Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

Vzhledem k tomu, že zavařovat se dá v lecčems, bych zrovna mikrovlnku nepoužíval - je na to nejméně vhodná.

Zavařovat lze klasicky ve velkém hrnci, v normální troubě (některé na to mají i program), nebo i v myčce (pokud umí vyšší teploty).

0 0
možnosti
ZZ

Mám jen malou připomínku - manželka má v klasických zavařovacích návodech všude uvedeno 20 minut při 80 stupních a ne 30.

0 0
možnosti
JK

Přečetl jsem si názory diskutujících - nikdo z nich to nezkoušel. Já v mikrovlnce zavařuji již déle než 10 let a nikdy jsem s tím neměl problém. Víček v mikrovlnce jsem se zpočátku také bál, ale nikdy s nimi žádný problém nebyl. Zavařuji zeleninu v kyselém nálevu, ale např. i zeleninu ve slaném nálevu, rajčata bez jakýchkoliv přísad, kysalé zelí (to je jasné), ale třeba i domácí lečo nebo ovocné kompoty. Za celou dobu nebyl jediný problém. Fakt je, že na maso jsem si netroufl. Dělám to tak, že sklenici 720 ml nechávám 6,5 min na výkon 700W.

0 0
možnosti

Moc zajímavé, teď už vím přesně, proč se toho bojím. A moc jsem se nemýlila. Nouze...No, možná se jednou dobereme situace, kdy bude energie nutná na vaření tak sešněrovaná dávkováním, že začne být aktuální i doba ohřevu při zavařování. Já za mlada pamatuji ještě rozhlasová hlášení o stupních, ten den platných, pro odběry elektřiny i plynu. Ne, že by to nějak ovlivnilo domácnosti, ale velké firmy je musely dodržovat. Teď zdroje začnou docházet a v extrémním případě může taková nouze přijít. Jakkoliv by si to nikdo nepřál. Dani díky za informace, nutí člověka se v dnešní době zamýšlet. Přeji hezký den.

0 0
možnosti
DT

Ty stupně si taky pamatuju.

Doufejme, že nebudeme zavařovat na ohníčku.

Teď se zrovna snažím udělat nějakou nouzovou škatuli s jídlem pro případ, že by bylo opravdu zle. Zatím jsem přišla jen na to, že by tam měla být bramborová kaše v prášku, voda a knäckerbroty. Možná i nějaká ta marmeláda kvůli kaloriím...

Snad to nebude nikdy potřeba...

Krásný den, Dani, ať se hezky vydaří.

0 0
možnosti
DT

Jsem ráda, že se líbilo, Horste, přeju krásný den.

0 0
možnosti
PP

No zkrátka...je s tím tolik potíží, že se to nevyplatí. Mikrovlnky prostě k tomu nejsou určeny.

3 0
možnosti
DT

Taky bych se bála, co to udělá třeba s kovovým víčkem. Neměla jsem odvahu to vyzkoušet. Literatura tvrdí, že víčko do mikrovlnky nesmí.

To samozřejmě otevírá další obrovské téma - víčka. Respektive víčka evropská (dělaná podle norem, které sledují co se z víčka do zavařené potraviny všechno vymyje) a víčka čínská, kde se neřídí ničím a nemají snad dokonce ani normy pro bifenyly a podobné lahůdky...

Krásný den, Petře, ať se daří.

2 0
možnosti
Foto

Bála bych se, že to nebude sterilní, už proto, že v práci co chvíli vytáhnu horkou misku se studeným obědem... Ale tohle už jsme probírali před lety, že?

2 0
možnosti
PV

P48a24v72e28l 64V73é10b15r

20. 11. 2023 10:33

Nevhodná miska...

0 0
možnosti
Foto

Nezpůsobuje mikrovlnné záření u ohřívaných potravin nějaké nežádoucí změny, které by mohly být pokládány i za zdraví ohrožující?

0 0
možnosti
PV

P55a77v12e54l 50V71é92b94r

20. 11. 2023 10:32

Mikrovlnné záření pouze ohřívá, není ionizující.

3 0
možnosti
PV

P15a77v54e86l 14V98é81b72r

20. 11. 2023 8:46

Závěr je tudíž nasnadě: V mikrovlnné troubě nezavařovat, leda snad v případě nějaké nouze ano.

Posílám vám, paní Dano, pozdrav z mokrého Brna. Venku je mokro, že by psa (Čumáka) ven nevyhnal, takže odcházím na nákupy...

1 0
možnosti
DT

Ono to svádí, protože to jde rychle. Ale taky bych si netroufla....

I když v minulé diskuzi byl někdo, komu to prý na okurky funguje.

Krásný den Vám i čumáčkovi, náš čumák zase naopak ven chce, strašně rád se nechává nacucávat deštěm. To jsou ti "ďábelští" pastevečtí psi. Nedaleko tu máme malého corgiho - takový pes typu jezevčíka, co vypadá trochu jako liška s kraťounkýma nohama. Jeho panička se mi svěřila, že corgi jsou taky takoví - s radostí si někde lehnou v dešti a sní o nějakém stádu ovcí...

0 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.