Úterý 28. ledna 2020, svátek má Otýlie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 28. ledna 2020 Otýlie

Dana Tenzler

Proč vám chleba tvrdne ale chipsy naopak změknou?

Když necháte někde ležet kus chleba, časem ztvrdne. Pohozené chipsy ale naopak změknou. Proč se chovají rozdílně? (délka blogu 3 min.)

27.1.2020 v 8:00 | Karma článku: 29.84 | Přečteno: 878 | Diskuse

Dana Tenzler

Co se děje s hvězdou Betelgeuze?

Dožijeme se v blízké době výbuchu supernovy? Změny, pozorované poslední dobou u hvězdy Betelgeuze. (délka blogu 3 min.)

23.1.2020 v 8:00 | Karma článku: 30.73 | Přečteno: 854 | Diskuse

Dana Tenzler

Proč se nevyrábějí modří gumoví medvídci?

Všimli jste si, že v balíčku gumových medvídků nikdy nejsou modrá zvířátka? Proč se nevyrábějí modří gumoví medvídci? (délka blogu 3 min.)

20.1.2020 v 8:00 | Karma článku: 33.43 | Přečteno: 1784 | Diskuse

Dana Tenzler

Vaří se voda v hrnci rychleji, když ji osolíte?

Vaří se osolená voda při stejné teplotě jako neosolená? A jak je to s potravinami - uvaří se rychleji v osolené nebo neosolené vodě? (délka blogu 10 min.)

16.1.2020 v 8:00 | Karma článku: 33.44 | Přečteno: 1498 | Diskuse

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - emulgátor ve vajíčku a majonéza

Emulgátor lecitin v roli smírčího soudce při výrobě majonézy. Co je to lecitin, proč se nemá majonéza předčasně solit a proč se má okyselit? (délka blogu 10 min.)

13.1.2020 v 8:00 | Karma článku: 24.91 | Přečteno: 694 | Diskuse

Dana Tenzler

Jak se dělá světlo (4) - ode dneška už jen LED?

Ve jménu pokroku nám EU zakázala výrobu a prodej klasického zdroje světla - žárovek. Nahradily je LED lampy. Malé povídání o ledkách a bitce na stadionu chemie a fyziky. (délka blogu 15 min.)

9.1.2020 v 8:00 | Karma článku: 30.57 | Přečteno: 860 | Diskuse

Dana Tenzler

Jak se dělá světlo (3) Svícení jedem - zářivky

Plyn a světo - ve výbojkách se znovu reinkarnoval pojem “plynová lampa”. Dnes už světlo nepochází ze spalování ale vzniká díky elektrickému proudu. (délka blogu 8 min.)

6.1.2020 v 0:00 | Karma článku: 24.82 | Přečteno: 592 | Diskuse

Dana Tenzler

Jak se dělá světlo (2) - žárovky

Žárovky - dřívější a moderní verze. Jak vypadala první žárovka a čím ji důmyslní lidé vylepšili (dříve než ji zakázali)? (délka blogu dnes jen asi 5 min.)

2.1.2020 v 8:00 | Karma článku: 30.67 | Přečteno: 890 | Diskuse

Dana Tenzler

Jak se dělá světlo (1) - pazourkový zapalovač

Jak si svítili naši předkové, čím svítíme my a čím budou potomci? Malý výlet do chemie a fyziky světla. Díl 1. - pazourkový zapalovač (délka blogu 10 min.)

30.12.2019 v 8:00 | Karma článku: 27.25 | Přečteno: 764 | Diskuse

Dana Tenzler

Co bylo dřív - vánoční stromeček nebo vánoční ozdoby?

Malý výlet do historie ... a také chemie skleněných vánočních ozdob. Vánoční stromky a vánoční ozdoby prý skutečně nevznikaly ve stejnou dobu. (délka blogu 5 min.)

26.12.2019 v 8:00 | Karma článku: 19.74 | Přečteno: 307 | Diskuse

Dana Tenzler

Proč křupe čerstvý sníh pod nohama?

