Foto

Než se tak stane, tak lidstvo už bude rozlezlé po celé sluneční soustavě a možná i v jiných, ne příliš vdálených hvězdných soustavách, či někde na cestě mezi nimi, kde si budou žít ve svých obřích kokonech s vlastními pevninami, řekami, mořem i umělým sluncem.

MB

Jo, mám ve své knihovně dosti knih s příběhy na toto téma.

Naposled jsem nedávno držel v ruce Stopařův průvodce po Galaxii...

Perfektní odreagování se od balastu současné doby.

Foto

Scénáře to jsou zajímavé, ale jsem ráda, že se toho nedožijeme.

DT

Máme se vlastně velice dobře. Doufejme, že to tak zůstane ve všeh ohledech. Mějte krásný den, Kláro, ať se daří.

Otázka je, zda se něco podobného za dobu existence Sluneční soustavy už stalo. Na to, že se nějaké "škatule, škatule hejbejte se" mezi jejími planetami už odehrálo, existují modely. Jeden z nich dokonce předpokládá, že Zemi před spirálovitou oběžnou dráhou kolem Slunce a jejím zánikem zachránilo přiblížení Saturnu, který ji "vyšoupl" na současnou stabilní dráhu.

MS

Ano, píše se i o přibližování a vzdalování Jupitera a dalších planet, mohlo jich být i mnohem víc. Stabilitu Sluneční soustavy zachránil vznik rezonance oběžných drah Jupitera a Saturnu 1:2.

DT

Žijeme přese všechno co se dnes děje, vlastně v dobré době. Mohlo být hůř. Krásný den, Horste, ať se hezky vydaří.

MS

Přiblížení cizí hvězdy nejspíš udělá paseku i při o něco vzdálenějším průletu. Naruší se dráhy těles v Oortově oblaku a nastane jejich bombardování planet.

DT

S tím se musí počítat. Nemělo by to být ale horší než to, co se už stávalo v minulosti. Naštěstí dokud je tu Jupiter a ostatní velké planety, vychytají většinu komet. Můžeme mít štěstí, když nás netrefí nic hodně velkého.

Přeju krásný den, Michale, ať se vám vydaří.

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.