Foto

Myslím, že v době přeskupování kontinentů už tu budou zcela jiné živočišné druhy.

DT

Určitě. Ale když to tak vezmeme kolem a kolem... hmyz se nějak přizpůsobí. Ptáci mohou odletět tam, kam chtějí. Savci budou muset najít nějaký mechanismus, který jim dovolí se přizpůsobit lokálním podmínkám. Ale to předbíhám, o tom bude další blog, ten čtvrteční.

Mějte krásný den, Kláro, ať se vám vydaří.

Při současném oteplování nelze podle některých klimatologů vyloučit, že může přijít i doba ledová a pak bude možná lidstvo vzpomínat, jak bylo na Zemi nádherně v době globálního oteplování.

DT

Do těchhle studií, ze kterých čerpám pro tenhle malý blogový seriál, se taky snažili mermo mocí zamíchat oteplování. Vypadá to velice křečovitě, zhruba stejně, jako kdysi vždycky do vědeckých prací míchali vděčnost komunistické straně nebo rovnou Leninovi. A legračně. Protože mimo jiné píšou i věci jako "i kdyby lidstvo spotřebovalo veškeré fosilní palivo a zvýšilo teplotu na planetě o 12 stupňů, pořád ještě to bude kafíčko oproti tomu, co nastane, až se znovu srazí kontinenty".

Pomůže nám jen jedno - technologie. Neměli bychom se jí tak hloupě vzdávat. Na planetě, kde je dost energie, je možné cokoliv udělat, ochladit, vytěžit.... Na planetě, která trpí nedostatkem, budou změny nutně k horšímu.

Krásný den, Milane, ať se vám hezky vydaří.

PP

Ony jsou to všechno víceméně akademické úvahy protože sebezničující tendence lidstva jsou velmi úporné, nakonec budu možná veliký optimista když řeknu že před sebou máme nižší stovky let.

DT

Dnes to ještě vidím optimisticky. Dokonce i co se týká Rusů.

Dokud mají u nás mají svoje děti, milenky a peníze, vypadá to ještě poměrně dobře... Horší by bylo, kdyby neměli co ztratit.

Přeju hezký den a ať se všechno dobře vydaří, Petře.

LB

Pokud jde o nejbližší dobu, tak přežití všeho na planetě patrně nejvíce ovlivní jediný faktor: Antropogenní. Jedině člověk totiž ovládá síly schopné učinit planetu neobyvatelnou a u těch červených tlačítek pořád sedí lidé s psychikou kromaňonců.

DT

Máte pravdu, blázni, všude, kam se člověk podívá. Možná by stálo za to, udělat seriál blogů o tom, jak se dělá atomový bunkr nebo alespoň osobní zásoby jídla a co všechno vlastně má mít člověk, který chce ve zdraví a relativní pohodě přežít blackout...

Krásný večer, mějte se moc hezky, Lukáši.

MS

Je to problematika zajímavá i směrem do minulosti. Výkon Slunce roste po uklidnění počátečního stavu stále, a není příliš jasné, jak mohlo být na Zemi příznivé klima pro život i při nižším výkonu Slunce. Přesně nerozumíme ani dnešním mechanizmům klimatu, natož pak těm minulým a budoucím. S rostoucí odlišností od současného stavu se míra nejistoty zvětšuje.

MB

No, nezapomeňte, že i Země má své žhavé jádro, které bylo kdysi dávno žhavější, takže se ty mínusy a plusy nějak vyrovnaly a i když mohl být oceán na povrchu zamrzlý, tak život klokotal v tekutých hlubinách. I bez kyslíku. Asi něco na způsob "černých kuřáků", které hostí život na sirovodíkové bázi do dneška.

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.