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč sníh, po kterém kráčíte, tak zvláštně křupe? Ostatní povrchy to nedělají, například písek takové zvuky nevydává... (délka blogu 5 min.)

23.12.2019 v 8:00 | Karma článku: 24.84 | Přečteno: 495 | Diskuse

Dana Tenzler

Třené těsto - na ostří nože s chemií a fyzikou

Katastrof, které vám pomohou zkazit třené nebo piškotové těsto, je hned několik. Nenakynout nebo překynout, nebo vám po vytažení z trouby “spadne” a z nadýchaného lehkého snu se promění v houževnatou hmotu bez pór. (délka 15 min.)

19.12.2019 v 8:00 | Karma článku: 23.15 | Přečteno: 498 | Diskuse

Dana Tenzler

S chemií a fyzikou v kuchyni - odpalované těsto

Jeho název zní drasticky. A stejně intenzivní je také jeho příprava. Výrobky z odpalovaného těsta se zahřívají hned dvakrát - jednou při přípravě a jednou při pečení. (délka blogu 8 min.)

16.12.2019 v 8:00 | Karma článku: 20.55 | Přečteno: 535 | Diskuse

Dana Tenzler

Proč vám tvrdne pečivo - s chemií v kuchyni

Proč vydrží pečivo čerstvé jen chvíli? Které druhy pečiva tvrdnou nejrychleji? A jak se dá ovlivnit doba, za kterou ztvrdnou? (délka blogu 3 min.)

12.12.2019 v 8:00 | Karma článku: 29.78 | Přečteno: 1155 | Diskuse

Dana Tenzler

Listové těsto - malý zázrak chemie … a matematiky

Jak se dělá listové těsto a proč je nadýchané aniž by v sobě mělo kypřicí prášek nebo muselo obsahovat kvasnice? Za všechno může... chemie a vaše pečlivost. (délka blogu 5 min.)

9.12.2019 v 8:00 | Karma článku: 26.34 | Přečteno: 762 | Diskuse

Dana Tenzler

S fyzikou a chemií v kuchyni - čarování s lineckým těstem

V minulém blogu jsem zmínila, že do něj nepatří vajíčko. Proč ho ale přesto nacházíme v tolika receptech? A proč se musí těsto nechat odpočívat? Dva triky na pohodlnější zpracování. (délka blogu 5 min.)

5.12.2019 v 8:00 | Karma článku: 23.54 | Přečteno: 1008 | Diskuse

Dana Tenzler

S fyzikou a chemií v kuchyni - linecké těsto na cukroví

Proč vlastně netvrdne linecké těsto, jak funguje - a proč se do něj nemají dávat vajíčka? (délka blogu 5 min.)

2.12.2019 v 8:00 | Karma článku: 22.87 | Přečteno: 886 | Diskuse

Dana Tenzler

Fyzika a chemie kynutého těsta

Kynuté těsto je oblíbené nejen o vánocích. Co v něm probíhá při kynutí a jaké ingredience má obsahovat “správná” varianta? (délka blogu 10 min.)

28.11.2019 v 8:00 | Karma článku: 21.28 | Přečteno: 553 | Diskuse

Dana Tenzler

Vánoční pečení - mouka

Než se začnu věnovat samotnému pečení, slušelo by se vysvětlit, jak vlastně fungují suroviny, které k němu používáme. Dnešní blog bude o komplexní komponentě - mouce. (délka blogu 10 min.)

25.11.2019 v 8:00 | Karma článku: 27.38 | Přečteno: 787 | Diskuse

Dana Tenzler

Fyzika a chemie vánočního cukroví - kynuté a jiné těsto

Zatímco běžné kuchtění určitou dávku neznalosti (často zaměňovanou za kreativitu) promine, při pečení cukroví se vymstí. Proč se nevyplatí věřit internetovým “zaručeným” receptům - a které jsou tedy ty “pravé”? (délka blogu 8 min)

21.11.2019 v 8:00 | Karma článku: 28.15 | Přečteno: 847 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 26.66 Průměrná čtenost 1156

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Najdete na iDNES.cz