Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Myslím, že za předpokladu absence hvězd, v této galaxii není velká šance na objevení života. Ale jako zásobárna užitečných prvků podle Mendělejeva možná dobré, jenže daleko... Díky Dani za to, že snášíte mé laické mudrování... 😊))

0 0
možnosti
DT

Bude tam hodně vodíku a helia. Každopádně je to zajímavá věc, takových galaxií muselo dřív vzniknout velké množství. Později se v nich zažehly hvězdy a měnilo se tedy i jejich složení - tahle zůstala nedotčená.

Krásný den, Dani, ať se vám hezky vydaří.

0 0
možnosti
Foto

První mě napadlo, že musí být extra daleko. Ale to by se najít nedala a navíc fakt není.

0 0
možnosti
DT

Možná objeví ještě daleko víc takových objektů. A s lepší technikou budou možná i daleko exotičtější objevy.

Mějte krásný den, Kláro, ať se daří.

1 0
možnosti
TT

Zaujalo mě, kdo a proč financuje teleskop Green Bank, tak jsem se na to zeptal tetičky Wiki - jsou to lidé, kteří hledají signály vesmírných civilizací, jak potom také píšete. A to je taková věc, nad kterou si lámu hlavu už pěkně dlouho: jak silné by musely být signály komunikačních prostředků (k tomu se elektromagnetické vlny využívají nejvíce a měly by být kvůli svému účelu rozpoznatelné jako umělé, tedy vytvořené inteligentní bytostí), aby je bylo možné zachytit ve vzdálenostech, kde desítky světelných let představují absolutní minimum? Nejsou ti lapači signálů náhodou trochu ťululum?

0 0
možnosti
DT

Kdysi jsme o tom diskutovali v diskuzi s panem Waldou (už tu dávno nebyl). Myslím psal něco jako že už na úrovni Jupiteru jsou naše vlastní signály nečitelné a ztrácejí se v okolním šumu.

Existuje také ta varianta vysílat signály s ultrakrátkou dobou trvání - to by také mohl být znak toho, že jsou umělé.

Krásný den, Tomáši, ať se daří.

0 0
možnosti
DT

Jsou skvělí! Krásný den do Norimberku, Horste.

0 0
možnosti
MS

Něco trochu podobného našel nedávno na vlnové délce neutrálního vodíku čínský radioteleskop FAST - galaxii J0139+4328. Ve viditelném světle není v oblasti nic vidět. Předpokládá se složení 98% temné hmoty, plynný vodík s hmotností 83M Sluncí a hvězdy o hmotnosti 690T Sluncí. Včetně temné hmoty má hmotnost několiksetkrát menší než naše Galaxie, ale téměř 50x vyšší podíl temné hmoty. Přepokládá se, že je na počátku svého vývoje. Jiné objevené galaxie zase pro změnu nemají temnou hmotu téměř žádnou. Různorodost vesmíru je fascinující.

https://www.astro.cz/clanky/vzdaleny-vesmir/nejvetsi-radioteleskop-na-svete-objevil-temnou-trpaslici-galaxii.html

3 0
možnosti
DT

Taky jsem to četla. Zdá se, že nás čeká ještě spousta zajímavých objevů.

Přeju krásný den, ať se vám vydaří, Michale.

0 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.