Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímavá myšlenka - rozehraný gigantický kulečník... Podíváme-li se na náš vesmír z perspektivy toho, jak my na zeměkouli pozorujeme mraveniště, tak proč ne? To se to krásně fantazíruje Dani, že? Překvapil mě ten kovový Merkur. Je to totiž moje planeta podle zodiacu. U Vás nejen v článcích, ale i v diskusích si opravdu pohovím - nejenže jsou duchaplné a slušné, ale hlavně velice informativní. Díky a přeji krásný nadcházející víkend.

1 0
možnosti

J97a67n 17H18u37r27k50a

12. 5. 2023 2:52

kdysi v hlubině vesmíru někdo rozehrál gigantický kulečník pravidla se mění tak rychle že se obávám co si o nás budou myslet další generace a to poznáváme jen kousek od domova ale záhady tam kam se bohužel člověk doposud nevydal... ať se daří

1 0
možnosti

Děkuju, vám také krásný den, Jane. Naštěstí nás vesmír neustále zásobuje novými a novými hádankami. Mějte se moc hezky.

0 0
možnosti

Takže je možné, že Mars měl kratší dobu kolem sebe z vyvrženého materiálu prstenec, než se materiál vyčistil a zbyl jen Deimos.

Příznivci astrofyziků Norberta Wernera a Samuela Kováčika se mohou podívat na nový díl Rozhovorů o vesmíru, který srovnává snímky hlubokého vesmíru Hubbleova a Webbova teleskopu.

https://www.youtube.com/watch?v=lGg92kwP-98

0 0
možnosti

Díky moc za link, právě jsem viděla něco podobného v němčině. Je to skvělý přístroj, škoda že se na vědu dává tak málo. Krásný den, Michale, ať se vám vydaří.

0 0
možnosti
Foto

Kdo by tohle řekl, že?

0 0
možnosti

Pořád je kolem nás plno hádanek... Přeju krásný den, Kláro, ať se vydaří.

1 0
možnosti

Dráhy asteroidů zachycených u planet zpravidla mají velkou excentricitu. Dráha měsíce Deimos je tedy argumentem proti tomu původu. Arabská sonda přináší další indicie v tomto smyslu.

Mimochodem, kdyby ten měsíc byl o trochu blíž, byl by na stacionární dráze.

0 0
možnosti

Jak velký asi musel být meteorit, který vyvrhl takové množství hmoty na oběžnou dráhu - a který kráter přichází v úvahu. Jsem si jistá, že se brzo dozvíme nějaký odhad.

Fascinující je také, že je to dílo Arabských emirátů a JAXA, nikoliv NASA. Jsme tak zvyklí, že všechny objevy hlásí NASA...

Krásný den, Michale, ať se vydaří.

1 0
možnosti

Jo jo, Strach a Hrůza bychom asi pojmenovali Phobos a Deimos v češtině, když tak zapátráme po původu slov. K bohovi války to sedne.

0 0
možnosti

Je to hezká náhoda. Naši předkové to samozřejmě nemohli tušit, že jde vlastně o kusy Marsu.

Krásný den, Tomáši, ať se vám hezky daří.

0 0
možnosti

Zajímavé. Díky za přísun novinek. Včera se na Prima Zoom začal reprízovat vynikající americký seriál Planety-Nové obzory. Padla tam mimo jiné velmi zajímavá informace, že Merkur je v podstatě kovová koule bez nějakého výrazného kamenného opláštění, což svědčí o tom, že kdysi býval daleko větší, ale po srážce s jinou planetou z něj zůstalo jen kovové jádro.

I letos jste pro mne blogerka roku.

1 0
možnosti

Děkuju za hlas, jste moc hodný, Milane.

Ano, mám tu někde blog nebo dva o Merkuru. Pár srážek ho mělo připravit o část pláště, takže je opravdu na takovou planetu intenzivně kovový. To by mohlo znamenat, že se tam dá kov dobývat daleko líp než na Zemi, protože ho tam bude zkrátka víc.

Dalo by se tam jednoduše zahrabat do povrchové vrstvy, aby člověk unikl tomu hroznému žáru, který na povrchu panuje - a ten kov, který se tam najde, by mohl posloužit pro nějaké stavební aktivity ve Sluneční soustavě. Zatím je to jistě jen hudba budoucnosti, ale to byl před sto lety počítač také.

Krásný den, Milane, ať se vám hezky daří.

1 0
možnosti

Já děkuju, krásný den, Horste. Ať se daří.

0 0
možnosti

Děkuju a přeju hezký den.

0 0
možnosti

P60a51v71e22l 17V35é45b72r

11. 5. 2023 8:18

Paní Dano, vaše blogy se dají ohodnotit jediným citoslovcem: mňam.

Však už jsem přispěchal svým hlasem pro vás do hlasování o blogera roku (pravdou je, že jakmile to vyhlásí, okamžitě vám dám svůj hlas a teprve potom přemýšlím, jestli by nebyl i někdo další hoden mého hlasu).

Vzpomínám si na úvahy o možnosti umělého původu marsovských měsíců. Bylo to vzrušující a fantazie romantičtěji založeného člověka si užila, ale soudnému člověku bylo jasné, že je to nesmysl. Život není tak jednoduchý a případné důkazy o mimozemském inteligentním životě (protože o to přece jde při našem pátrání po životě ve vesmíru) nebudou ležet na každém rohu.

Pozdravuji vás i vašeho Čumáka. Můj Čumák je právě nadmíru spokojen, protože jsme celou ranní procházku sváděli líté boje o tenisák, který on odmítal pustit z tlamky. A tuhle přetahovanou on zbožňuje.

2 0
možnosti

Děkuju za hlas. Jste moc hodný, Pavle.

Bylo byl to zajímavé, kdyby byl na orbitě sousední planety skutečně zaparkován cizí satelit. Vlastně i logické - našli bychom ho tehdy, když bychom se vydali do vesmíru, tedy stali se hodnými pozornosti ostatních. Pokud ale ti ostatní žijí stejně krátce jako my (nemusí to tak být), pak by se jim asi taková akce nevyplatila, myslím....

Na našeho Čumáka už zase doléhá vedro, takže je udýchaný. Přeci jen už je to stařešina.

Krásný den Vám oběma, ať se oběma hezky vydaří.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS