Děkujeme za pochopení.
R23e49n11é 88M41e60l34i63c78h22a54r
Počtení pěkné, mé city však patří sádlu. To chutná i za studena na chlebu (obzvlášť, jsou li přítomny škvarky), řízky na něm jsou malebné... Navíc cestu k srdci hledá a nachází báečně
J11a21r37o91m55í58r 58Š34i25š22a
a stejně jsem pro sádlo, i když namazaný na chlebu s cibují je ještě lepší
D39a47n40a 18Š19u41m94o83v97á
Jako téměř městské dítě si pamatuji, že maminka na začátku 60. let hodně smažila řízky a věci, kde byla potřeba vysoká teplota, na tzv. 100% tuku (dnes omega). Neměli jsme hospodářství, ale kupovali sádlo syrové, a škvařili jsme si ho sami. I to se kupuje dodnes ve více druzích - tzv. plstní - to tenčí a horší a nejkvalitnější řemenové - pěkně nejméně 3 cm vysoké. Takto vyškvařené se používalo jen na škvaření hodně drahých surovin na vysoké teploty. Kupodivu 100% tuk se nepřepaluje, a ani není nikterak cítit. Je to zvyk, ale řízky na něm smažím dodnes, a mám ho i ve fritéze radši, než olej. Ten byl tehdy jeden (asi slunečnicový), a nebyl moc dobře čištěný, takže byl prostě cítit. Ten se užíval málo. Dnes je podstatně lepší kvality a na něm smažím mnohem častěji. Střídám slunečnicový s řepkovým, protože jsou naprosto neutrální chuťově a přijdou mi stejné. Dodnes si občas sádlo škvařím - ale vždycky ho používám na luxusní jídlo - a hlavně na chleba se sádlem a posolit. Je to neskutečná mňamka. A co teprve domácí ještě teplé škvarečky. Jen se musí umět dobře vyškvařit - mám takový indikátor - míchám, míchám tak dlouho, dokud nezačne trošku ustupovat pěna a zableskne se čistá hladinka sádla. Pak rychle odstavit a přidat 1 - 2 polévkové lžíce studeného mléka. Pozor, to sádlo vždycky vysoko vypění, protože mléko je ledové a sádlo vysoce zahřáté, musí se na smažení vždycky použít hrnec, který má nad hladinou sádla nejméně 2/3 místa na výšku, co zabere to vyškvařené sádlo. Tím mlékem se prudce zchladí teplota, a tuk už se dál nepřepaluje. Takhle se to u nás dělalo odjakživa - na plynu, elektrice, a dělám to teď úplně stejně i na indukci - ta má největší výhodu, že přestává hřát okamžitě. Škoda, že řemenové sádlo je tak málo k sehnání. Oliváč jsme dávali a ještě velice zřídka výhradně do studené kuchyně. Mám doma lahvinku panenského a stačí mi na dlouho. Nevím, ale nemusím mít často jeho příchuť. Zdravím Dani, moc zajímavé téma.
J26i24ř77í 42K75a53r70b38a77n
Já to moc neřeším. Smažím jen občas a většinou šáhnu po slunečnicovém, když není vemu řepkový. Sádlo jsem přestal kupovat protože to kupované mi nevoní dobře
T38o83m12á70š 79T32a29t39í79č79e49k
Když chce mít člověk dobré sádlo, nesmí být holt líný a musí si ho vyškvařit sám. Stojí to za to - když si takhle dám svůj chleba se svým sádlem a cibulí, nestačím vrtět hlavou nad jednoduchostí těch nejlepších jídel!
Ale sakra, co to doporučuju, zase pak přijdu do řeznictví a sádlo bude vyprodaný. Taky není divu, když jdou dnes vepři na porážku štíhlí jak maratonci.
K43l14á61r51a 34T88ů21m75o63v89á
Ten, co mi nesmrdí, tedy slunečnicový, byť prý je řepkový lepší. Panenských je kromě vámi uvedeného na takové věci i škoda.
P.S. Myslím, že kokosový olej je ještě nasycenější než palmový. Přitom proti palmovému bojujeme a kokosový je často propagován jako "zdravý". Ale možná se nepočítá, když je tuhý?
O90d95s30t24r93a41n98ě28n39ý 37U43ž42i46v30a11t64e95l
Š60t49ě94p50á61n 76B81i20c26e89r51a
Děláme na rakouském Rapso - řepkový olej bez nežádoucích pachutí a vůní. Sice je drahý, ale do majonézy nenahraditelný.
D62a23n68a 46T86e80n55z85l89e30r
Do majonézy klidně i nějaký luxusní. Krásný večer, Štěpáne, mějte se moc hezky.
A21l49ž52b15e11t66a 40V50l68č92k53o25v23á
Děkuji, až doposud mi bylo jedno jaký olej mám na panvici
D44a53n42a 83T24e18n75z74l77e79r
S údivem jsem zjistila, že pokud jsem se řídila systémem pokud možno co nejlevnější, vůbec to nebylo nějak nezdravé, naopak. Nejlevnější za tepla lisované oleje (nebo rovnou vyšisované párou) prý vydrží největší teploty.
Krásný večer, Alžběto, ať se daří!
L24u83k49á80š 69B29u83r11g19e70t
Díky za článek, já jsem si třeba neuvědomoval existenci "bodu zakouření" danou složením oleje.
D52a84n49a 82T71e15n47z10l73e95r
Oni často ani výrobci. Viděla jsem při rešerši reklamní leták na jeden druh oleje, který obsahoval zrovna ty nejhorší komponenty - a reklamovali ho jako vhodný n smažení.
Krásný večer, Lukáši, díky za návštěvu.
Č52e36s23t12m74í21r 44P74o74š34t81o88l56k35a
Fajn, čtivé. Pište dál.
D72a54n93a 20T49e34n82z61l40e39r
Děkuju, budu. Díky za návštěvu a za přízeň. Mějte krásný večer, Čestmíre.
- Počet článků 970
- Celková karma 18,77
- Průměrná čtenost 1328x