Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J15o52s88e63f 57P36o56t80r

29. 3. 2020 19:08

Dovolím si uvést na správnou míru některé názory p. Tenzler.

Náš svět mohl vzniknout pouze a jen dvěma způsoby. Buď jako působení Projektanta, nebo NÁHODOU. Jiné řešení neexistuje! Projektant je nevědecký, nedá se vyvrátit ani potvrdit, NÁHODA je vědecká, můžeme ji falzifikovat a to použitím vědecké metody "matematické pravděpodobnosti".

A co nám říká tato metoda? Při vzniku světa náhodou musíme uvažovat všechny atributy vesmíru v rozmezí od mínus do plus nekonečna. Strunoví fyzici vyčíslili těch možností na 10 na 500 (slovy na pětset). Pro srovnání ve viditelném vesmíru odhadují vědci počet atomů 10 na 80. Je prostě vyloučeno, aby takto vesmír vznik. To si uvědomuje většina, kteří na NÁHODU věří a tak si vytváří vlastní fyzikální systémy, které kašlou na to co říká skutečná fyzika.

Kdyby měla p. Tenzler pravdu, tak už dávno má Nobelovu cenu.

Kip Thorne, nositel Nobelovy ceny (2017) za gravitační vlny tvrdí ?" Ve velkém třesku se uvolnily gravitační vlny a tyto tak zvané kvantové fluktuace vakua se zesílily inflací.

Co z toho plyne? Že před projevem kvantových fluktuací musel být prostor, čas, energie. hmota - a ty se vzaly kde?

0 0
možnosti
Foto

Používáte logický klam, zvaný "falešné dilema". Falešné dilema je založené na představení pouhých dvou možností na místě, kde jich je větší škála. Vyvrácením (ať už skutečným nebo zdánlivým) jedné z možností pak je zdánlivě prokázána druhá možnost - i když ve skutečnosti zbývá možností mnohem více.

Konkrétněji:

1. Chybí tam možnost, že náš Vesmír vznikl jako nutný následek nějaké příčiny, kterou neznáme.

2. Chybí tam možnost, že náš Vesmír je důsledkem souběhu více příčin, které parří do dvou nebo do všech třech všech třech výše zmíněných kategorií (náhodné vlivy, důsledky neznámých nenáhodných neinteligentních příčin, působení nenulového počtu Projektantů o nějaké nenulové úrovni inteligence)

Pokud tedy autorčiny názory někam uvádíte, tak nejspíš do do míry nesprávné, neboť k tomu používáte falešný prostředek.

2 0
možnosti

R^ Ještě jsem nestačil všechno přečíst, ale již po přečtení prvních tří blogů na téma vesmír musím konstatovat, že vaše pojetí je mnohem bližší mému vnímání a naturelu, než například blogy pana Fikáčka (kterého si ovšem velice vážím), kde jsou některé věci podávány tak, že přes ně nejede vlak (ve vesmíru mu s í nevyhnutelně existovat život, nekonečný vesmír ne e x i s t u j e a pod.).

3 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti

Má zvědavost je bezbřehá. Fofrem jsem si prolétla všechno - zatím bez diskusí. A jsem potěšena. Většinu blogů jsem nečetla, protože o Vás vím tak rok. A tak mám nač se těšit. Zvlášť mě potěšilo, že jste nezapomněla na Wernera Heisenberga. Je to můj oblíbenec - mám podle něj už léta pojmenovaný svůj noťas. Teď už asi čtvrtý v řadě. Jeho teorie neurčitosti mi v počátcích éry počítačů připadala mile blízká. Bylo to dávno před tím, než jsem si našla, o čem vlastně opravdu je. :-) Tak hodně zdraví Vám i Vašim nejmilejším - já teď utíkám číst si. :-)R^

