Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejnadanější a nejdůležitější vědec všech dob

Byl největším a nejuznávanějším vědcem všech dob. S jeho genialitou se dodnes měří učenci všech vědních kategorií.  Byl géniem, který za své neobyčejné nadání platil, tak jak to v podobných případech bývá, tvrdou daň.  Do paměti svých blízkých  se zapsal fyzickou osamělostí, dobrovolným sociálním vyloučením a obsesivním chováním. 

Jeho příchod na svět o vánocích roku 1642 připomíná vzdáleně motiv knihy „Malý lord“. Otec, kterému příslušel titul „Lord of the manor“ byl již po smrti, když chlapec spatřil světlo světa. Vyrůstal u babičky ve Woolsthorpu poté, co se jeho matka znovu provdala. Cílem bylo nejspíš zachování jeho titulu.

Už v dětském věku byl bystrý a vynikal díky svému nadání, není proto divu, že se směl v osmnácti letech zapsat ke studiu na Trinity College v Cambridgi. Zde také proběhlo první osudové setkání s jeho pozdějším patronem a objevitelem, profesorem Isaacem Barowem. Právě on byl pozdějším iniciátorem vydání jeho první knihy a kromě jiného se zasloužil o jeho členství v Královské společnosti (Royal Society).  

Byl vynikajícím žákem, který využil dokonce i nucených prázdnin, způsobených epidemií moru, k rozvíjení dalších teorií (integrální a diferenciální výpočty, teoretické práce v oboru optiky a mechaniky). Poté, co Barrow v roce 1669 odešel na odpočinek, zaujal mladý génius jeho místo na katedře matematiky.

Pravděpodobně už v roce 1668 vynalezl zrcadlový teleskop. Kdo by si ale myslel, že se svým objevem hrdě pochlubil kolegům, ten se mýlí. Ponechal si jeho tajemství pro sebe, úspěch u druhých pro něj, zdá se, v této době neměl váhu. Až v roce 1672 představil svůj vynález Královské (vědecké) společnosti, a to na popud svého patrona Isaaca Barowa. V té době byl už znám díky svým matematickým schopnostem, jeho teleskopu byla tedy věnována patřičná pozornost. Díky důmyslné konstrukci, používající zrcadla místo optických čoček, byl jeho teleskop až 10x menší než stávající refraktory (čočkové teleskopy) a několikrát přesnější co se zobrazení objektů týče. Díky čočkovým teleskopům vědci jeho doby objevili mnohé z objektů naší sluneční soustavy. Díky novému reflektorovému teleskopu, si mohli některé z nich důkladně prohlédnout a studovat útvary na jejich povrchu.

Jeho úspěchy při výzkumu optických jevů ale přivedly i první útoky okolí. Po delší, pomocí dopisů vedené osobní válce s oponentem Hookem, se mladý vědec uzavřel sám do sebe a téměř přestal komunikovat s okolím. Hookovi, který byl hvězdou tehdejší Královské společnosti, nikdy neodpustil.

Jeho výjimečné schopnosti začaly být provázeny i výjimečnou extravagancí. Během následujících deseti let se věnoval soukromému bádání v oblasti alchymie. Nikdo z tehdejších uznávaných vědců se o alchymii nezajímal a ani by nepřipustil, aby bylo jeho jméno v souvislosti s ní citováno. Mladému excentrikovi tahle situace dokonce vyhovovala. Neměl potřebu, se o své výsledky s nikým dělit a nikdo neměl potřebu se o ně zajímat.

Ke změně došlo až s návštěvou Edmunda Halley, který hledal způsob, jak matematicky dokázat teorie pohybu těles sluneční soustavy. Objevitel nejznámější ze všech komet, periodicky se do přísluní vracející Halleyovy komety, nadchl vědce novou úlohou. Jeho oponent Hook bude později tvrdit, že na základní myšlenku nebeské mechaniky přišel on. Výpočty, které se stanou základem moderní vědy a které ovlivní svět víc, než jakákoliv jiná teorie, budou publikovány v nejdůležitější knize, jakou lidstvo vyprodukovalo. Autorem bude excentrický, do sebe uzavřený a na svůj vlastní svět koncentrovaný, osamělý vědec, žijící životem poustevníka, vědec, který nestál ani o slávu ani o uznání svých vrstevníků.

O několik staletí později se budou jeho psychickým stavem zaobírat lékařští odborníci a diagnostikují u něj Aspergerův syndrom. Ale ani jeho zvláštně obsesivní, tehdejší dobou nepochopené nutkavé chování, nebude překážkou úspěchu jeho geniálního díla – knihy knih - Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (1687), později Optics (1704) a Arithmetica Universalis (1707).

Poté, co roku 1703 zemře Hook, převezme stárnoucí vědec roli nejdůležitějšího člena Královské společnosti. Ke sklonku života se věnuje náboženským spisům a stává se víc, než jen podivínem. Jeho obsesivní chování se stupňuje tím více, čím více se ponořuje do studia náboženských textů.

Krátce před svou smrtí předá většinu ze svým poznámek ohni.

Nikdy se nedozvíme, jaké dokumenty nechal spálit, jaké objevy nepovažoval za natolik důležité, aby se o ně podělil se zbytkem světa.

Umírá 31. Března 1727 jako nejvýznamnější vědec v dějinách lidstva, bezpochyby i díky psychické poruše, která umožnila jeho výjimečné genialitě navždy změnit naše dějiny.

Už za svého života se dočkal větší úcty než mnozí jeho součastníci, kteří se o vědecké uznání aktivně snažili. Na jeho počest dnes nazýváme jednotku síly – Newton. 

Autor: Dana Tenzler | úterý 10.2.2015 17:08 | karma článku: 20,49 | přečteno: 1699x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,55 | Přečteno: 2453x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 387x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,04 | Přečteno: 683x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.