Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To jsou věci... Dík Dani a přeji hezký den.

0 0
možnosti
DT

Dnes v jednu začne na youtube přenost na youtube kanále JAXA s japonským přistáním na Měsíci (sonda SLIM). Samotné přistání by mělo být někdy kolem druhé.

Jsem ráda, že se líbilo, Dani, děkuju a přeju také krásný den.

1 0
možnosti
LF

L51u47k85a69s 20F92i72k45r

19. 1. 2024 2:52

Jo, kdyz tomu veleli Nemci tak to slo ... sice testovaci stroje zpočátku padaly na Londyn, ale pak se to zlepšilo.

0 0
možnosti
Foto

Testovací stroje zpočátku padaly v Prusku.

Na Londýn (i jiná města) padaly sériové stroje.

0 0
možnosti
Foto

No, nebude to jednoduché... A ten modul pro 100 lidí mi taky přijde, aspoň pro začátek, předimenzovaný.

2 0
možnosti
DT

Řekla bych, že než se bude létat k Měsíci po stovkách lidí, tak bude technologie a technika podobně jinde, jako je dnes jinde technologie mobilních telefonů oproti drátovým telefonům ze 70. let.

Je zvláštní, že v NASA nebyl v době rozhodování o projektu nikdo soudný.

Krásný den, Kláro, ať se hezky vydaří.

3 0
možnosti

Zajímavé. Udivuje mě, proč je projekt přistávacího modulu řešen tak megalomansky. Pochybuji, že se v dohledné době bude na oběžné dráze kolem Měsíce vyskytovat kosmická loď, která pojme až 100 astronautů. Na transfer astronautů z oběžné, nebo na oběžnou dráhu by podle mne stačil mnohem menší modul.

3 0
možnosti
Foto

Určitě stačil, ale Starship, pokud se podaří, je vstupenka na vybudování Lunární stanice se stálou posádkou.

0 0
možnosti
Foto

Boeing , není to ta firma co má stále problémy s pilotovanou kosmickou lodí CST-100 Starliner. Na základě těchto skutečností věřím že, pokud nebude Space X neustále šikanovaná administrativními průtahy, stanovený termín stihne.

PS: hodně se těším na start rakety New Glenn od Blue Origin. Moc si přeji, aby Muskovi hodně šlapali na záda.

2 0
možnosti
DT

Ten termín už nestihne, protože měla dělat tankovací zkoušky na orbitě už přede dvěma roky.

NASA už to taky dávno pochopila a zadala projekt na normální přistávací modul firmě Blue Origin. Ta to ale logicky nestihne v termínu, jaký byl původně plánován.

Podle mě bylo pověření Muska strašlivou chybou - a to ne kvůli nějaké šikaně, ale protože není schopný něco takového dovést do zdárného cíle.

Jeho hrátky na větší a ještě větší raketu přinesly daňovým poplatníkům pouze daleko větší náklady /musí se sponzorovat dva paralelní projekty, ale hlavně je budou stát prvenství v moderním dobývání Měsíce.

Podle mě je prakticky jisté, že tam Číňani budou první - pokud tam dokonce nebudou na hodně dlouhou dobu jako jediní...

Zaberou si ty nejlepší úkryty a lokality, což je mimochodem nepříjemné - ono jich tam zase tolik není.

Krásný den, Františku, ať se hezky vydaří.

1 0
možnosti
DT

Krásný den, Horste, doufám, že tam nemáte moc Wetterchaos. Nám se to vyhnulo, pro tentokrát.

0 0
možnosti
LB

Děkuji za stručné shrnutí. Tak to dopadá, když projekt není jednak předem definovaný a vše se dělá za pochodu a za druhé, když je poslepovaný z různého dílčího a primárně k jinému účelu určeného hardwaru více různých subdodavatelů. Prostě je to chaos.

Z kosmických lodí, které jsou ve fázi návrhu bych osobně velice rád viděl realizaci projektu SUSIE od Arianespace, což by mohla být ideální platforma pro zásobování Gateway (dříve Deep space gate). Ostatně, dokončení projektu Gateway mi připadá jako mnohem logičtější a dosažitelnější, než výše uvedený chaos s misemi Artemis.

Mimochodem, těch 16 startů k uskutečnění jedné mise, to je naprosto mimo. To nikdo nezaplatí.

0 0
možnosti
Foto

Otázkou je, kolik bude stát jeden start jednotlivých nosných raket a kolik budou nakonec náklady na tunu poslanou k Měsíci.

Projekt Starship je prozatím pořád poměrně levný. Utratili zatím něco málo přes dvě miliardy dolarů, k dosažení orbity při posledním testu už moc nechybělo. Jak jsou na tom ekonomicky a stavem vývoje konkurenční projekty?

0 0
možnosti
MS

Vypadá to na příliš ambiciózní a komplikovaný plán, který je nad možnosti realizátorů v přiměřeném čase. Navíc to odčerpává neuvěřitelné množství peněz z rozpočtu NASA, takže nezbývá na jiné důležité projekty. Číňané je mohou s jednodušším projektem předběhnout.

.

Vyšla pěkná vzpomínka Jiřího Grygara na kamarádství a astronomické začátky s nedávno zesnulým Lubošem Kohoutkem. A třeba i na to, jak komunisté zatloukali původ objevitele Kohoutkovy komety

https://www.astro.cz/clanky/osobnosti/vzpominka-na-lubose-kohoutka.html

Ke shlédnutí je přednáška Vladimíra Wagnera Kosmologické novinky v roce 2023. Podrobně se věnuje experimentům pádu antivodíku v tíhovém poli Země a rozebírá pokrok dosažený Webbovým dalekohledem při studiu nejranějších galaxií.

https://www.youtube.com/watch?v=bt6nXqsDM-U

2 0
možnosti
PP

To jste řekl dost diplomaticky.

3 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.