Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Částicové Zoo - fotony

Jsou všudypřítomné a nemají přitom žádnou hmotnost. Umí létat tou nejvyšší rychlostí, kterou náš vesmír dovoluje. Fotony jsou pro náš život nejdůležitějšími elementárními částicemi.

Bosony

V našem pomyslném částicovém Zoo právě přicházíme k poslednímu pavilónu. Můžeme si v něm prohlédnout ty nejpilnější ze všech částic. Dostaly jméno „bosony“ a přenášejí některou ze čtyř základních fyzikálních sil. Patří mezi ně gravitony, w- z-bosony, gluony a fotony. Právě o nich si budeme dnes povídat.

Fotonů si v našem částicovém Zoo všimnete na první pohled. Vznášejí se jako pestrobarevní motýli nejen v pavilónu exotů, ale také nad každou loukou. Jejich barvy krášlí náš svět.

Fotony a elektromagnetismus

Fotony jsou prakticky všude kolem nás. Tyto pilné elementární částice v našem vesmíru zprostředkovávají elektromagnetickou sílu. Při každém elektromagnetickém procesu jsou ve hře fotony, které putují od jedné reagující částice ke druhé.

Zmiňovaná výměna může mít přitažlivé nebo odpuzující následky – podle toho, jaký náboj nesou původní částice. Dva kladné náboje se odpuzují, stejně jako se odpuzují dva záporně nabité objekty. Objekty s opačným nábojem se navzájem přitahují.

Elektromagnetická síla má neomezený dosah. Se zvýšenou vzdáleností ale její vliv klesá. Fyzikální zákony v tomto případě vyžadují, aby částice, které takovou sílu zprostředkovávají, neměly žádnou hmotnost, říká teorie. Praxe tuto teorii potvrzuje. Fotony jsou skutečně nehmotné.

Co je to vlastně foton?

Dlouhou dobu byla podstata fotonů záhadou. Tyto pilné částice mají občas charakter vlny a občas se zdají být pevnou částicí. Duhová barva mýdlových bublin se dá vysvětlit vlnovou podstatou světla, zatímco se různé jevy, při kterých dochází k přenosu energie, lépe objasňují částicovým charakterem fotonů. Dnes víme, že to není způsobeno ani chybnými experimenty ani nějakou vadou přírody. Fotony se řídí zákony kvantového světa a mají proto vlastnosti, které nám připadají exotické a někdy i nemožné.

Jakkoliv odpovídá chování fotonů buď chování pevných částic nebo naopak vln – nedá se říci, že existují jednou v podobě vlny a poté se mění na částici. Fotony spíše existují v obou možných stavech naráz a jako vlna nebo částice se projevují jen podle své momentální dispozice a podle procesu, ve kterém se účastní.

I v našem virtuálním Zoo se projevuje  dualismus. Vnímáme sice rozdíl mezi housenkami, lezoucími po listech a pestrými okřídlenými zjevy, třepotajícími se nad nimi. Oba jsou ve skutečnosti tím samým druhem - motýlem.

Jak vznikají fotony?

Viditelné fotony se dají produkovat v různých zdrojích světla. Podle druhu svítidel se na jejich vzniku podílejí různé procesy.

V žárovce vibrují atomy vlákna a vysílají fotony stejně,  jako to dělají například radiovysílače. V neonových lampách dostávají atomy dodatečnou energii, které se pak následně zbavují vyzařováním jednotlivých fotonů.

Jiný způsob produkce (například vysoce energetických fotonů) je založen  na urychlování nebo zpomalování nabitých částic. Vzniká tak například rentgenové záření, které používají lékaři při své diagnostice.

Fotony, vznikající z „ničeho“

Kvantové jevy se zasluhují o další libůstku – fotony mohou vznikat doslova z „ničeho“. Tato teorie vychází z předpokladu, že se mezi částicemi nachází vakuum, vyplněné tzv. virtuálními částicemi. Jedná se o velice krátce žijící (takže prakticky nereálné) páry částic a jejich antičástic. Vynoří se z vakua na velice krátkou dobu, aby zase téměř okamžitě zanikly. Čím vyšší energie je potřeba ke vzniku takových párů, tím kratší dobu mohou existovat. Pokud se ale krátce žijícímu páru přidá určitá energie, mění se v reálné částice, které pak mohou zachytit i naše detektory. 

Klasickým příkladem takového čerpání fotonů „odnikud“ je vznik fotonu v elektromagnetickém poli, které se vyskytuje kolem neutrálního atomu. Proton v centru systému je složen z kvarků, které mají různé náboje (up kvark vlastní náboj +2/3 a down kvark -1/3). Blízko centra najdeme elektron, který má záporný náboj -1. Náboj elektronu „komunikuje“ s kladným nábojem některého z kvarků pomocí virtuálních fotonů. Pokud celému systému dodáme energii, například tím, že začneme atomem vibrovat, přenese se energie do virtuálního fotonu, který se tak stane reálným.

Vraťme se zpátky do našeho virtuálního Zoo. Na louce se spokojeně pase skupinka kvarků, znázorněná zebrami a antilopami. Kolem ní poletuje neméně spokojeně jeden opeřený elektron. Tvoří spolu neutrální soubor – atom  vodíku. Elektron přitom neustále komunikuje s jednou ze zeber pomocí téměř průsvitného motýla.

Pak ale pár návštěvníků stádo zeber vyplaší (přidá jim energii). Zatímco se budou zebry, antilopy i papoušek zklidňovat, vylíhnou se na louce hejna nových motýlů. Podle toho, jak byla energie intenzivní, budou mít motýli různou barvu.

Obrázek – díky vyrušení se louka zbarví částicovými motýly. Kdyby se náš reálný makrosvět řídil stejnými zákony, byl by svět daleko barevnější a krásnější, než je tomu dnes. 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 23.5.2016 8:00 | karma článku: 22,33 | přečteno: 814x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2499x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,98 | Přečteno: 391x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,04 | Přečteno: 687x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.