Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Měla? Neměla? Tohle dokázat vypadá náročně.

0 0
možnosti
DT

Mohlo by se to dokázat nějak oklikou, ale asi to nebude moc brzy. Sonda, která měla k Venuši zanedlouho letět, se konat asi nebude. Prý jsou peníze potřeba jinde...

Mějte krásný den, Kláro, ať se vám vydaří.

1 0
možnosti

Díky Dani za nové informace a přeji hezký víkend.

0 0
možnosti
DT

Jsem ráda, že se líbilo, přeju krásný den, Dani.

0 0
možnosti
Foto

Dano, všimla sis jak je němčina chudá i na pojem MĚSÍC? Němci mají jen ten měsíc na obloze, čeština i měsíc, který se táhne i 31 dnů. Hezký den!

1 0
možnosti
PP

Takže Měsíc, měsíc a měsíc. Přičemž Měsíc je podmnožinou o jednom prvku z množiny měsíců. Onen Měsíc je samozřejmě možné nahradit výrazem Luna, aby to cizince nemátlo. A měsíců je pak navíc ještě dvanáct.

2 0
možnosti
DT

Měli jsme určitě štěstí, že Theia narazila ve vhodném úhlu. Čekala bych, že se její hmota rozptýlila po planetě - ale tohle je určitě zajímavé. Její jádro se nejspíš přidalo k tomu původnímu pozemskému.

Děkuju za zajímavý link, Milane, mějte krásný den, ať se daří.

1 0
možnosti
MS

Pro bouřlivou minulost podle mne napovídají také hustoty terestických planet. Merkur, Venuše a Země ji mají podobnou 5.43, 5.24 a 5.51 g/cm3, Mars nižší 3.93. U Země o srážce s protoplanetou víme s velkou pravděpodobností, Venuše a Merkur na tom budou nejspíš podobně. O impaktu na Venuši by snad mohlo napovědět mapování anomálií gravitačního pole, má je měřit chystaná sonda NASA Veritas (2028).

Další teorií vysvětlující retrogádní rotaci Venuše jsou slapové síly Slunce působící na atmosféru Venuše, viz článek

https://www.stoplusjednicka.cz/peklo-pod-perinou-rozhovor-nejen-o-venusi-s-geofyzikem-martinem-pauerem

3 0
možnosti
DT

Zajímavé, díky za link.

Veritas byla asi zrušena. Nedali jim peníze, respektive je udržují s minimálním rozpočtem 1,5 milionu dolarů za rok. To je prakticky oddálení na nekonečno. Bude se pokračovat jen pokud se najdou peníze - a zatím to vypadá tak, že investice půjdou do zbrojení.

Bohužel, v takové době teď žijeme...

Krásný den, Michale, mějte se moc hezky a díky za link.

2 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.