten minulý a to říkám jako Kolíňačka. Byl strašlivou ostudou pro celou zemi. Ne že bychom tu neměli taky takové politiky...

0 0
možnosti
  • Počet článků 969
  • Celková karma 19,02
  • Průměrná čtenost 1329x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.