Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Částicové Zoo – tajemné elektrony

Co je to vlastně elektron? Je to částice, která je zároveň vlnou a pevnou hmotou. Má nejjednodušší strukturu, která ale umí být pořádně komplexní. Je nedělitelný, přitom ale také fragmentuje na dvě různé části s různými vlasnostmi

Leptony

Elektron je elektricky nabitá elementární částice, která se v naší částicové Zoologické zahradě zdržuje v zelené ohradě, obsahující klece s nejrůznějšími ptačími druhy.

Elektron patří k tzv. „leptonům“, které se dále dělí na tři různě těžké rodiny, podobně jako kvarky, které jsou zmiňované v minulých blozích.

Tak jako se mohou zvířata v běžné Zoo od sebe lišit barvou svého peří nebo srsti, liší se od sebe jednotlivé leptony přítomností (případně nepřítomností) elektrického náboje.

Ve vrchním zeleném řádku na obrázku jsou uvedeny nabité leptony. Nesou náboj, který fyzici označují „-1“. V dolním řádku najdete leptony nenabité. Zjednodušeně můžeme nabité leptony označit jako ptáky s pestrým peřím, nenabité leptony pak jako ptáky, perfektně maskované nenápadnou barvou.

Podobně jako je tomu u kvarků,  se i leptony od sebe navíc navzájem liší svou hmotností. Ti ptáci, kteří jsou příliš těžcí, jsou velice líní – a na běžných efektech v našem vesmíru se nepodílí.

Podobně jako je tomu u kvarků, tvoří naši viditelnou hmotu jen ty nejlehčí leptony. Na obrázku je najdete úplně vlevo. Jedná se o barevný „elektron“ a dobře maskované „elektronové neutrino“.

Elektron

Označujeme ho jednoduchým symbolem „e“. Spolu s protony a neutrony tvoří základ naší běžné hmoty, hmoty, ze které se skládá všechno kolem nás.

Elektrony jsou nejpraktičtější a nejaktivnější ze všech částic. Jsou zodpovědné za chemické vazby a tvorbu komplikovaných organických i neorganických molekul. Určují většinu makroskopických vlastností hmoty, mimo jiné elektrickou vodivost, magnetismus, tepelnou vodivost, optické vlastnosti a dielektrické vlastnosti. Také struktura a mechanické vlastnosti naší hmoty jdou na vrub chování elektronů.

Náboj

Elektron (jak už napovídá jeho název) je elektricky nabitou částicí. S negativně nabitými částicemi jsme se setkali už v rodině kvarků. Určité kvarky nesou zlomky negativního náboje, například down kvark (hodnota jeho náboje je -2/3). Elektron je ale první elementární částicí, která nese tuto vlastnost a existuje přitom volně - není vázaná v jiné, složené částici.

Proto byl náboj elektronu vybrán jako určitý etalon, podle kterého se počítají náboje všech ostatních částic. Tento výběr je v podstatě náhodný a slouží ke zjednodušení fyzikálních výpočtů. Náboj elektronu ve skutečnosti tedy není „-1“, ale odpovídá přibližně 1,602x10^-19 coulombu.

Coulomb je odvozená jednotka SI veličiny elektrický náboj. Pojmenována byla na počest francouzského fyzika Charlese-Augustina de Coulomba. Značkou coulombu je C. Je definován jako elektrický náboj přenesený proudem 1 ampéru během 1 sekundy (tzn. 1 coulomb = 1 ampérsekunda).

Hmotnost

Hmotnost elektronu, který se nachází v klidu, odpovídá 9,109x10^-28 g. Je to neuvěřitelně malé číslo, elektron je velice lehkou částicí.

Pro srovnání : pokud vyjádříme hmotnost elektronu v poměru k protonu, který v atomech tvoří pozitivně nabité protihráče elektronů, dostaneme číslo 1860. Znamená to, že elektron je zhruba 1860x lehčí než proton.

 

Spin

Zvláštní vlastnost, které fyzici říkají spin, určuje, jakou funkci ve vesmíru daná částice přebírá. Ty, které mají celočíselný spin, jsou takzvanými bosony a zprostředkovávají některou ze čtyř základních sil.

Částice s poločíselným spinem (1/2 nebo 3/2) se řadí k tzv. „fermionům“ a tvoří naši hmotu.

Elektron má spin 1/2 a vykazuje proto vlastnosti hmoty. Jednu z nich jsem v dřívějších blozích popsala jako neochotu sdílet svůj hotelový pokoj s jinými hotelovými hosty.

Elektron nesnese, aby jiná identická částice (tedy jiný elektron s úplně stejnými vlastnostmi) sdílel jeho vlastní prostor. U bosonů (například fotonů, zprostředkujících ve vesmíru elektromagnetismus, a které známe jako „světlo“) to není problém. V jednom světelném paprsku se vyskytuje nepřeberné množství fotonů, které se mohou navzájem prolínat - pořádají obrovskou světelnou party.

V našem elektronovém Zoo netvoří malí elektronoví opeřenci veliká hejna, která by společně létala ze stromu na strom.  Naši elektricky nabití svěřenci vyžadují klece, které mají navíc velice rádi a opouštějí je jen pod pohrůžkou násilí. V těchto klecích žije vždy jen několik exemplářů – a každý z nich je spokojený, když mu ošetřovatel nabídne jeho vlastní ptačí budku.

 

Příště: Částicové Zoo – o tom, jak elektrony zajišťují chod vesmíru

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 16.5.2016 8:00 | karma článku: 19,19 | přečteno: 516x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2499x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,98 | Přečteno: 391x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,04 | Přečteno: 687x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.