Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - rez a Coca-Cola

Chutná dobře - hlavně v horkých letních dnech. Umí ale skutečně odstranit rez, jak se o ní traduje? K čemu se dá použít cola v domácnosti? (délka blogu 5 min.)

13.8.2018 v 8:00 | Karma článku: 27.34 | Přečteno: 1210 | Diskuse

Dana Tenzler

Mars je … špinavý. Proč je na Marsu tak prašno?

Rudá planeta se ráda halí do mračen prachu. Proč je na ní daleko prašněji než na Zemi? (délka blogu 3 min.)

9.8.2018 v 8:00 | Karma článku: 21.77 | Přečteno: 532 | Diskuse

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - fialové brambory a zelená voda

Proč jsou některé brambory fialové? A proč je voda, ve které se vařily - temně zelená? Na vině je, tak jako často, chemie. (délka blogu 3 min.)

6.8.2018 v 8:00 | Karma článku: 17.68 | Přečteno: 486 | Diskuse

Dana Tenzler

Co je nového na Marsu? Vodní jezero

Zdá se, že na Marsu kdysi skutečně existovala tekutá voda. A co víc - je tam dodnes, i když jen hluboko pod povrchem. (délka blogu 3 min.)

2.8.2018 v 8:00 | Karma článku: 22.36 | Přečteno: 623 | Diskuse

Dana Tenzler

Fyzika v kuchyni - jak funguje indukční varná deska?

Moderní indukční varné desky mají původ v 19. století - přišly na svět vlastně díky práci fyzika Michaela Faradaye.

30.7.2018 v 8:00 | Karma článku: 28.42 | Přečteno: 1348 | Diskuse

Dana Tenzler

Malé velké vynálezy - tužka

Za duchovní otce dnešní tužky se považují hned dva vynálezci. Francouz Conté a Rakušan Hardtmuth. Jak vznikaly první tužky? A jak vypadají jejich moderní varianty? (délka blogu 5 min.)

26.7.2018 v 8:00 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 647 | Diskuse

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - proč se ryba servíruje s citronem

Proč smrdí ryby rybinou a co má společného citron s rybím zápachem? Chemie v kuchyni. (délka blogu 3 min.)

23.7.2018 v 8:00 | Karma článku: 35.93 | Přečteno: 3433 | Diskuse

Dana Tenzler

Einstein měl … zase jednou… pravdu

Je to pozitivní nebo negativní zpráva? Teorie relativity byla znovu potvrzena, tentokrát v extrémních podmínkách. (délka blogu 3 min.)

19.7.2018 v 8:00 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 1146 | Diskuse

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - jak vyčistit stříbro?

Proč se stříbro špiní - Kde vzít v kuchyni elektrony - Malé drama v hrnci - Další metody. (délka blogu 5 min.)

16.7.2018 v 8:00 | Karma článku: 23.56 | Přečteno: 787 | Diskuse

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni: Jak vyčistit mosaz kečupem

V pondělním blogu jsem si nechala zajít chuť na kečup. Dnes ho použiji na vyčištění mosazi. (délka blogu 3-4 min.)

12.7.2018 v 8:00 | Karma článku: 23.62 | Přečteno: 673 | Diskuse

Dana Tenzler

Nechte si se mnou zajít chuť na … kečup

I když je kečup vlastně velice jednoduchá potravina, skládající se z pouhých čtyř přísad, neváhají někteří výrobci a vylepšují ji o řadu moderních ingrediencí. (délka blogu 15 min.)

9.7.2018 v 8:00 | Karma článku: 22.74 | Přečteno: 955 | Diskuse

Dana Tenzler

Jak vypadá nebe na Marsu?

Naše nebe je přes den modré a během západu Slunce zlátne a červená. Na sousední planetě Marsu je to přesně naopak. (délka blogu 5 min.)

5.7.2018 v 8:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 650 | Diskuse

Dana Tenzler

Nechte si se mnou nechat zajít chuť na … müsli tyčinky

Pokud se u nějakého výrobku skutečně vyplatí číst seznam ingrediencí - pak jsou to müsli tyčinky. (délka blogu 8 min.)

2.7.2018 v 8:00 | Karma článku: 32.68 | Přečteno: 3339 | Diskuse

Dana Tenzler

Příběh diamantů, které padají z nebe

To, že se v atmosférách velkých plynných planet tvoří diamanty, předpokládají vědci už delší dobu. Diamanty ale občas padají z nebe dokonce i na Zemi. (délka blogu 5 min.)

28.6.2018 v 8:00 | Karma článku: 21.49 | Přečteno: 583 | Diskuse

Dana Tenzler

Nechte si se mnou nechat zajít chuť na… kávu

Kolik stojí vaše káva? A jakou má kvalitu? Jaké triky používají výrobci? Jak poznáte, kdy byla upražena? (délka blogu 7 min.)

25.6.2018 v 8:00 | Karma článku: 32.18 | Přečteno: 1519 | Diskuse

Dana Tenzler

Jsou v mléce opravdu opiáty?

Chemické laboratoře vylepšují náš jídelníček už po celá desetiletí. Zašly by ale tak daleko, aby do jídla míchaly opiáty? (délka blogu 2 min.)

21.6.2018 v 8:00 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 834 | Diskuse

Dana Tenzler

Nechte si se mnou zajít chuť na … muffiny

Když se podíváte, co obsahuje hotová směs na dortíky, musí se ve vás mísit obdiv k lidské vynalézavosti s úžasem, co všechno umí výrobce schovat v relativně jednoduché potravině. (délka blogu 8 min.)

18.6.2018 v 8:00 | Karma článku: 26.61 | Přečteno: 1081 | Diskuse

Dana Tenzler

Jak dlouho trvá východ a západ Slunce?

Zdánlivě jednoduchá otázka má překvapivě složitou odpověď. Doba trvání východu a západu Slunce záleží na tom kde a kdy se koná... (délka blogu 4 min.)

14.6.2018 v 8:00 | Karma článku: 23.12 | Přečteno: 1166 | Diskuse

Dana Tenzler

Nechte si se mnou nechat zajít chuť na… křupky

Slaná pochoutka chutnající po burácích - v sobě skrývá překvapení. Buráků je v ní v lepším případě jen třetina. Zbytek je - moderní potravinářská fyzika a chemie. (délka blogu 5min.)

11.6.2018 v 8:00 | Karma článku: 30.19 | Přečteno: 1413 | Diskuse

Dana Tenzler

Jitřenka a Večernice

Odkud se berou Jitřenka a Večernice a proč je vidět jen část roku? Existuje jen jedna nebo dvě - nebo snad dokonce tři Jitřenky? (délka blogu 7 min.)

7.6.2018 v 8:00 | Karma článku: 23.28 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 488 Celková karma 26.41 Průměrná čtenost 881

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 





Najdete na iDNES.cz