EN

Asi by se mělo pro ty, kdož článek nedočtou dostatečně daleko, vysvětlit hned na jeho začátku, že tady na Zemi nebude šest hodin tma.

MS

Ještě aktualita pro potěchu oka: Petr Horálek má pár dní po sobě dva krásné příspěvky v Astronomickém snímku dne

https://www.astro.cz/apod/ap240309.html

https://www.astro.cz/apod/ap240311.html

DT

Tu kometu jsem už někde viděla... a ten Měsíc je prostě nádherný!!! A ten plankton....

Mějte krásný den, Michale.

Foto

Několikahodinové zatmění, to bude zajímavé. Jestli to teda vyjde.

P.S. Dítě stále doma, dle nás zralé na vyslání do školy. Už ani nebudu říkat, že je to v práci jak po výbuchu, jsme na střídačku zralé tu bombu hodit...

DT

To je mi pro vás líto, doufejme, že se vám to v práci zase brzo uklidní. Nedejte se znechutit, jsou i horší bomby... I když nemocné dítě už je na žebříčku různých bomb docela vysoko. Přeju krásný den!

Zajímavý nápad, zejména s ohledem na možnost pozorovat sluneční korónu několik hodin. Jinak, pokud jde o "přírodní" zatmění Slunce, máme velké štěstí v tom, že úhlové velikosti Slunce a Měsíce se díky rozdílné vzdálenosti jeví na obloze jako téměř stejné, i když jejich velikosti jsou nesrovnatelné. Tak to prostě zařídila matička Příroda.

DT

Jiné planety nemají takové štěstí. Na Marsu jen na chvíli přeletí přes Slunce kus kamene, jak jednou nafilmovala jedna ze sond... myslím že to byla Opportunity?

Krásný den, Milane, mějte se moc hezky.

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.