Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

MOXIE dělá svoji práci dobře. Otázka ale je smysluplnost lidské výpravy na Mars. Vím, byl by to další milník na naší cestě z rodné matičky Země do vesmíru, ale z vědecké perspektivy je to mrhání zdroji na "výlet" (velice nebezpečný) pro pár lidí.

Vezměte si jenom kolik "nepotřebné" zátěže si budou muset cestovatelé sebou vzít, aby měli šanci na Marsu přežít a vrátit se zpět.

Místo toho by tam mohlo být několik tun různé vědecké aparatury, která by pro vědu a poznání měla větší přínos.

Symbolika to ale samozřejmě bude veliká, až někdo hrdě řekne: Zvládli jsme to.

Pěkný den, paní Dano.

0 0
možnosti

Jenom tak mimochodem: pojem "smysluplný" zavedl do češtiny Havel svým stupidně otrocky doslovným překladem německého slova "sinnvoll". Je to odporné a já bych namísto "smysluplnosti" mluvil o "účelnosti", což se používalo před tím humanistou vždy.

0 0
možnosti

Opravdu bude to jednou velké dobrodružství, ne bez rizik. Ale to patří k údělu průzkumníků. Zdravím Dani.

0 0
možnosti

Také zdravím, Dani - a přeju příjemný den. Mějte se moc hezky.

0 0
možnosti
Foto

Jedna věc se rýsuje. Ale těch chybějících je tam spousta...

0 0
možnosti

Už jenom když si člověk představí, co se kolonistům všechno může stát během dvou-tří let se zdravím... Bude to velice náročná mise, jednoho dne... Mějte krásný den Kláro, ať se vydaří.

1 0
možnosti
Foto

Dano, měla by si přečíst dva blogy o titulech, jak je někdo na to háklivý a jiným je to fuk, jestli ho u jména mají

0 0
možnosti

Zajímavé blogy. Díky za tip a přeju krásný den do Norimberku, Horste.

0 0
možnosti

Zajímavé. Vědci to samozřejmě vědí lépe, ale jen mě tak napadlo, jestli by nebylo efektivnější využít k výrobě kyslíku ledu (tedy vody), který je nejen v polárních čepičkách, ale údajně i v marsovských kráterech, někde možná i pod povrchovou vrstvou.

1 0
možnosti

Ano, o tom se taky mluví - tam je ale výroba kyslíku vázaná právě na ta naleziště vody, zatímco atmosféra je prakticky všude. Výhodou by byl odpadní vodík, díky kterému by se pak dala provést redukce oxidů železa a mít nakonec kyslík i kov. Určitě se budou používat oba způsoby, protože mít kovy bude příjemné.

Krásný den přeju, Milane, ať se vám vydaří.

1 0
možnosti

Oni tam vyrábějí oxid uhelnatý?! To se teda mají budoucí kolonizátoři na co těšit!

0 0
možnosti

Ten problém se zásobami kyslíku bude pro tu misi s lidskou posádkou dvojí: Praktický a psychologický. Prakticky nebude problém zajistit pro výrobník kyslíku zdroj energie na dlouhou dobu (třeba RTG geneátor). Psychologicky bude třeba přesvědčit posádku, že si sebou povezou jen malou část potřebného kyslíku a udusí se, pokud se s kyslíkem vyrobeným na Marsu během jejich cesty cokoli stane, nebo se k němu po přistání z nějakého důvodu nebudou moci dostat.

0 0
možnosti

Bude to chtít udělat pořádné zásoby, než se vůbec na Mars někdo vypraví. A také zásoby dusíku, aby si mohli osadníci namixovat vzduch k dýchání. Ale to už bude všechno řešitelné s pomocí chemických reakcí - bude to chtít jen pořádné zásoby energie.

Bude to opravdu dost o nervy, může se toho tam tolik pokazit...

Krásný den, Lukáši, ať se vám hezky vydaří.

0 0
možnosti

Vedlejší produkt oxid uhelnatý je jedovatý, takže u výroby velkého množství je otázka, zda bude lepší se s ním vyrovnat nebo občas ze zařízení vymést saze.

0 0
možnosti

Ona ta atmosféra sama o sobě je silně nepříjemná a vlastně tak řídká, že je nepoužitelná. Takže myslím, že CO nebude větší problém.

Je tu ještě jedna možnost, že se bude dělat kyslík z oxidovaného železa, odpadem by byl kov. Největší problém bude ta energie, protože tu tam musí dovézt - a všichni si pamatujeme, jaké divadlo uspořádali zelení, když startovala sonda Cassini s RTG k Saturnu. Cokoliv, co je radioaktivní a musí být vyneseno raketou na oběžnou dráhu, je potenciálně nebezpečné a lidi jsou z toho vyděšení.

Krásný den, Michale, ať se vám hezky vydaří.

3 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.