Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Škoda že prach není magnetický. To by se možná problém řešil snáze. Díky Dani a pozdravuji...👍😊

0 0
možnosti

Já děkuju za milá slova a přeju krásný víkend, Dani. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Kdyby velmoci radši místo expanzí dávali ty prachy do kosmického výzkumu .... .

5 0
možnosti
Foto

Děkuji za další zajímavé informace!R^

1 0
možnosti

Krásný den, Horste, ať se hezky vydaří. :-)R^

0 0
možnosti

R^ O to víc vyniká americké vozítko Opportunity, které na Mars přistálo v lednu 2004 a mělo původně sloužit jen 90 dnů. Jeho mise byla nakonec ukončena až 13. února 2019(!), když se nepodařilo obnovit spojení po prachové bouři, která spojení přerušila v červnu 2018.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/marsovske-vozitko-opportunity-pohltila-obri-pisecna-boure-mozna-ji-neprezije-49216

5 0
možnosti

R^ A prý bylo Opportunity vlastně jen náhradník, ve stylu "když můžeme poslat jeden rover, pošleme dva". Nakonec vydržel náhradník daleko víc než originál (což byla jen náhoda, nebýt toho, že Spirit uvízl v duně, mohl jezdit také tak dlouho).

Díky za link a připomenutí toho skvělého úspěchu! Mějte krásný den, Milane. :-)R^

1 0
možnosti

R^ Zlatá slova. James Webb ST stál kolik... deset miliard dolarů? Válka na Ukrajině už stála obě strany spoustu ... Webbů... A tím bohužel i nás, celou civilzaci. Kdo by si ještě před pěti lety pomyslel, že je něco takového zase v Evropě možné.

Krásný den, Petře, ať se hezky vydaří. R^

4 0
možnosti
Foto

Všechno trvá, než se ztrhá. Chtěl bych se, Dano, zeptat, jak je to s tím uranem v nábojích? Teď je chce na Ukrajinu dodávat GB. Nezaneřádí si tím životní prostředí a černozem?

0 0
možnosti
Foto

Podle zkušeností z předchozích válek je riziko nepatrné. Ochuzený uran v nábojích je o 40% méně radioaktivní než ten přírodní. Jeho radiaci odstíní i list papíru. Jedovatý samozřejmě je - podobně jako jiné běžně užívané těžké kovy. Pokud ale člověk není přímo v místě a čase, kde právě dopadl uranový projektil a nenadýchá se vzniklého oblaku kovových částeček, nebo nebude na holém těle nosit nalezenou munici či uvnitř střepinu po zranění, je téměř nemožné, aby byl ohrožen.

Pro porovnání: V jídle a vodě za rok pozřou Češi i za normálních okolností dohromady desítky kg přírodního uranu (několik tisícin gramu každý, místy na Příbramsku i přes setinu gramu) a evidentně nadále existují.

4 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,19
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.