Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bylo by možné, že by se obdobným způsobem (gravitací) zachytila Zeměkoule další planeta a vytvořili jsme... Co vlastně? Dvojplanetu s Měsícem? To se mi to Dani fantazíruje...🙃 Díky za zajímavé informace. Zdravím a přeji pěkný, fantaskní víkend. 💥🤚

1 0
možnosti
DT

Možná by dobře fixovala osu rotace a my bychom si pochvalovali, jaké je to prima, že máme dvojplanetu a ptali se, jestli je vůbec možný život na osamělé planetě.

Děkuju a přeju příjemného Silvestra i další rok, ať se daří Dani.

1 0
možnosti
LH

Kdyby to tenkrát vzala Theia trochu menší rychlostí a pod větším úhlem mohla se gravitačně svázat se Zemí a mohli jsme mít celkem zajímavý výhled.

Ještě zajímavější by bylo, zda by na obou planetách vznikl život?

Mějte pěkný Silvestr a v příštím roce ať se daří.

0 0
možnosti
DT

Přesně tak by to mohla mít část těch objevených exoplanet - zatím se nedá přesně určit, jestli jde o jeden nebo dva objekty, takže vyloučeno není nic.

Děkuju Mějte příjemný a milý konec roku a hodně štěstí do toho nového.

0 0
možnosti
MK

S tím Plutem je to trochu schizofrenie. Dříve byl planetou (a tím pádem mohl být i dvojplanetou), ale dnes už v důsledku úředního rozhodnutí planetou není. To velmi snížilo jeho ambice být dvojplanetou.

0 0
možnosti
DT

Dvojitá miniplaneta zní také hezky. Krásný zbytek roku a příjemného Silvestra, mějte se moc prima, Michale.

1 0
možnosti
DT

Děkuju, jsem ráda, že dvojplanety líbily. Krásný zbytek roku, mějte semoc krásně, Milane.

0 0
možnosti
Foto

Pluto a Charon mě napadly už minule, říkalo se to nakonec i v době, kdy Pluto bylo ještě planeta (a já malá holka).

0 0
možnosti
DT

Svým způsobem se k tomu hodí víc, než Země a Měsíc, myslím, protože mezi nimi není takový rozdíl. Mít dvě obydlené planety, kroužící v obyvatelné zóně, by byla určitě naprostá senzace.

Příjemný zbytek roku a hezkého Silvestra!

2 0
možnosti
MS

Pluto a Charon jsou přísně vzato trpasličí dvojplaneta. Jako dvojplaneta se někdy označuje soustava Země - Měsíc; těžiště obou těles se občas dostane nad povrch Země a tak formálně definici splňují. Vznik Měsíce nenastal gravitačním zachycením, ale nárazem protoplanety do vznikající Země a formací trosek srážky jí obíhajících. Je to zřejmě další možnost vzniku dvojplanety.

Drobná poznámka k formátování textu: většina dvojplanet se v simulaci vytvořila ne do 103, ale do 10^3 - tisíce let (viz první zdroj).

1 0
možnosti

Těch 103 let se mi zdálo nějak podivně přesné.

0 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.