Děkujeme za pochopení.
I92v13a29n 81M84a69r88e55k
. . . . ."Dobře naladit, nebo otrávit?" . . . .Dík za blog p.Tenzler. Trochu odbočím, když dovolíte? Otrávit se dá i obyčejnými švestkami. Na podzim jsem každý den při venčení psa chodil okolo švestkového sadu. Protože byla nadúroda švestek, rozhodl jsem se , že se na zimu "nadopuji" vitamíny ze švestek. Snědl jsem jich opravdu požehnané množství. Ale po 14 dnech mi počaly trnout nohy, nepravidelně bušit srdce , hrozila mi srdeční fibrilace atd. Moje lékařka mě poslala na krev. K jejímu zděšení zjistila, že mám drasticky překročenou hladinu draslíku v krvi tak , že ohrožuje můj život. Po kratší debatě vysledovala pravou příčinu - švestky, které obsahují nadměrné množství právě tohoto prvku. Tak ale, je pravda, že krom uvedených problémů švestky i ve velkém množství opojný účinek nemají, ale toho se jejich zkvašením, následnou destilací a poté konzumací výsledného produktu dá velmi snadno dosáhnout.. . . . . . Mějte se hezky a karma.
D77a55n59a 40Š30u42m24o43v31á
Ještě nebezpečnější jsou švestková jádra v peckách. Ale i tady je to jako u toho oříšku, v malém množství báječně ochucují náplně do košíčků. Každý podzim si vyloupám jádra ze švestek, ze kterých připravuji dva plechy koláčů - to je tak akorát, ony jsou tenké - a pak, když jsou usušené je utluču v hmoždíři a přidávám do ořechové náplně košíčků na vánoce. Ozvláštní chuť a jsou moc dobré, ale v kuchařkách je u nich varování - neužívat velká množství. Nikdy mi ale po dvou plechách nic nebylo - možná proto, že košíčků bylo dost pro pět lidí k svátkům a nesnědly se naráz. To mně napadlo až teď.
- Počet článků 969
- Celková karma 19,02
- Průměrná čtenost 1329x