2 0
možnosti
DT

To mě moc těší. Děkuju za zájem i to ty dřívější blogy. R^

Heisenberg... je tam jeden fascinující moment, který se vlastně netýká jen jeho. Když se ho ptali jeslti je schopný vyvinout pro Hitlera atomovou bombu, tak se omezil jen na uran a nezmínil, že mohl okamžitě udělat bombu plutoniovou. Náckové pak projekt bomby stopli - a nikdo z jeho spolupracovníků ho neudal ani nezradil. To na mě zanechalo obrovský dojem. Solidarita - nejvyššího rázu - v momentě, kdy zrada mohla znamenat vyšší pozici. Tehdy se dalo po zádech ostatních vylézt opravdu vysoko... Nikdo z těch desítek lidí nechtěl Hitlerovi umožnit vyvinout atomovou zbraň. Na rozdíl od kolegů v USA. Ti takové morální zásady neměli...

Krásný den a hezké počtení. Dávejte na sebe pozor a mějte se moc hezky, Dani. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

Díky vašemu částicovému ZOO je opětovné čtení vašich blogů o Vesmíru příjemným opakováním mého laického poznávání fyziky. Mnohokrát díky za povzbuzení k dalšímu studiu.R^

1 0
možnosti
DT

Děkuju. :-) Jsem ráda, že se vám líbí. R^ Příští blogy budou také souhrnné, je tam Zoo, je tam Sluneční soustava, je tam Mars a jeho speciality, jsou tam sondy - ty si sama připomenu ráda... :-) Mějte krásný den, Leo, a díky za návštěvu a přízeň. R^

0 0
možnosti
DT

:-)R^ Krásný den, René! Ať se daří. A pevné zdraví. :-)

0 0
možnosti
Foto

1. Nezavřela. 2. Nemám. 3. Zprávy mnohdy ani číst nestíhám. Ale můžu si odkazy uložit a číst po jednom-dvou místo pohádky na dobrou noc.;-)R^

0 0
možnosti
DT

Bude ještě více pohádek - třeba ty o zvířátkách v částicovém Zoo. :-) Držím vám palce, abyste to vy všichni, kdo se staráte o ty nemocné - přežili v dobrém. Hezký den, Kláro, mějte se moc prima. R^

1 0
možnosti
DT

Krásný den do Norimberku - hodně zdraví a držte se. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Zajímavé připomenutí. S chutí si pak přečtu diskusi. Jen doufám, že nám (Vám) do diskuse nebudou přispívat pan Potr a pan Zelinka. To by byl zase zážitek.

0 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju hezké počtení. Bude ještě víc takových shrnutí - pro ty, kdo se třeba tehdy k těm tématům nedostal nebo blog neznal.

Mějte krásný den a díky za návštěvu. :-)R^

0 0
možnosti
AL

Pavel Vébr to níže napsal moc trefně! :)

Chci se zeptat, jste také členkou Mensa, the high IQ society nebo Mensy České republiky?

Děkuji za článek, a nejen za tento.

0 0
možnosti
DT

:-)Děkuju.

Ne, nejsem, ani netuším jestli by mě vůbec chtěli, kdysi se bavili o něčem podobném známí a ty testy jsou asi dost přísné. :-)

Krásný den a díky za přízeň pro moje blogy. R^

0 0
možnosti
PV

P21a28v95e92l 25V34é87b82r

26. 3. 2020 8:09

Tedy, paní Dano, připadám si jako šestiletý před výlohou cukrárny. Jenom skočím s Čumákem na procházku a potom, prosím, nerušit. Mám hodně čtení. Jdu si připomínat to dobře zapomenuté.

3 0
možnosti
DT

Děkuju za milá slova, Pavle. :-) Z těch úplně prvních blogů je můj nejoblíbenější asi ten o Planckovi. Je to jako včera, když jsem dělala rešerši - on měl velice pohnutý život. Ostatní vlastně taky - pořádně jim do osudů hrábla válka.

Krásný den, vám i Čumáčkovi. :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 967
  • Celková karma 19,03
  • Průměrná čtenost 1332x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.